4 მითი შაქრის შესახებ
მითი N1: უმჯობესია საერთოდ უარი ვთქვათ შაქარზე.
სინამდვილეში: შაქარი არის ყველაზე ხელმისაწვდომი „საწვავი“, რომელიც უზრუნველყოფს სხეულის თითქმის ყველა სისტემის ფუნქციონირებას. გლუკოზა მნიშვნელოვანია კუნთების, ტვინის და გულის ფუნქციონირებისთვის. ეს ორგანოები განსაკუთრებით მგრძნობიარეა გლუკოზის ნაკლებობის მიმართ, ამიტომ ეს „საწვავი“ მუდმივად საჭიროა მათი ნორმალური ფუნქციონირებისთვის. და თუ შაქარში მკვეთრად შევიზღუდავთ თავს, მით უმეტეს, საერთოდ ამოვიღებთ მას, უარესად ვიაზროვნებთ და მეტად დავიღლებით.
მითი N2: შაქარი თითქმის მიჩვევას იწვევს
სინამდვილეში: სამხრეთ აფრიკის შაქრის ასოციაციის SASA-ს მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ მოსაზრება, რომ შაქარი იწვევს დამოკიდებულებას, რბილად რომ ვთქვათ, გაზვიადებულია. ადამიანის გასტრონომიული ჩვევები მრავალი ფაქტორის კომბინაციით ყალიბდება: პირადი გემოვნების უპირატესობები (ზოგს არ შეუძლია მარილიანი საკვების გარეშე ცხოვრება, ზოგს კი მწარე), საკვების სუნი და მათი ტექსტურა - მასზეა დამოკიდებული შეგრძნებები, რომლებსაც ვიღებთ ჭამის დროს. თუმცა, მეცნიერებამ ჯერ არ იცის არც ერთი შემთხვევა, როდესაც ადამიანი მტკივნეულ დამოკიდებულებაში აღმოჩნდა კონკრეტულ პროდუქტზე.
მითი N3: შაქარი აფუჭებს კბილებს.
სინამდვილეში: კბილებისა და ღრძილების დასაცავად საკმარისია ტკბილეულის (მათ შორის შაქრიანი სასმელების) მიღების შემდეგ პირის ღრუში წყლის კარგად გამოვლება. ის, რაც ნამდვილად ცუდია, არის წებოვანი კანფეტები ან ჩირი: კბილებზე ან ღრძილებზე დარჩენისას, ისინი იქცევიან შესანიშნავ „ბაზად“ ბაქტერიების გამრავლებისთვის, რომლებიც საბოლოოდ ანადგურებენ ჩვენს კბილებს.
მითი N4: შაქარი იწვევს ჭარბ წონას.
სინამდვილეში: თუ მას ზომიერად მიირთმევთ (როგორც ნებისმიერი სხვა პროდუქტი), მაშინ თქვენი ფიგურა არ დაზარალდება. ზომიერად - ეს არის არაუმეტეს 60 გრამი დღეში და უმჯობესია ჭამის შემდეგ და როგორც კერძების და არა სასმელის შემადგენელი.
ასევე დაგაინტერესებთ
წაიკითხეთ ეტიკეტები
შეგიძლიათ შეამოწმოთ ინგრედიენტების სია ეტიკეტზე. რაც უფრო მაღალია ინგრედიენტების სიაში შაქარი, მით უფრო მეტ შაქარს შეიცავს პროდუქტი. თუმცა, საკვების ეტიკეტზე დამატებული შაქრის 50-ზე მეტი დასახელებაა, რაც ართულებს მის ამოცნობას. აქ არის რამდენიმე ყველაზე გავრცელებული:
- ფრუქტოზის სიმინდის სიროფი;
- ლერწმის შაქარი ან ლერწმის წვენი;
- მალტოზა;
- დექსტროზა;
- ინვერტული შაქარი;
- ბრინჯის სიროფი;
- მელასა
- კარამელი
მიიღეთ მეტი ცილა
შაქრის დიდი რაოდენობით მიღება დაკავშირებულია წონის მატებასთან. ცილებითა და ბოჭკოებით მდიდარ დიეტას შეიძლება ჰქონდეს საპირისპირო ეფექტი, შეამციროს შიმშილი და ხელი შეუწყოს სისავსის შეგრძნებას. ასევე ნაჩვენებია, რომ ცილა პირდაპირ ამცირებს საკვებისადმი ლტოლვას. წაიკითხეთ სრულად