/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

-მოგესალმებიᲗ მყავს ბიᲭი ამა წლის აგცისტოᲨი გახდა 20 Თვის, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, ამ ბოლო სამი Თვის განმავლობაᲨი უკვე რამოდენიმეჯერ ჰქონდა ბაქტერია ყელის, ტესტი გავუკეᲗეᲗ და ყელᲨი ბაქტერია ჰქონდა , ნუ საზᲦვარგარეᲗ ვცხოვრობᲗ და სახელს ვერ გადავᲗარგმნი, მოკლედ ეხლაც აქვს ყელის ინფექცია, მყავდა ექიმᲒან ყელი წიᲗელი აქვსო, გლანდები Შესიებულუ, ბავᲨვს ცივს არც ვაᲭმევ არც ვასნევ, ასევე ბაᲦᲨიც გაფრᲗხილებულდბი არიან და საიდან ემარᲗება ვერ გავიგე Თან 3 ან 4 სᲦე სუცხე აქვს ჯერ 37 იწყდბა მერე 38 და მერე 39 ადის, 39 რომ გქონდა სანტელი გავუკეᲗეᲗ უკანა ნაწილᲨი, ექიმმა როგორც გვიᲗხრა, გუᲨინ ვიყავიᲗ პედიატრᲗან ანტიბიოტიკი დაგვინიᲨნა ერᲗი კვირა კლამოქსი, დაიწყო სმა მაგფამ სიცხე ისევ აქვს 37.7 , რა მოვიმოქმედო რომ ბავᲨვს დაუწიოს სიცხემ? ამ ასაკᲨი Ძმრიანი ნასკები ᲨეიᲫლება? სულ წამლებს ვაᲫლსვᲗ და არ მინდა გაიᲭყიპოს, რა მოვიმოქმედო რომ ავარიდო ამ ბაქტერიას

კატეგორია : რჩევები მშობლებს

-თუ ჩემშია პრობლემა მითხარით, ბავშვი ხდება რამოდენიმე დღეში 2 თვის. დაბადებიდან მალევე დაეწყო ხმაურიანი სუნთქვა, სტრიდორიაო პედიატრმა. ამას დაემატა აპნოე, მოლურჯო ფერი ტუჩებთან, გულმკერდის ჩაზნექვა სუნთქვის დროს და ასევე ყელთან. მყავდა ორ ლარინგოლოგთან - ორივემ სიცილკისკისით გამომიშვა, ეს არაფერია, გაუვლის, უმეტესობას აქვსო. მყავდა ნეიროსკოპიაზე ჟანგბადი კარგად მიეწოდება ტვინს, ახლა გულის ექოსკოპიაზე მიმყავს. უბრალოდ მართლა ვერ მომისვენია მაინც, გუგლში ვკითხულობ რომ ბავშვი გადაუდებელ დახმარებას საჭიროებს თუ სუნთქვის დროს გულმკერდი ეზნიქება ასევე ყელთან და თუ აქვს აპნოეო და რაღა ვქნა არ ვიცი, ისევ მივიყვანო ვინმე სხვასთან? ანუ თითქოს როგორც კი გაიგებენ სტრიდორიაო უი ეგ არაფერი ბუნებრივიაო, და სტრიდორი ხომ ნიშნავს იმას რომ ბავშვს ან ლარინგომალაცია აქვს ან ტრაქეომალაცია, აშკარად დიდ ძალას ატანს სუნთქვის დროს. როგორ მოვიქცე?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

ჯანსაღი დიეტა სასარგებლო საკვებით

ჯანსაღი დიეტა სასარგებლო საკვებით
გოგრის უახლოეს ნათესავებს, ყაბაყს, ცუკინის და პატისონს, გოგრის მსგავსი ქიმიური შემადგენლობა აქვთ, მაგრამ ნახშირწყლები და კაროტინი მათში ნაკლებია. სამაგიეროდ, უხვადაა კალიუმის მარილები და სპილენძი, რაც ამ ბოსტნეულს განსაკუთრებულ ფასეულობას სძენს დიეტის დროს.ყაბაყს, ცუკინის და პატისონს მიირთმევენ როგორც უმს, ისე შემწვარსა და მოხარშულს. სალათისთვის მათ ორიოდე წუთით თუთქავენ მდუღარე წყალში. გარდა ამისა, ამჟავებენ, აცხობენ, შუშავენ ტომატთან, ხორცსა და სანელებლებთან ერთად.

