/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ მყავს ბიᲭი ამა წლის აგცისტოᲨი გახდა 20 Თვის, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, ამ ბოლო სამი Თვის განმავლობაᲨი უკვე რამოდენიმეჯერ ჰქონდა ბაქტერია ყელის, ტესტი გავუკეᲗეᲗ და ყელᲨი ბაქტერია ჰქონდა , ნუ საზᲦვარგარეᲗ ვცხოვრობᲗ და სახელს ვერ გადავᲗარგმნი, მოკლედ ეხლაც აქვს ყელის ინფექცია, მყავდა ექიმᲒან ყელი წიᲗელი აქვსო, გლანდები Შესიებულუ, ბავᲨვს ცივს არც ვაᲭმევ არც ვასნევ, ასევე ბაᲦᲨიც გაფრᲗხილებულდბი არიან და საიდან ემარᲗება ვერ გავიგე Თან 3 ან 4 სᲦე სუცხე აქვს ჯერ 37 იწყდბა მერე 38 და მერე 39 ადის, 39 რომ გქონდა სანტელი გავუკეᲗეᲗ უკანა ნაწილᲨი, ექიმმა როგორც გვიᲗხრა, გუᲨინ ვიყავიᲗ პედიატრᲗან ანტიბიოტიკი დაგვინიᲨნა ერᲗი კვირა კლამოქსი, დაიწყო სმა მაგფამ სიცხე ისევ აქვს 37.7 , რა მოვიმოქმედო რომ ბავᲨვს დაუწიოს სიცხემ? ამ ასაკᲨი Ძმრიანი ნასკები ᲨეიᲫლება? სულ წამლებს ვაᲫლსვᲗ და არ მინდა გაიᲭყიპოს, რა მოვიმოქმედო რომ ავარიდო ამ ბაქტერიას

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

ხაჭოსა და არაჟნის შესახებ

ხაჭოსა და არაჟნის შესახებ
ბოლო ხანს ხაჭოსა და არაჟნის წარმოება ჩვენს ქვეყანაში შესამჩნევად გაიზარდა. საქართველოს ბაზარზე ეს პროდუქტები დიდი მოთხოვნით სარგებლობს.

შესაბამისად, არსებობს მათი სხვადასხვა სახეობა, რომელთაც აქტიურად უწევენ რეკლამას მასობრივი ინფორმაციის საშუალებებით.

საქართველოს სასურსათო ბაზარზე არსებული რძის პროდუქტებზე, კერძოდ, არაჟანსა და ხაჭოზე, გვესაუბრება სურსათის უვნებლობის, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის ეროვნული სამსახურის პრესასა და საზოგადოებასთან ურთიერთობის განყოფილების ხელმძღვანელი, ქალბატონი ვერიკო გულუა.

  • ქალბატონო ვერიკო, ვინ ქმნის ან რომელი ქვეყნებიდან შემოაქვთ დღეს საქართველოში რძის ნაწარმი?

- საქართველოში რძის პროდუქტების იმპორტი უმთავრესად რუსეთიდან, უკრაინიდან, დანიიდან და ესპანეთიდან ხორციელდება. რაც შეეხება ადგილობრივ ნაწარმს, მწარმოებელთა სრული ნუსხა არ გაგვაჩნია, ვინაიდან ეს ჩვენს კომპეტენციაში არ შედის.

  • როგორია იმპორტირებული რძის პროდუქტების ხარისხი?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

- საქართველოში შემოტანილ ნაწარმს მოჰყვება ვეტერინარიული სერთიფიკატი, ურომლისოდაც არ გაიცემა ამ პროდუქტის იმპორტის ნებართვა. გარდა ამისა, იმპორტირებულ პროდუქციას თან ახლავს ხარისხის დამადასტურებელი დოკუმენტები, რომლებიც შესაბამისი კომპეტენტური ორგანოების მიერ არის გაცემული და რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან ამ პროდუქციის ხარისხსა და უვნებლობაზე. საზოგადოდ, იმპორტი ხორციელდება ქვეყნებიდან, რომლებიც ვეტერინარიულად კეთილსაიმედოდ ითვლება. ეპიზოოტიის საერთაშორისო ბიურო პერიოდულად აქვეყნებს ასეთი სახელმწიფოების სიას. ქვეყნები, სადაც აღირიცხება საშიში დაავადებები, არაკეთილსაიმედოდ მიიჩნევა და იკრძალება იქიდან ვეტერინარიულ კონტროლს დაქვემდებარებული პროდუქტების (ხორცისა და რძის ნაწარმის) იმპორტი.

