რა ხდება ორგანიზმში, როდესაც ბოჭკოს მიირთმევთ - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა ხდება ორგანიზმში, როდესაც ბოჭკოს მიირთმევთ

ლობიოში, პარკოსნებში, თხილსა და თესლში. ფართოდ არის აღიარებული საჭმლის მონელების გასაუმჯობესებელ საკვებად.

ბოჭკოს სარგებელი არ შემოიფარგლება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტით. ბოჭკო გავლენას ახდენს საკვები ნივთიერებების შეწოვაზე, ჰორმონებზე და საკვებია ნაწლავის სასარგებლო მიკრობებისთვის, რაც იწვევს ჯანმრთელობის.

ბოჭკოს სარგებელი

ენერგიის დონე სტაბილურია მთელი დღის განმავლობაში

თუ გრძნობთ დაღლილობას, შიმშილს ან თავბრუსხვევას ნახშირწყლებით მდიდარი საკვების მიღებიდან ერთი საათის შემდეგ, ბოჭკოს ნაკლებობა ერთ-ერთი მიზეზი იყოს. როდესაც ვიღებთ ნახშირწყლების შემცველ საკვებს, ისინი იშლება შაქარად, რომელიც გადადის სისხლში და ზრდის სისხლში შაქრის დონეს. სისხლში შაქრის მომატების საპასუხოდ, ჰორმონი ინსულინი გამოიყოფა.

ინსულინი მოქმედებს როგორც გასაღები, რომელიც საშუალებას აძლევს შაქარს შევიდეს ჩვენი სხეულის უჯრედებში, რათა გამოიყენოს ენერგიისთვის ან შეინახოს. სისხლში შაქრის დონე ეცემა, როგორც კი შაქარი შედის ჩვენი სხეულის უჯრედებში, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ჰიპოგლიკემიის უსიამოვნო სიმპტომები. მიუხედავად იმისა, რომ სისხლში შაქრის გარკვეული მერყეობა მთელი დღის განმავლობაში სავსებით ნორმალური და ჯანსაღია, მკვეთრმა მატებამ და ვარდნამ შეიძლება გაზარდოს მეტაბოლური პრობლემების განვითარების რისკი, როგორიცაა ინსულინის მიმართ რეზისტენტობა ან დიაბეტი.

ბოჭკო ანელებს გლუკოზის შეწოვას სისხლში, რაც ხელს უშლის შაქრის დონის მკვეთრ მატებას. ბოჭკოებით მდიდარი ნახშირწყლების წყაროების არჩევა ხელს უწყობს სისხლში შაქრის სტაბილურობას, რაც ასევე ნიშნავს ენერგიის მდგრად დონეს და ნაყროვანების განცდას.

სასარგებლოა ლობიო, პარკოსნები, ბოსტნეული, ხილი, როგორიცაა კენკრა და ვაშლი, მთლიანი მარცვლეული.

ქვეითდება “ცუდი” ქოლესტერინის დონე

ხსნად ბოჭკოს შეიცავს ხილი და ბოსტნეული, ლობიოსა და პარკოსნების შიდა ნაწილები, ზოგიერთი თხილეული, თესლი და მარცვლეულში. ქოლესტერინის შემამცირებელი ხსნადი ბოჭკოების ზოგიერთი ყველაზე კარგი წყაროა ისეთი საკვები, როგორიცაა ჩიას თესლი, ოსპი, შვრია, შვრიის ქატო, ქერი, ვაშლი, ბანანი და კარტოფილი.

მცირდება არტერიული წნევა

ბოჭკოებით მდიდარი საკვების მიღება დაგეხმარებათ ქოლესტერინის შემცირებაში, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ვაზოდილაციის გაუმჯობესება. ეს ნიშნავს, რომ სისხლძარღვებს უკეთესად შეუძლიათ გაფართოება, რაც იწვევს არტერიული წნევის დაქვეითებას. გარდა ამისა, ბოჭკოების მიღება ასოცირდება მეტაბოლურ ჯანმრთელობასთან, რაც ასევე დაკავშირებულია არტერიული წნევის დაქვეითებასთან.

ძვლის სიმკვრივე უმჯობესდება

კვლევებმა აჩვენა, რომ გარკვეული ტიპის ბოჭკოებს შეუძლიათ რეალურად გააუმჯობესონ კალციუმის შეწოვა. გამომდინარე იქიდან, რომ ორგანიზმში კალციუმის 99%-ზე მეტი გვხვდება ძვლებში, ამ ბოჭკოებით მდიდარი საკვების რეგულარულმა მოხმარებამ შეიძლება გააუმჯობესოს ძვლის სიმკვრივე დროთა განმავლობაში. ეს ნიშნავს ძვლის მოტეხილობების და ისეთი მდგომარეობების შემცირებულ რისკს, როგორიცაა ოსტეოპოროზი და ოსტეოპენია.

ზოგიერთ ბოჭკოს აქვს პრებიოტიკური თვისებები, რაც ნიშნავს, რომ ისინი კვებავენ ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიებს, ხელს უწყობენ ნაწლავის ჯანსაღ მიკრობიომს. როდესაც ეს ბაქტერიები კარგად იკვებებიან, ისინი წარმოქმნიან სპეციალურ ანთების საწინააღმდეგო ნაერთებს, რომლებსაც მოკლე ჯაჭვის ცხიმოვან მჟავებს უწოდებენ. კვლევა ვარაუდობს, რომ ეს მოკლე ჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავები მინერალების, როგორიცაა კალციუმი და მაგნიუმი, უკეთეს შეწოვას უწყობს ხელს მსხვილი ნაწლავის pH-ის შეცვლით.

პრებიოტიკურ ბოჭკოებს, რომლებიც ყველაზე ძლიერ ასოცირდება მინერალების შეწოვასთან, ეწოდება ფრუქტოოლიგოსაქარიდებს. მათი წყაროა ასპარაგუსი, ქერი.

რამდენი ბოჭკოა რეკომენდებული

მედიცინის ინსტიტუტის ამჟამინდელი გაიდლაინები გვირჩევენ, რომ მამაკაცებმა 30-38 გრამი ბოჭკო მიიღონ ყოველდღიურად და ქალებმა 21-25 გრამი.

ამასთან, გაითვალისწინეთ, რომ ეს მიზნები დაფუძნებულია ბოჭკოს ოდენობაზე, რომელიც მიჩნეულია ადეკვატურად გულის ჯანმრთელობისა და ნაწლავის ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად.

აღსანიშნავია, რომ ბოჭკოების მოხმარების ძალიან სწრაფად გაზრდამ შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი სისტემის დისკომფორტი. უმჯობესია დაიწყოთ ნელა, მცირე რაოდენობით და თანდათან გაზარდოთ რაოდენობა რამდენიმე კვირის განმავლობაში. დარწმუნდით, რომ დალიეთ ბევრი წყალი.