პომიდორი და მისი სოუსი ღვიძლის კიბოს რისკს ამცირებს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

პომიდორი და მისი სოუსი ღვიძლის კიბოს რისკს ამცირებს

პომიდორი მდიდარია ანტიოქსიდანტი ლიკოპინით. ეს ნაერთი ხელს უწყობს სხვადასხვა დაავადებებისგან დაზიანებული სისხლძარღვების აღდგენას.

ჩატარებული ექსპერიმენტის ფარგლებში მღრღნელებს აძლევდნენ ლიკოპინის შემცველ ფხვნილს. ამასთან, უქმნიდნენ პირობებს, რომელიც ღვიძლის ქრონიკული დაავადებების განვითარებას უწყობდა ხელს. აღმოჩნდა, რომ ლიკოპინის შემცველი ფხვნილი აქვეითებდა ღვიძლის ცხიმოვანი დაავადების, ღვიძლის კიბოს განვითარების რისკს, მიკროფლორას უფრო მრავალფეროვანს ხდიდა, თრგუნავდა სხვადასხვა ანთებასთან დაკავშირებული ბაქტერიების ზრდას.

გარდა ლიკოპინისა, პომიდორში არის ასევე Е, С, ვიტამინები, ფოლატი, მინერალური ნივთიერებები, ფენოლური ნაერთები და უჯრედისი. ლიკოპინი შედარებით მცირე რაოდენობითაა ასევე გუავაში, საზამთროში, გრეიფრუტში, პაპაიასა და ტკბილ წითელ წიწაკაში. კიდევ რისთვისაა სასარგებლო პომიდვრის სოუსი

ლალი ჩხიკვაძე