რატომ არის აუცილებელი ასაკის მატებასთან ერთად კალორიების მიღების შემცირება
მიჩნეულია, რომ ის ასევე ამცირებს ასაკთან დაკავშირებულ ანთებას და შეიძლება შეანელოს დაბერების საერთო ნიშნები.
კვლევები აჩვენებს შესაძლო კავშირს კალორიებსა და დაბერებას შორის. 2023 წლის კვლევის შედეგები მხარს უჭერს თეორიას, რომ 25%-ით ნაკლები კალორიების მიღებამ შეიძლება 2%-დან 3%-მდე შეაფერხოს დაბერების ეფექტები.
ყოველდღიური კალორიების მიღება ბევრ რამეზეა დამოკიდებული:
- სქესი;
- ასაკი, წონა და სიმაღლე;
- აქტივობის დონე;
- ჰორმონების დონე;
- მედიკამენტების მიღება
რაც შეეხება კალორიების შემცირებას, ზოგიერთი ადამიანისთვის 10%-ით შემცირებაც კი შეიძლება სასარგებლო იყოს.
მნიშვნელოვანია, რომ გქონდეთ კალორიების შემცირების გეგმა, რომელიც მორგებულია თქვენს საჭიროებებზე.
კვლევამ ასევე აჩვენა, რომ ნაკლები კალორიების მიღება აძლიერებს მეტაბოლიზმს. მონაწილეთა უმეტესობამ შეძლო კუნთების სიძლიერის შენარჩუნება.
კალორიების შეზღუდვამ შესაძლოა ხელი შეუწყოს დაბერებასთან დაკავშირებული სხვა ცვლილებების შენელებას, როგორიცაა გულის პრობლემები და ძვლის სიმკვრივის შემცირებას, მაგრამ საჭიროა მეტი კვლევა.
ესაუბრეთ ექიმს, ის დაგეხმარებათ გაიგოთ რამდენი კალორია გჭირდებათ. ჯანსაღ კვებაზე ორიენტირებული გეგმის შედგენა საუკეთესო გზაა კალორიების შემცირების დასაწყებად.
მიიღეთ ბოსტნეული
ის დაბალკალორიულია და სავსეა შემავსებელი ბოჭკოებით.
მოერიდეთ ცარიელი კალორიებით დატვირთულ საკვებს
ამ ტიპის საკვებს არ გააჩნია კვებითი ღირებულება, სავსეა ცარიელი კალორიებით და ორგანიზმს შეუძლია შეინახოს ეს კალორიები ცხიმის სახით.
ასეთი პროდუქტებია:
- გაზიანი სასმელები;
- ტკბილეული;
- ცომეული
- ჩიფსები;
- სწრაფი კვება
რაოდენობის გასაზღვრასთან ერთად მნიშცნელოვანია იმის გათვალისწინება, თუ რას მიირთმევთ. ახალი, მთლიანი საკვები და არა დამუშავებული საკვები გაწვდით საკმარის აუცილებელ კალორიებს.
ყურადღება გაამახვილეთ საჭმლის მომზადების უფრო ჯანსაღ გზებზე:
მოერიდეთ შემწვარ საკვებს.
გამოაცხვეთ, მოხარშეთ ან შეწვით საკვები ჯანსაღ ცხიმებში, როგორიცაა ექსტრა ხელუხლებელი ზეითუნის ზეთი.
აირჩიეთ უცხიმო ხორცის ნაჭრები.
მიირთვით მეტი თევზი.
ქათმის ან ინდაურის მომზადებისას კანი მოაცილეთ.
არ დაზოგოთ ბოსტნეული და მთლიანი მარცვლეული.