სამივე ბოსტნეული იმითაა უნიკალური, რომ “ქამელეონია” ანუ შეუძლია, მიიღოს იმის გემო, რასთან ერთადაც ამზადებენ.

კალორიების მინიმალური და ფასეული ნივთიერებების დიდი რაოდენობის გამო ყაბაყი, ცუკინი და პატისონი, სურვილისამებრ, შეიძლება მივირთვათ პირველ ან მეორე კერძად და დესერტადაც კი. ყველაფერი იმაზეა დამოკიდებული, რასთან ერთად მოვამზადებთ მათ.

იერუსალიმური არტიშოკი

გოგრისებრთა ოჯახის ამ მზეთუნახავს საოცარი ფორმა აქვს - თეფშს ან ყვავილს მოგვაგონებს. თავისებური გემოს გამო პატისონს იერუსალიმურ არტიშოკსაც ეძახიან. მას ორგანიზმიდან “ცუდი” ქოლესტერინის გამოდევნა შეუძლია. მასში არსებული ლუთეინი სისხლში მოხვედრისას ანტიოქსიდანტივით მოქმედებს - ანეიტრალებს თავისუფალ რადიკალებს და ანელებს ორგანიზმის დაბერების პროცესს.

ლუთეინი კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს მხედველობაზე. ყველაფერი, რაც ყაბაყისგან მზადდება, პატისონითაც შეიძლება მოვამზადოთ, მაგრამ დიეტის დროს ნაკლებმარილიანს ვერაფერი შეედრება. ამ ბოსტნეულის კერძების გემო არაფრით ჩამოუვარდება სოკოსას.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა.მაქვს მაღალი ქოლესტერინი,უნდა გადავიდე სიმინდის ზეთით მომზადებულ საკვებზე, რადგან ვერ ავიტანე ქოლესტერინის დამწევი პრეპარატები.მაგრამ ვერავინ ვერ მეუბნება კონკრეტულად რომელი ზეთი შევიძინო.გთხოვთ მითხრათ,რომელი ფირმის და წარმოების ზეთი შეიძლება მივიღო? იქნებ სახელი მიმითითოთ ყველა სხვადასხვას მეუბნება,დავიბენი,არადა სასწრაფოდ უნდა შევცვალო მზესუმზირის ზეთი.მადლობა...</p>

სასარგებლო და იაფი

ყაბაყისა და ცუკინის დიეტის პრინციპი მარტივია - ყოველდღე ჩართეთ მენიუში ამ ბოსტნეულის ნებისმიერი კერძი. ერთ თვეში 5 კილოგრამს დაემშვიდობებით.

ყაბაყის ახალგამოწურული წვენი გაცხიმოვნებას ამუხრუჭებს. დიეტოლოგები ამ წვენს ურჩევენ მათ, ვისაც ზედმეტი წონა აწუხებს.

გინდათ გახდეთ, მაგრამ მრავალფეროვანი კვება გიყვართ? ყაბაყისა და ცუკინის კერძები სწორედ სათქვენოა. ყველაფერი თქვენს ხელთაა! გემოვნებისამებრ, მოამზადეთ ხიზილალა, მაჭკატები, წვნიანი, სალათა, ომლეტი. ეს დაბალკალორიული კერძები ჭარბი წონის მოშორებაში და ორგანიზმიდან წიდის გამოდევნაში დაგეხმარებათ. ეს ბოსტნეული, გარდა იმისა, რომ გემრიელია, აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ზრდის შრომის ნაყოფიერებას.

ერიდეთ ფქვილში ამოვლებულ და შემწვარ ბოსტნეულს. საუკეთესოა ისეთი კერძები, რომლებშიც ისინი ერთგვარი ღრუბლის როლშია და ცხიმის შემცირებას ემსახურება. აჯობებს, თუ მათ საკუთარ წვენში მოამზადებთ. რაგუში ყაბაყი და პატისონი შესანიშნავად ერწყმის ხორცს.

გოგრის ჯანმრთელობის ასოციაცია

ყაბაყი მდიდარია კალიუმის მარილებით, სპილენძით, C ვიტამინით. ძალიან სასარგებლოა სისხლნაკლებობისა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების დროს.

