/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ბავშვის კვება

მკურნალი ვაშლი

მკურნალი ვაშლი
ვაშლი ყველაზე პოპულარული ხილია. ის ჩვილი ასაკიდანვე შედის ბავშვის მენიუში.

ვაშლი ერთნაირად სასარგებლოა ყველა ასაკში, როგორც ჯანმრთელი, ისე ავადმყოფი ორგანიზმისთვის. ვაშლის სასარგებლო თვისებებზე პედიატრი ქეთევან ჭანიშვილი გვესაუბრება.

- ვაშლის უამრავი ჯიში არსებობს. ისინი ერთმანეთისგან განსხვავდება ფერით, არომატით, ზომით. სრულ დამწიფებამდე ყველა ვაშლი მწვანეა - ეს ქლოროფილის დამსახურებაა, ხოლო დამწიფებისას ფერს იცვლის: კაროტინის წყალობით მოყვითალო ხდება, ხოლო ანტოციანების წყალობით - წითელი.

ხალხში ყველაზე პოპულარული ჯიშებია გოლდენი, ცარსკი, ანტონოვკა, ივერია, სტარტი, თუმცა ბოლო ხანს შემოვიდა ახალი ჯიშებიც, რომლებიც ასევე ძალიან მოსწონთ. მაგალითად აიდარიდი, რომელსაც მოტკბო-მომჟავო გემო აქვს. ბავშვებისთვის საუკეთესოდ მიიჩნევა ანტონოვკის ჯიშის ვაშლი. მას აქვს სასიამოვნო არომატი და ნაზი მომჟავო-მოტკბო გემო. ორგანული მჟავა მასში უფრო მეტია, ვიდრე წითელ ვაშლში. ეს მჟავები ასუფთავებს სისხლძარღვის კედლებს და აუმჯობესებს გულის მდგომარეობას, ამასთან, აქვს შარდმდენი ეფექტიც და, რაც მთავარია, ერთნაირად მისაღებია ბავშვებისთვისაც და უფროსებისთვისაც. კარგია ბანანიც.

- როგორ ჯობს ვაშლის მიცემა - უმად თუ ჩაშუშული სახით?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

- ბავშვი რაც შეიძლება ადრეული ასაკიდან შეაჩვიეთ ვაშლის გემოს. თავდაპირველად შეურჩიეთ ნაზი, რბილი, მოტკბო, წვნიანი, არომატული ჯიშის ვაშლი. მასში ბევრია სასარგებლო შაქრები, კალიუმისა და რკინის მარილები, რომელიც ხელს უწყობს სისხლის წარმოქმნას და გულის მუშაობას. C ვიტამინი ვაშლში ცოტაა. სამაგიეროდ, ეს ხილი განთქმულია პექტინით. მცენარეული საკვებიდან ყველაზე მეტს სწორედ ვაშლი შეიცავს.

პექტინი უჯრედის კედლის მშენებლობაში მონაწილეობს. გარდა ამისა, უხდება საჭმლის მონელებას. ამიტომაცაა ერთადერთი ხილი, რომლის მიღებაც ნებადართულია ნაწლავური ინფექციების დროს. მოთუთქული ვაშლი შესანიშნავი სამკურნალო საშუალებაა. მისი მიღება შეიძლება ნაწლავთა ყოველგვარი დაავადების, ასევე - ქრონიკული პანკრეატიტის, ქოლეცისტიტის, ჰეპატიტის დროს. მოთუთქული ვაშლისგან სხვადასხვა დესერტის მომზადებაა შესაძლებელი. მას შეიძლება დავუმატოთ ქიშმიში, ბანანი (რომელიც ასევე ძალიან უხდება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებებს), ხაჭო და სხვა ნატურალური პროდუქტები.

გთავაზობთ რამდენიმე მარტივ რეცეპტს:

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა.მყავს 18 Თვის Შვილი.არის Თუ არა მარგებელი საზამᲗრო მისᲗვის? მისმა პედიატრმა გვიᲗხრა არ აᲭამოᲗო არაა სასარგებლოვო</p>

ვაშლის სიურპრიზი

საჭიროა:

  • 6 ცალი საშუალო ზომის ვაშლი;
  • 6 ჩაის კოვზი თაფლი;
  • 5-6 სუფრის კოვზი შავი მოცხარის ან ალუბლის მურაბა;
  • 2 სუფრის კოვზი გატარებული თხილი.

გარეცხილი ვაშლი კანიანად გაჭერით ორად, ამოაცალეთ გული, ჩააწყვეთ ჭურჭელში, ღრმული ამოავსეთ თაფლითა და თხილით. ზემოდან მოასხით მურაბა და 15 წუთით შედგით ღუმელში.

