ჯანსაღი კვების მნიშვნელობა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ჯანსაღი კვების მნიშვნელობა

  • 1 ერთ = 1 ჭიქა (250 მლ) მოხდილი რძე, რძე ან იოგურტი 1%-იანი ცხიმიანობით.
  • 1ერთ = 1 ნაჭერი ყველი (30 გ) 20%-იანი ცხიმიანობით.

5. ცხიმები, ზეთები (2-3 ერთეული დღეში) წარმოადგენს ენერგიის, A და E ვიტამინების წყაროს, რეკომენდებულია ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო მცენარეული ზეთების (ზეითუნის, მზესუმზირას, სიმინდის, სოიის) გამოყენება და ცხოველური (ნაჯერი) ცხიმების (კარაქი, მარგარინი და სხვა) მოხმარების შეზღუდვა. ამისთვის აუცილებელია:

  • იკვებოთ ნაკლებცხიმიანი პროდუქტებით (უცხიმო რძე, მოხარშული კარტოფილი, უცხიმო ხორცი).
  • მოამზადოთ საკვები ორთქლზე, მიკროტალღოვან ღუმელში ან მოშუშოთ, მოხარშოთ და შემდეგ ოდნავ დაბრაწოთ.
  • ნაკლები დაამატოთ ცხიმი (მარგარინი, კარაქი, ქონი, ზეთი).
  • 1ერთ = 1 ს.კ. მცენარეულ ზეთს (ჩვეულებრივ, მარგარინს).
  • 1ერთ = 1 სუფ. კოვზ მაიონეზს.

6. პროდუქტები, რომელთა მიღება უნდა შეიზღუდოს: მარილი, რომლის საერთო რაოდენობა (პურსა და სხვა პროდუქტებში მისი შემცველობის გათვალისწინებით) არ უნდა აღემატებოდეს დღეში 1 ჩაის კოვზს (6 მგ-ს). რეკომენდებულია იოდიანი მარილის გამოყენება. ალკოჰოლი (არა უმეტეს 2-3 ერთეულისა დღეში) და შაქარი (ტკბილეულში, ტკბილ სასმელებში, დამტკბარ პროდუქტებში მისი შემცველობის გათვალისწინებით). ეს პროდუქტები არ შეიცავს ვიტამინებსა და სასარგებლო მინერალურ ნივთიერებებს, საკმაოდ კალორიულია და ხელს უწყობს სიმსუქნის, შაქრიანი დიაბეტისა და კარიესის განვითარებას. ალკოჰოლის მოხმარება უნდა იყოს ეპიზოდური.

  • 1 ერთ = 30 გ (1 სირჩა) არაყი.
  • 1 ერთ = 110-120 გ (1 ბოკალი) წითელი ღვინო.
  • 1ერთ = 330 მლ (1 პატარა ქილა) ლუდი.

ერთდღიანი მენიუს მაგალითი

საუზმე:

  • 1 თეფში ბრინჯის ფაფა (1 ერთ) მომზადებული დაბალცხიმიან (0,5%) რძეზე (1/2 ერთ).
  • 1 ნაჭერი პური (1 ერთ).
  • 1 ნაჭერი ყველი (1 ერთ).
  • ჩაი ან ყავა.

სადილი:

  • 1 საჩაროზე თეფში ბოსტნეულის სალათა (1 ერთ) მზესუმზირას ზეთით (1 ერთ).
  • 1 საჩაროზე თეფში ბარდის წვნიანი (1 ერთ).
  • 1 ნაჭერი უცხიმო ხორცი (1 ერთ).
  • 1/2 საჩაროზე თეფში წიწიბურას ფაფა (1 ერთ).
  • 2 ნაჭერი პური (2 ერთ).
  • 1 ჭიქა წვენი (2 ერთ).

ვახშამი:

  • 1 ნაჭერი პური (1 ერთ).
  • 1 საჩაროზე თეფში ბოსტნეულის წვნიანი (1 ერთ) ზეითუნის ზეთით და მოხარშული კარტოფილით  (1 ერთ).
  • 1 ულუფა თევზი (1 ერთ).

ძილის წინ:

  • 1/2 ჭიქა კეფირი (1/2 ერთ).

გახსოვდეთ, ჯანსაღი კვება თქვენი ფიზიკური და სულიერი აქტივობის უმნიშვნელოვანესი საფუძველია! ყველამ იცის, რომ ბევრი საკვები ამარცხებს დაავადებებს, ბევრი კი თვითონვე იქცევა სხვადასხვა მათგანის მიზეზად. სურათის დაყოფა მავნე და სასარგებლო ჯგუფებად წარმოუდგენელია. ამის გადაწყვეტა ინდივიდუალურად ხდება. ჩვენი ორგანიზმი თავად გადაწყვეტს, რომელი პროდუქტია მისთვის სასარგებლო და რომელი - ზიანის მომტანი. ჩვენ მხოლოდ ის შეგვიძლია, დავიცვათ კვების რეჟიმი. საკვები ორგანიზს უნდა  მიეწოდოს რეგულარულად.

ჯანსაღი კვება გულისხმობს შემდეგს:

  • მივირთვათ 3-6-ჯერ დღეში.
  • დავიწყოთ დღე საუზმით.
  • ვერიდოთ დაკონსერვებულ საკვებს.
  • მივიღოთ მრავალფეროვანი საკვები.
  • ნაკლებად მივირთვათ ტკბილეული.
  • სწორად ვაბალანსოთ ნახშირწყლები, ცილები და ცხიმები.
  • ვაკონტროლოთ კალორიები, რათა თავიდან ავიცილოთ წონის მატება.
  • ვერიდოთ წითელ ხორცს.
  • დღეში სულ ცოტა 5-ჯერ მივირთვათ ხილი და ბოსტნეული.
  • ნაკლებად მივიღოთ მარილი.
  • ნაკლებად მივიღოთ ალკოჰოლი.
  • კერძები მოვამზადოთ ახალი ინგრედიენტებით.