სოდის სამკურნალო ეფექტი ამერიკელმა მეცნიერებმა დაადასტურეს
გახლავთ საჭმლის სოდა. მისი მოქმედების მექანიზმი მარტივია - ის გადართავს ორგანიზმს ანთებისწინა ("პროანთებითი") აქტივობიდან ანთების საწინააღმდეგო აქტივობაზე.
აღმოჩენა ჯორჯიის სამედიცინო კოლეჯის მეცნიერებს ეკუთვნით. მათ პირველი საპილოტე ექსპერიმენტები ვირთაგვებზე ჩაატარეს. ორი კვირის განმავლობაში საცდელ ცხოველებს ყოველდღიურად ასმევდნენ სოდის ხნარს. ამან იმუნური უჯრედების (კერძოდ მაკროფაგების) გარკვეული ცვლილებები გამოიწვია. ბევრი მათგანი "გადაორიენტირდა" M1 უჯრედებიდან (რომლებიც ანთებას განაპირობებს) M2-უჯრედებად (რომლებიც აცხრობს ანთებას).
საყურადღებოა, რომ მაკროფაგების პოპულაციაში ამ ტიპის ცვლილება შეინიშნებოდა ყველგან, როგორც პერიფერიულ სისხლში, ასევე თირკმელებსა და ელენთაში. მეცნიერთა აზრით, სოდის გამოყენება ელენთაზე მეზოთელიალური უჯრედების წყალობით ხდება. ამ უჯრედებით ამოფენილია ჩვენი სხეულის ორგანოები. სწორედ ისინი იცავს ორგანოებს ერთგვარი სრესვა-ხახუნისგან. გარდა ამისა, მეზოთელიალური უჯრედები უზრუნველყოფს იმუნური დაცვის გარკვეულ დონეს.
თინათინ გოცაძე
წაიკითხეთ: როგორ მივიღოთ სოდა და როდის არ შეიძლება მისი მიღება