ვაშლის სალათა

საჭიროა:

  • 2 საშუალო ზომის მჟავე ვაშლი;
  • 1 საშუალო ზომის სტაფილო;
  • 1 კონა მწვანე სალათა;
  • 1 ცალი კიტრი;
  • 1 ცალი ლიმონი;
  • 2 სადილის კოვზი ზეთი;
  • მწვანე ხახვი, ოხრახუში, კამა.

მსხვილად გახეხეთ ვაშლი და სტაფილო, კუბიკებად დაჭერით კიტრი, ხელით დააქუცმაცეთ სალათის ფურცლები, წვრილად დაკეპეთ მწვანილი, აურიეთ ერთმანეთში ხის კოვზით, გემოვნებისამებრ დაუმატეთ მარილი, მცენარეული ზეთი და მოასხით ლიმონის წვენი. მიირთვით წელიწადის ნებისმიერ დროს, განსაკუთრებით კი ზამთარში. ვიტამინებით მდიდარი ეს სალათა ზამთრის მენიუს გაგიფერადებთ.

კომენტარები (1)
ნიხია
სადარის მერე ფული ააა! ამდენი რამე როგორ ვიყიდოთ!!!
თარიღი : 13-12-2015
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ბავშვი და ჯანსაღი კვების ჩვევები
ბავშვი და ჯანსაღი კვების ჩვევები
მშობლად ყოფნა უამრავ სასიამოვნო მომენტთან ერთად, დიდ პასუხისმგებლობას მოიცავს. ერთ-ერთი ასეთი მნიშვნელოვანი საკითხი ბავშვთა ჯანსაღი კვების ჩვევების ფორმირებაზე ზრუნვაა.
სრულად
ბავშვთა კვებითი აშლილობა ფსიქიკური მდგომარეობის გამოვლინებაა
ბავშვთა კვებითი აშლილობა ფსიქიკური მდგომარეობის გამოვლინებაა
ბავშვებში კვებითი აშლილობის მიზეზები, მართვა - რჩევები მშობლებს
სრულად
რატომ არის სასარგებლო მთლიანი მარცვლეულის ფაფები ბავშვისთვის
რატომ არის სასარგებლო მთლიანი მარცვლეულის ფაფები ბავშვისთვის
მარცვლეული კულტურები, როგორიცაა ხორბალი, სიმინდი,
სრულად
რატომ უნდა მოვარიდოთ ბავშვები ტკბილეულს
რატომ უნდა მოვარიდოთ ბავშვები ტკბილეულს
ადრეულ ასაკში შაქრის ჭარბი რაოდენობა დაკავშირებულია
სრულად
რომელი საკვებია ბავშვებისთვის ყველაზე მავნე
რომელი საკვებია ბავშვებისთვის ყველაზე მავნე
საკვები, რომელიც შეიცავს ბევრ ტრანს ცხიმს, გემოს გამაძლიერებლებს და ემულგატორებს,
სრულად
რა ასაკიდან უნდა მივცეთ ბავშვებს მარწყვი?
რა ასაკიდან უნდა მივცეთ ბავშვებს მარწყვი?
დადგა ყველასთვის საყვარელი კენკრის - მარწყვის სეზონი.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

სამკურნალო წერილები

სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
ასაკში, წონის მატებასთან ერთად, სახსრების პრობლემებიც დამეწყო.
სრულად

სამკურნალო წერილები

გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
ძალიან მინდა, თქვენს მკითხველებს ვასწავლო ჩემი საყვარელი წამლის რეცეპტი,
სრულად

სამკურნალო წერილები

კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამის წყალი ხელს უწყობს მენოპაუზის უარყოფითი სიმპტომების მოხსნას, ალების რაოდენობის შემცირებას და ძილის ნორმალიზებას.
სრულად

მკურნალი ვაშლი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მკურნალი ვაშლი

ვაშლი ერთნაირად სასარგებლოა ყველა ასაკში, როგორც ჯანმრთელი, ისე ავადმყოფი ორგანიზმისთვის. ვაშლის სასარგებლო თვისებებზე პედიატრი ქეთევან ჭანიშვილი გვესაუბრება.

- ვაშლის უამრავი ჯიში არსებობს. ისინი ერთმანეთისგან განსხვავდება ფერით, არომატით, ზომით. სრულ დამწიფებამდე ყველა ვაშლი მწვანეა - ეს ქლოროფილის დამსახურებაა, ხოლო დამწიფებისას ფერს იცვლის: კაროტინის წყალობით მოყვითალო ხდება, ხოლო ანტოციანების წყალობით - წითელი.