გოგრის შემადგენლობაში შემავალი კაროტინოიდები, პექტინები, უჯრედისი, ვიტამინები, მაკრო- და მიკროელემენტები აუმჯობესებს მეხსიერებას და ძალას მატებს ორგანიზმს.

პატისონის რბილობი შეიცავს შაქარს, პექტინოვან ნივთიერებებს, ჩ, A, B1, B2, PP ვიტამინებს. რეკომენდებულია გაცხიმოვნების, ჰიპერტონიის დროს.

ყაბაყის ოლადები

საშუალო ზომის ყაბაყი და მოზრდილი ხახვი გახეხეთ მსხვილად. წვენი გადაღვარეთ. ფაფას შეათქვიფეთ კვერცხი, გემოვნებისამებრ შეაზავეთ მარილითა და წიწაკით. დაურთეთ 2 სუფრის კოვზი ფქვილი. შეიძლება დაამატოთ წვრილად დაჭრილი კამა და ოხრახუშიც. კარგად აურიეთ და ზეთში შეწვით.

ბოსტნეულის რაგუ “მოზაიკა”

ცუკინი და ყაბაყი დაჭერით კუბებად, სტაფილო და წიწაკა - ჩხირებად, ხახვი დაკეპეთ და ოდნავ შებრაწეთ ზეთში. გადაიღეთ მაღალკედლიან ჭურჭელში, დაკეპეთ 2-3 პომიდორი და დაუმატეთ. შუშეთ თავდახურული 5-7 წუთის განმავლობაში. გემოვნებისამებრ შეაზავეთ მარილით, წიწაკითა და მწვანილით.

“თეთრი სოკოები”

ქილაში ჩაყარეთ კამა, შავი მოცხარის ფოთლები და პირშუშხა, 2-3 კბილი ნიორი და 5-7 მარცვალი წიწაკა. ჩააწყვეთ ახალგაზრდა პატისონი (რაც უფრო წვრილია, მით უფრო გემრიელია), დაასხით მდუღარე მარილწყალი (1 სუფრის კოვზი მარილი და 1 ჩაის კოვზი შაქარი 1 ლიტრ წყალზე) და დადგით სითბოში ერთი დღე-ღამით. შეინახეთ გრილ სათავსში.

კომენტარები (3)
ინგა
ყაბაყი და ცუკინი მგონი ერთი და იგივეა
თარიღი : 27-11-2018
rk_d52@wp.pl
პატისონი არ არის "იერუსალიმური არტიშოკი", რომელსაც ქართულად კიდევ მიწავასლსაც ეძახიან https://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_artichoke თქვენსავე საიტზე გაქვთ ინფორმაცია ამის შესახებ
თარიღი : 04-04-2016
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

ჯანსაღი დიეტა სასარგებლო საკვებით - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ჯანსაღი დიეტა სასარგებლო საკვებით

სამივე ბოსტნეული იმითაა უნიკალური, რომ “ქამელეონია” ანუ შეუძლია, მიიღოს იმის გემო, რასთან ერთადაც ამზადებენ.

კალორიების მინიმალური და ფასეული ნივთიერებების დიდი რაოდენობის გამო ყაბაყი, ცუკინი და პატისონი, სურვილისამებრ, შეიძლება მივირთვათ პირველ ან მეორე კერძად და დესერტადაც კი. ყველაფერი იმაზეა დამოკიდებული, რასთან ერთად მოვამზადებთ მათ.

იერუსალიმური არტიშოკი

გოგრისებრთა ოჯახის ამ მზეთუნახავს საოცარი ფორმა აქვს - თეფშს ან ყვავილს მოგვაგონებს. თავისებური გემოს გამო პატისონს იერუსალიმურ არტიშოკსაც ეძახიან. მას ორგანიზმიდან “ცუდი” ქოლესტერინის გამოდევნა შეუძლია. მასში არსებული ლუთეინი სისხლში მოხვედრისას ანტიოქსიდანტივით მოქმედებს - ანეიტრალებს თავისუფალ რადიკალებს და ანელებს ორგანიზმის დაბერების პროცესს.

ლუთეინი კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს მხედველობაზე. ყველაფერი, რაც ყაბაყისგან მზადდება, პატისონითაც შეიძლება მოვამზადოთ, მაგრამ დიეტის დროს ნაკლებმარილიანს ვერაფერი შეედრება. ამ ბოსტნეულის კერძების გემო არაფრით ჩამოუვარდება სოკოსას.

