როდის არის წვენი უფრო ჯანსაღი ვიდრე ხილი? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როდის არის წვენი უფრო ჯანსაღი, ვიდრე ხილი?

სხვები თვლიან, რომ წვენები არ უნდა იყოს უგულებელყოფილი ჯანსაღ დიეტაში.

გამოდის, რომ სამეცნიერო საზოგადოებაში ასევე არ არსებობს კონსენსუსი წვენების, ჯანმრთელობაზე მათ გავლენასა და რაციონში ჩართვის აუცილებლობის შესახებ. ბევრი მკვლევარი განსაკუთრებით შეშფოთებულია წვენებში თავისუფალი შაქრის არსებობით.

კემბრიჯის უნივერსიტეტმა ცოტა ხნის წინ გამოაქვეყნა სისტემატური მიმოხილვა ნატურალური, 100% წვენების სარგებლობის შესახებ. მეცნიერებმა გაანალიზეს მრავალი გამოკვლევის მონაცემები ყველა სახის ბუნებრივი ბოსტნეულისა და ხილის წვენების შესახებ და დაასკვნეს, რომ ხილისა და ბოსტნეულის წვენების ზომიერი მოხმარება დადებით ან ნეიტრალურ გავლენას ახდენს ჯანმრთელობაზე.

100% ხილისა და ბოსტნეულის წვენების მოხმარება არ მოქმედებს ანთროპომეტრიულ მახასიათებლებზე ან სხეულის ფორმებზე. მარტივად რომ ვთქვათ, ის არ იწვევს ჭარბ წონას.

უფრო მეტიც, თითოეულ წვენს აქვს თავისი სარგებელი. მაგალითად, ნარინჯისფერი შეიძლება დაგვეხმაროს სისტოლური წნევის შემცირებასა და ენდოთელიუმის ფუნქციის გაუმჯობესებაში სპეციალური ნივთიერების - ჰესპერიდინის შემცველობის გამო. მას ასევე შეუძლია შეამციროს პლაზმური თირეოგლობულინი. არსებობს კიდევ საინტერესო მტკიცებულება ფორთოხლის წვენის დადებითი ეფექტის შესახებ კოგნიტურ ფუნქციასა და მიკრობიოტაზე, თუმცა მათ ჯერ კიდევ სჭირდებათ შემდგომი დადასტურება.

წვენებში უფრო მეტი ანტიოქსიდანტებია

წვენებში ყველაზე ღირებული ნივთიერებებია პოლიფენოლები (ფლავონოიდები, ფენოლის მჟავები) და კაროტინოიდები (β-კაროტინი, ლიკოპენი). ეს არის ანტიოქსიდანტები, რომლებიც ანეიტრალებენ თავისუფალი რადიკალების მოქმედებას, რომლებიც უჯრედების დაზიანებისა და დაბერების ერთ-ერთი მიზეზია.

კვლევამ აჩვენა, რომ პოლიფენოლის დონე დროთა განმავლობაში არ იცვლება. ეს ნიშნავს, რომ წვენი ჯანსაღია მთელი მისი შენახვის ვადის განმავლობაში. დადასტურებულია, რომ პოლიფენოლებს შეუძლიათ მრავალი დაავადების თავიდან აცილება.

წვენებში შეიძლება ანტიოქსიდანტების გაცილებით მაღალი დონე იყოს, ვიდრე ხილში ან ბოსტნეულში. ერთი ჭიქა ვაშლის წვენი შეიცავს დღიურ ნორმაზე მეტ ქლოროგენის მჟავებს, რომელიც ხელს უწყობს გულისა და სისხლძარღვების ჯანმრთელობას და სისხლში ქოლესტერინის დონის ნორმალიზებას. ერთი ჭიქა ტომატის წვენი შეიცავს ლიკოპენის სამმაგ რაოდენობას - ეს ბევრად მეტია, ვიდრე ახალ პომიდორში.

ფორთოხლის წვენი შეიცავს 1,5-ჯერ მეტ ჰესპერიდინს, ვიდრე ფორთოხალი. ერთი ჭიქა სტაფილოს წვენი შეიცავს ბეტა-კაროტინისა და A პროვიტამინის დღიურ ნორმაზე გაცილებით მეტს.

ასევე, ყველა სახეობის წვენი შეიცავს კალიუმის და მაგნიუმის მნიშვნელოვან კონცენტრაციას და სახეობიდან გამომდინარე, ისინი შეიძლება იყოს ორგანიზმში სხვადასხვა ვიტამინებისა და მინერალების შეყვანის საშუალება: ციტრუსის წვენები - ვიტამინი C და ფოლატები (ვიტამინი B9), ანანასის წვენები - მანგანუმი, ვიტამინი C და B ვიტამინები, ვაშლი - ქრომი, ყურძენი - მოლიბდენი, რკინა და ქრომი, ბროწეული - სპილენძი და ტანინები, ალუბალი - რკინა, სპილენძი და პანტოთენის მჟავა. წვენი რბილობით არის პექტინის და, ზოგადად, დიეტური ბოჭკოების წყარო, რომელიც ხელს უწყობს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობას და ორგანიზმიდან გამოდევნის არასაჭირო და მავნე ნივთიერებებს.

ერთი ჭიქა წვენი დღეში

ეს ყველაფერი ადასტურებს, რომ რაციონიდან წვენების გამორიცხვა უგუნურებაა. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის რეკომენდაციების მიხედვით, ადამიანმა ყოველდღიურად უნდა მიიღოს მინიმუმ 5 ულუფა ბოსტნეული და ხილი. ერთი ულუფა შეიძლება უბრალოდ შეიცვალოს წვენის ნაწილით 150-200 მლ. ამიტომ, თუ უკუჩვენებები არ არის, დიეტოლოგები გვირჩევენ დღეში 100-300 მლ წვენის დალევას.

სხვადასხვა სასარგებლო ნივთიერებების მისაღებად უმჯობესია სხვადასხვა წვენების მონაცვლეობა.