ხალხში ყველაზე პოპულარული ჯიშებია გოლდენი, ცარსკი, ანტონოვკა, ივერია, სტარტი, თუმცა ბოლო ხანს შემოვიდა ახალი ჯიშებიც, რომლებიც ასევე ძალიან მოსწონთ. მაგალითად აიდარიდი, რომელსაც მოტკბო-მომჟავო გემო აქვს. ბავშვებისთვის საუკეთესოდ მიიჩნევა ანტონოვკის ჯიშის ვაშლი. მას აქვს სასიამოვნო არომატი და ნაზი მომჟავო-მოტკბო გემო. ორგანული მჟავა მასში უფრო მეტია, ვიდრე წითელ ვაშლში. ეს მჟავები ასუფთავებს სისხლძარღვის კედლებს და აუმჯობესებს გულის მდგომარეობას, ამასთან, აქვს შარდმდენი ეფექტიც და, რაც მთავარია, ერთნაირად მისაღებია ბავშვებისთვისაც და უფროსებისთვისაც. კარგია ბანანიც.

- როგორ ჯობს ვაშლის მიცემა - უმად თუ ჩაშუშული სახით?

- ბავშვი რაც შეიძლება ადრეული ასაკიდან შეაჩვიეთ ვაშლის გემოს. თავდაპირველად შეურჩიეთ ნაზი, რბილი, მოტკბო, წვნიანი, არომატული ჯიშის ვაშლი. მასში ბევრია სასარგებლო შაქრები, კალიუმისა და რკინის მარილები, რომელიც ხელს უწყობს სისხლის წარმოქმნას და გულის მუშაობას. C ვიტამინი ვაშლში ცოტაა. სამაგიეროდ, ეს ხილი განთქმულია პექტინით. მცენარეული საკვებიდან ყველაზე მეტს სწორედ ვაშლი შეიცავს.

პექტინი უჯრედის კედლის მშენებლობაში მონაწილეობს. გარდა ამისა, უხდება საჭმლის მონელებას. ამიტომაცაა ერთადერთი ხილი, რომლის მიღებაც ნებადართულია ნაწლავური ინფექციების დროს. მოთუთქული ვაშლი შესანიშნავი სამკურნალო საშუალებაა. მისი მიღება შეიძლება ნაწლავთა ყოველგვარი დაავადების, ასევე - ქრონიკული პანკრეატიტის, ქოლეცისტიტის, ჰეპატიტის დროს. მოთუთქული ვაშლისგან სხვადასხვა დესერტის მომზადებაა შესაძლებელი. მას შეიძლება დავუმატოთ ქიშმიში, ბანანი (რომელიც ასევე ძალიან უხდება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებებს), ხაჭო და სხვა ნატურალური პროდუქტები.

გთავაზობთ რამდენიმე მარტივ რეცეპტს:

ვაშლის სიურპრიზი

საჭიროა:

  • 6 ცალი საშუალო ზომის ვაშლი;
  • 6 ჩაის კოვზი თაფლი;
  • 5-6 სუფრის კოვზი შავი მოცხარის ან ალუბლის მურაბა;
  • 2 სუფრის კოვზი გატარებული თხილი.

გარეცხილი ვაშლი კანიანად გაჭერით ორად, ამოაცალეთ გული, ჩააწყვეთ ჭურჭელში, ღრმული ამოავსეთ თაფლითა და თხილით. ზემოდან მოასხით მურაბა და 15 წუთით შედგით ღუმელში.

ვაშლის სალათა

საჭიროა:

  • 2 საშუალო ზომის მჟავე ვაშლი;
  • 1 საშუალო ზომის სტაფილო;
  • 1 კონა მწვანე სალათა;
  • 1 ცალი კიტრი;
  • 1 ცალი ლიმონი;
  • 2 სადილის კოვზი ზეთი;
  • მწვანე ხახვი, ოხრახუში, კამა.

მსხვილად გახეხეთ ვაშლი და სტაფილო, კუბიკებად დაჭერით კიტრი, ხელით დააქუცმაცეთ სალათის ფურცლები, წვრილად დაკეპეთ მწვანილი, აურიეთ ერთმანეთში ხის კოვზით, გემოვნებისამებრ დაუმატეთ მარილი, მცენარეული ზეთი და მოასხით ლიმონის წვენი. მიირთვით წელიწადის ნებისმიერ დროს, განსაკუთრებით კი ზამთარში. ვიტამინებით მდიდარი ეს სალათა ზამთრის მენიუს გაგიფერადებთ.