  • რამდენ ხანს ინახება ხაჭო და არაჟანი?

- ხაჭო და არაჟანი განსაკუთრებით მალფუჭებადი პროდუქტების რიცხვს ეკუთვნის. საქართველოში ამჟამად მოქმედი სანიტარიული წესებისა და ნორმების თანახმად, მათ შენახვის ხანმოკლე ვადა აქვს. უმეტესად იგი 72 საათს არ აღემატება.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

ასე, მაგალითად:

  • არაჟანი 72 საათის განმავლობაში ინახება 2-დან 6 გრადუსამდე ტემპერატურაზე. დიეტური არაჟნის შენახვის ვადა კიდევ უფრო მცირეა - 48 საათი ასევე 2-დან 6 გრადუსამდე ტემპერატურაზე.
  • რაც შეეხება ხაჭოს, მისი როგორც ცხიმიანი, ისე უცხიმო სახეობების შენახვის ვადა 36 საათით განისაზღვრება, ხოლო დიეტური და გლეხური 5%-იანი ხაჭოს შენახვა 2-დან 6 გრადუსამდე ტემპერატურაზე მხოლოდ 24 საათს შეიძლება.

ასეთი გახლავთ სახელმწიფო სანიტარიული წესებითა და ნორმით დადგენილი სტანდარტი, თუმცა მეწარმე სუბიექტს შეუძლია, თავის საწარმოში დანერგილი ახალი ტექნოლოგიების წყალობით პროდუქციის შენახვის ვადა 2-3 დღით გაახანგრძლივოს.

  • რძის პროდუქტებზე, კერძოდ, ხაჭოსა და არაჟანზე მოთხოვნა ყოველთვის დიდია, ამიტომ როგორც მწარმოებელს, ისე რეალიზატორს შეიძლება გაუჩნდეს ცდუნება ამ პროდუქტების ფალსიფიკაციისა. არის თუ არა ჩვენს ბაზარზე ფალსიფიკაციის შემთხვევები და რამდენად დაცულია საქართველოში მომხმარებელი?

ასევე დაგაინტერესებთ
თუკი მოხარშულ ძეხვეულს აწერია, რომ შენახვის ვადა 1 კვირაზე მეტია - რა უნდა ვიცოდეთ აუცილებლად
რა ზეგავლენას ახდენს ჩვენზე უხარისხო ყავის მოხმარება
რჩევები შენახვის ვადებზე

- მეწარმე/დისტრიბუტორი ვალდებულია, სარეალიზაციო ქსელში განათავსოს უსაფრთხო პროდუქცია. ამას განსაზღვრავს საქართველოს კანონი სურსათის უვნებლობისა და ხარისხის შესახებ. რაც შეეხება ფალსიფიცირებულ ნაწარმს, ეროვნულმა სამსახურმა გამოავლინა ასეთი პროდუქცია (არამხოლოდ რძის ნაწარმი) და სათანადო რეაგირებისთვის შემოსავლების სამსახურს გადასცა.

ფალსიფიკაციის აღმოჩენისას, თუ ეს პირველი შემთხვევაა, ჯარიმა 5000 ლარით განისაზღვრება, ხოლო განმეორებისას - 25000 ლარით. აქვე მინდა აღვნიშნო, რომ საქართველოში სურსათის სახელმწიფო კონტროლის განმახორციელებელი ერთადერთი სამსახური გახლავთ სოფლის მეურნეობის სამინისტროს საქვეუწყებო დაწესე-ბულება - სურსათის უვნებლობის, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის ეროვნული სამსახური.

2007 წელს, სასურსათო პროდუქტების ლაბორატორიული კვლევის მიზნობრივი პროგრამის ფარგლებში განხორციელებული მონიტორინგისა და მეწარმე-დისტრიბუტორის მომართვის საფუძველზე, სურსათის ლაბორატორიული კვლევისას მიღებული არადამაკმაყოფილებელი შედეგების, ორგანოლეპტიკური შეფასების აქტებისა და რეალიზაციის ვადის გასვლის გამო ამ სამსახურმა გამოიტანა 358 გადაწყვეტილება სხვადასხვა სახეობის მავნებელი სურსათის განადგურების თაობაზე.