სასარგებლო და იაფი

ყაბაყისა და ცუკინის დიეტის პრინციპი მარტივია - ყოველდღე ჩართეთ მენიუში ამ ბოსტნეულის ნებისმიერი კერძი. ერთ თვეში 5 კილოგრამს დაემშვიდობებით.

ყაბაყის ახალგამოწურული წვენი გაცხიმოვნებას ამუხრუჭებს. დიეტოლოგები ამ წვენს ურჩევენ მათ, ვისაც ზედმეტი წონა აწუხებს.

გინდათ გახდეთ, მაგრამ მრავალფეროვანი კვება გიყვართ? ყაბაყისა და ცუკინის კერძები სწორედ სათქვენოა. ყველაფერი თქვენს ხელთაა! გემოვნებისამებრ, მოამზადეთ ხიზილალა, მაჭკატები, წვნიანი, სალათა, ომლეტი. ეს დაბალკალორიული კერძები ჭარბი წონის მოშორებაში და ორგანიზმიდან წიდის გამოდევნაში დაგეხმარებათ. ეს ბოსტნეული, გარდა იმისა, რომ გემრიელია, აძლიერებს იმუნურ სისტემას და ზრდის შრომის ნაყოფიერებას.

ერიდეთ ფქვილში ამოვლებულ და შემწვარ ბოსტნეულს. საუკეთესოა ისეთი კერძები, რომლებშიც ისინი ერთგვარი ღრუბლის როლშია და ცხიმის შემცირებას ემსახურება. აჯობებს, თუ მათ საკუთარ წვენში მოამზადებთ. რაგუში ყაბაყი და პატისონი შესანიშნავად ერწყმის ხორცს.

გოგრის ჯანმრთელობის ასოციაცია

ყაბაყი მდიდარია კალიუმის მარილებით, სპილენძით, C ვიტამინით. ძალიან სასარგებლოა სისხლნაკლებობისა და გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების დროს.

გოგრის შემადგენლობაში შემავალი კაროტინოიდები, პექტინები, უჯრედისი, ვიტამინები, მაკრო- და მიკროელემენტები აუმჯობესებს მეხსიერებას და ძალას მატებს ორგანიზმს.

პატისონის რბილობი შეიცავს შაქარს, პექტინოვან ნივთიერებებს, ჩ, A, B1, B2, PP ვიტამინებს. რეკომენდებულია გაცხიმოვნების, ჰიპერტონიის დროს.

ყაბაყის ოლადები

საშუალო ზომის ყაბაყი და მოზრდილი ხახვი გახეხეთ მსხვილად. წვენი გადაღვარეთ. ფაფას შეათქვიფეთ კვერცხი, გემოვნებისამებრ შეაზავეთ მარილითა და წიწაკით. დაურთეთ 2 სუფრის კოვზი ფქვილი. შეიძლება დაამატოთ წვრილად დაჭრილი კამა და ოხრახუშიც. კარგად აურიეთ და ზეთში შეწვით.

ბოსტნეულის რაგუ “მოზაიკა”

ცუკინი და ყაბაყი დაჭერით კუბებად, სტაფილო და წიწაკა - ჩხირებად, ხახვი დაკეპეთ და ოდნავ შებრაწეთ ზეთში. გადაიღეთ მაღალკედლიან ჭურჭელში, დაკეპეთ 2-3 პომიდორი და დაუმატეთ. შუშეთ თავდახურული 5-7 წუთის განმავლობაში. გემოვნებისამებრ შეაზავეთ მარილით, წიწაკითა და მწვანილით.

“თეთრი სოკოები”

ქილაში ჩაყარეთ კამა, შავი მოცხარის ფოთლები და პირშუშხა, 2-3 კბილი ნიორი და 5-7 მარცვალი წიწაკა. ჩააწყვეთ ახალგაზრდა პატისონი (რაც უფრო წვრილია, მით უფრო გემრიელია), დაასხით მდუღარე მარილწყალი (1 სუფრის კოვზი მარილი და 1 ჩაის კოვზი შაქარი 1 ლიტრ წყალზე) და დადგით სითბოში ერთი დღე-ღამით. შეინახეთ გრილ სათავსში.