ამცირებს თუ არა დარიჩინი სისხლში შაქრის დონეს? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ამცირებს თუ არა დარიჩინი სისხლში შაქრის დონეს?

ახალმა კვლევამ აჩვენა, რომ დარიჩინი ამცირებს სისხლში გლუკოზის დონეს სიმსუქნის, ჭარბი წონის და პრედიაბეტის მქონე ადამიანებში.

დასკვნები გამოქვეყნებულია The American Journal of Clinical Nutrition-ში.

თუმცა, კვლევისმცირე ზომა ზღუდავს დასკვნების სიმტკიცეს და ასახავს უფრო დიდი, წარმომადგენლობითი კვლევების საჭიროებას.

შეუძლია თუ არა ყოველდღიურად 4 გრამ დარიჩინს სიმსუქნის და პრედიაბეტის მართვა

კვლევამ დაადგინა, რომ დარიჩინის დანამატები ამცირებენ სისხლში გლუკოზას.

მკვლევარები აკონტროლებდნენ მონაწილეთა სისხლში გლუკოზის დონეს მკლავზე დამაგრებული უწყვეტი გლუკოზის მონიტორინგის მოწყობილობის გამოყენებით, რომელიც ზომავდა გლუკოზის დონეს ყოველ 15 წუთში.

  • გლუკოზის მონიტორინგმა აჩვენა, რომ მონაწილეებს, რომლებიც იღებდნენ დარიჩინს, ჰქონდათ სისხლში გლუკოზის მუდმივად დაბალი დონე და დაბალი გლუკოზის პიკი, ვიდრე მათ ვინც პლაცებოს იღებდა.

სისხლში გლუკოზის დონის მნიშვნელოვანი დაქვეითება, რომელიც შეინიშნება დღეში 4გ დარიჩინის მიღებით, შეიძლება მიეკუთვნებოდეს მის მდიდარ პოლიფენოლურ და მრავალფეროვან ბიოაქტიურ ნაერთებს, რომლებიც მოიცავს ცინამალდეჰიდს, პროანტოციანიდინებს, კატექინს, კუმარინს, ტრანს-ცინამინოიდულ მჟავას. ეს ბუნებრივი ნაერთები აძლიერებს ინსულინის უჯრედებთან დაკავშირების უნარს, რაც მათ უბიძგებს გლუკოზის უფრო ეფექტურად მიღებაში. ისინი ასევე ამცირებენ ანთებას და ხელს უწყობენ ღვიძლს ჭარბი გლუკოზის გლიკოგენის სახით შენახვაში მომავალი ენერგეტიკული საჭიროებისთვის.

მკვლევარები ასევე ვარაუდობენ, რომ დარიჩინი გავლენას ახდენს ნაწლავის მიკრობიომზე. ხელს უწყობს სასარგებლო ბაქტერიების ზრდას.

სასარგებლო ბაქტერიებს, როგორიცაა Lactobacillus და Bifidobacterium, შეუძლიათ გააძლიერონ ნაწლავის ბარიერული ფუნქცია, შეამცირონ ანთება. ანთების შემცირება ასოცირდება ინსულინის მიმართ მგრძნობელობის გაუმჯობესებასთან.

რჩევები პრედიაბეტის მართვისთვის

დარიჩინს შესაძლოა ჰქონდეს როლი პრედიაბეტის მართვაში. დიეტაში დარიჩინის დამატებამ შეიძლება შეაფერხოს სისხლში გლუკოზის მომატება და შეიძლება იყოს დაბალანსებული დიეტის სასარგებლო ნაწილი პრედიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის. თუმცა, დარიჩინი შეიცავს კუმარინს, რომელიც შეიძლება იყოს ტოქსიკური დიდი რაოდენობით მიღებისას. ამიტომ, პრედიაბეტის გასაკონტროლებლად აუცილებელია ჯანსაღი საკვებით მდიდარი დიეტა.

  • წონის დაკლება, რომელიც მიღწეულია ჯანსაღი, შემცირებული კალორიული კვების შედეგად რეგულარულ ვარჯიშთან ერთად, ორჯერ უფრო ეფექტურია, ვიდრე წონის დაკლება, რომელიც მიღწეულია მხოლოდ დიეტით. მუცლის ცხიმის შემცირება აუცილებელია ინსულინრეზისტენტობასთან მისი ძლიერი კავშირის გამო.

დანამატების მიღებამდე ან ცხოვრების წესის შეცვლამდე ყოველთვის უნდა გაიაროთ კონსულტაცია ექიმთან, მათ შორის დარიჩინის, როგორც საკვები დანამატის მიღებამდე.