სულ განადგურებულ იქნა დაახლოებით 219740 კგ და 542948 ლ სურსათი, მათ შორის - რძის ნაწარმიც. არაჟნის ფალსიფიცირების ცნობილი ხერხია მისი განზავება კეფირით, მაწვნით, წყლით და სახამებლით, წყლით და დიეტური ხაჭოთი, ასევე - მცენარეული და ჰიდროგენიზებული ცხიმებით და სხვა.

არის თუ არა არაჟანი სახამებლით განზავებული, ამგვარად შეიძლება გავარკვიოთ: 5 მლ არაჟანს დავუმატოთ 2-3 წვეთი ლუგოლის ხსნარი და კარგად შევანჯღრიოთ. თუ 1-2 წუთის შემდეგ ხსნარი გალურჯდა, არაჟანში სახამებლის არსებობა უდავოა. ხაჭოთი განზავებისას ასე უნდა მოვიქცეთ: ცხელ (65-750C ტემპერა-ტურის) წყალში გავხსნათ 1 ჩაის კოვზი არაჟანი. თუ პროდუქტში არის ხაჭო, ის ჭიქის ფსკერზე დაილექება, სუფთა არაჟანი კი ნალექს არ წარმოქმნის.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

ხაჭოსა და არაჟნის შესახებ - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ხაჭოსა და არაჟნის შესახებ

შესაბამისად, არსებობს მათი სხვადასხვა სახეობა, რომელთაც აქტიურად უწევენ რეკლამას მასობრივი ინფორმაციის საშუალებებით.

საქართველოს სასურსათო ბაზარზე არსებული რძის პროდუქტებზე, კერძოდ, არაჟანსა და ხაჭოზე, გვესაუბრება სურსათის უვნებლობის, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის ეროვნული სამსახურის პრესასა და საზოგადოებასთან ურთიერთობის განყოფილების ხელმძღვანელი, ქალბატონი ვერიკო გულუა.

  • ქალბატონო ვერიკო, ვინ ქმნის ან რომელი ქვეყნებიდან შემოაქვთ დღეს საქართველოში რძის ნაწარმი?

- საქართველოში რძის პროდუქტების იმპორტი უმთავრესად რუსეთიდან, უკრაინიდან, დანიიდან და ესპანეთიდან ხორციელდება. რაც შეეხება ადგილობრივ ნაწარმს, მწარმოებელთა სრული ნუსხა არ გაგვაჩნია, ვინაიდან ეს ჩვენს კომპეტენციაში არ შედის.

  • როგორია იმპორტირებული რძის პროდუქტების ხარისხი?

- საქართველოში შემოტანილ ნაწარმს მოჰყვება ვეტერინარიული სერთიფიკატი, ურომლისოდაც არ გაიცემა ამ პროდუქტის იმპორტის ნებართვა. გარდა ამისა, იმპორტირებულ პროდუქციას თან ახლავს ხარისხის დამადასტურებელი დოკუმენტები, რომლებიც შესაბამისი კომპეტენტური ორგანოების მიერ არის გაცემული და რომლებიც პასუხისმგებელნი არიან ამ პროდუქციის ხარისხსა და უვნებლობაზე. საზოგადოდ, იმპორტი ხორციელდება ქვეყნებიდან, რომლებიც ვეტერინარიულად კეთილსაიმედოდ ითვლება. ეპიზოოტიის საერთაშორისო ბიურო პერიოდულად აქვეყნებს ასეთი სახელმწიფოების სიას. ქვეყნები, სადაც აღირიცხება საშიში დაავადებები, არაკეთილსაიმედოდ მიიჩნევა და იკრძალება იქიდან ვეტერინარიულ კონტროლს დაქვემდებარებული პროდუქტების (ხორცისა და რძის ნაწარმის) იმპორტი.

  • რამდენ ხანს ინახება ხაჭო და არაჟანი?

- ხაჭო და არაჟანი განსაკუთრებით მალფუჭებადი პროდუქტების რიცხვს ეკუთვნის. საქართველოში ამჟამად მოქმედი სანიტარიული წესებისა და ნორმების თანახმად, მათ შენახვის ხანმოკლე ვადა აქვს. უმეტესად იგი 72 საათს არ აღემატება.

ასე, მაგალითად:

  • არაჟანი 72 საათის განმავლობაში ინახება 2-დან 6 გრადუსამდე ტემპერატურაზე. დიეტური არაჟნის შენახვის ვადა კიდევ უფრო მცირეა - 48 საათი ასევე 2-დან 6 გრადუსამდე ტემპერატურაზე.
  • რაც შეეხება ხაჭოს, მისი როგორც ცხიმიანი, ისე უცხიმო სახეობების შენახვის ვადა 36 საათით განისაზღვრება, ხოლო დიეტური და გლეხური 5%-იანი ხაჭოს შენახვა 2-დან 6 გრადუსამდე ტემპერატურაზე მხოლოდ 24 საათს შეიძლება.

ასეთი გახლავთ სახელმწიფო სანიტარიული წესებითა და ნორმით დადგენილი სტანდარტი, თუმცა მეწარმე სუბიექტს შეუძლია, თავის საწარმოში დანერგილი ახალი ტექნოლოგიების წყალობით პროდუქციის შენახვის ვადა 2-3 დღით გაახანგრძლივოს.

  • რძის პროდუქტებზე, კერძოდ, ხაჭოსა და არაჟანზე მოთხოვნა ყოველთვის დიდია, ამიტომ როგორც მწარმოებელს, ისე რეალიზატორს შეიძლება გაუჩნდეს ცდუნება ამ პროდუქტების ფალსიფიკაციისა. არის თუ არა ჩვენს ბაზარზე ფალსიფიკაციის შემთხვევები და რამდენად დაცულია საქართველოში მომხმარებელი?

- მეწარმე/დისტრიბუტორი ვალდებულია, სარეალიზაციო ქსელში განათავსოს უსაფრთხო პროდუქცია. ამას განსაზღვრავს საქართველოს კანონი სურსათის უვნებლობისა და ხარისხის შესახებ. რაც შეეხება ფალსიფიცირებულ ნაწარმს, ეროვნულმა სამსახურმა გამოავლინა ასეთი პროდუქცია (არამხოლოდ რძის ნაწარმი) და სათანადო რეაგირებისთვის შემოსავლების სამსახურს გადასცა.

ფალსიფიკაციის აღმოჩენისას, თუ ეს პირველი შემთხვევაა, ჯარიმა 5000 ლარით განისაზღვრება, ხოლო განმეორებისას - 25000 ლარით. აქვე მინდა აღვნიშნო, რომ საქართველოში სურსათის სახელმწიფო კონტროლის განმახორციელებელი ერთადერთი სამსახური გახლავთ სოფლის მეურნეობის სამინისტროს საქვეუწყებო დაწესე-ბულება - სურსათის უვნებლობის, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის ეროვნული სამსახური.

2007 წელს, სასურსათო პროდუქტების ლაბორატორიული კვლევის მიზნობრივი პროგრამის ფარგლებში განხორციელებული მონიტორინგისა და მეწარმე-დისტრიბუტორის მომართვის საფუძველზე, სურსათის ლაბორატორიული კვლევისას მიღებული არადამაკმაყოფილებელი შედეგების, ორგანოლეპტიკური შეფასების აქტებისა და რეალიზაციის ვადის გასვლის გამო ამ სამსახურმა გამოიტანა 358 გადაწყვეტილება სხვადასხვა სახეობის მავნებელი სურსათის განადგურების თაობაზე.

სულ განადგურებულ იქნა დაახლოებით 219740 კგ და 542948 ლ სურსათი, მათ შორის - რძის ნაწარმიც. არაჟნის ფალსიფიცირების ცნობილი ხერხია მისი განზავება კეფირით, მაწვნით, წყლით და სახამებლით, წყლით და დიეტური ხაჭოთი, ასევე - მცენარეული და ჰიდროგენიზებული ცხიმებით და სხვა.

არის თუ არა არაჟანი სახამებლით განზავებული, ამგვარად შეიძლება გავარკვიოთ: 5 მლ არაჟანს დავუმატოთ 2-3 წვეთი ლუგოლის ხსნარი და კარგად შევანჯღრიოთ. თუ 1-2 წუთის შემდეგ ხსნარი გალურჯდა, არაჟანში სახამებლის არსებობა უდავოა. ხაჭოთი განზავებისას ასე უნდა მოვიქცეთ: ცხელ (65-750C ტემპერა-ტურის) წყალში გავხსნათ 1 ჩაის კოვზი არაჟანი. თუ პროდუქტში არის ხაჭო, ის ჭიქის ფსკერზე დაილექება, სუფთა არაჟანი კი ნალექს არ წარმოქმნის.