/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სტომატოლოგია

როგორ მოქმედებს ყინულიანი სასმელი კბილის ბჟენზე

როგორ მოქმედებს ყინულიანი სასმელი კბილის ბჟენზე
ყინულიანმა სასმელებმა შეიძლება გამოიწვიოს ბზარი კბილსა და ბჟენს შორის.

მინანქარს აქვს მაღალი წინააღმდეგობის უნარი კომპრესიული დატვირთვების მიმართ. ასეთს წარმოადგენს სწრაფი გაგრილება. თუმცა, განმეორებადი თერმული შოკი არის მინანქრის მიკრობზარების განვითარებასა და გავრცელების აღიარებული მიზეზი. ეს დეფექტები ხშირად არ ჩანს შეუიარაღებელი თვალით, მაგრამ შეიძლება გამოვლინდეს გულდასმითი გასინჯვით ან გამადიდებელი აღჭურვილობის დახმარებით.

მინანქარსა და ბჟენის მასალებს შორის საზღვრები განსაკუთრებით დაუცველია. მინანქრისა და ბჟენის მასალის თერმული გაფართოების კოეფიციენტები განსხვავდება. სწრაფმა გაცივებამ შეიძლება გამოიწვიოს ბჟენსა და მინანქარს შორის არსებულ საზღვარზე დაძაბულობა, რის შედეგადაც შეიძლება აღინიშნოს მინანქარში მიკრობზარების ან თუნდაც „ნაპრალის“ წარმოქმნა მინანქარში ბჟენის გასწვრივ, განსაკუთრებით კბილ-ყბის ფუნქციური გადატვირთვისას.

ტემპერატურის მკვეთრი ცვლილება ყინულიანი სასმელის კბილის ზედაპირთან კონტაქტის შემდეგ (განსაკუთრებით გაცხელებული მაგალითად, ცხელი საჭმლის მიღების შემდეგ) ქმნის მნიშვნელოვან დაძაბულობას მინანქრისა და დენტინის სტრუქტურაში.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

მინანქარს, მიუხედავად იმისა, რომ ის ძალიან მაგარი ნივთიერებაა ადამიანის ორგანიზმში, გააჩნია გარკვეული სიმყიფე. სწრაფი გაგრილების და შემდგომი გაცხელების განმეორებითმა ციკლებმა შეიძლება გამოიწვიოს მიკროსკოპული დეფექტების წარმოქმნა ჰიდროქსიაპატიტის (კბილის მინანქრის მთავარი კომპონენტი) კრისტალურ ბადეში.

ბევრი პოპულარულ ცივ სასმელს - გაზიანი წყალი, წვენები, ლიმონათები, სპორტული სასმელები - აქვს დაბალი pH. მათ აქვთ არაპირდაპირი გავლენა კბილზე მჟავიანობის საშუალებით, რაც სიცივეს შეუძლია შენიღბოს. მჟავა ახდენს მინანქრის დემინერალიზაციას, ხდის მას უფრო ფოროვანს და დაუცველს ნებისმიერი მექანიკური და თერმული ზემოქმედების მიმართ, მათ შორის თავად სიცივის მიმართ.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობათ. მეტროგილ დენტა,სააფთიაქო ქსელებში აღარ შემოაქვთ,იქნებ მითხრათ თუ აქვს ანალოგი ან მსგავსი ?</p>

დაბალი ტემპერატურისა და დაბალი pH-ის კომბინაცია განსაკუთრებით საშიშია.

რომელ საჭმელებზე უნდა ვთქვათ უარი პიკნიკებზე

ზღვის პროდუქტები და კრემიანი ნამცხვრები არ არის შესაფერისი პიკნიკისთვის.

პიკნიკებისთვის უმჯობესია აირჩიოთ საკვები, რომელიც არ საჭიროებს შენახვის განსაკუთრებულ პირობებს.

მალფუჭებადი პროდუქტები - ძეხვეული, ყველი, კვერცხი, რძის, ზღვის პროდუქტები, დამარინადებული ბოსტნეული, კრემიანი დესერტები და ნამცხვრები - არ არის შესაფერისი პიკნიკისთვის. სწორი ტემპერატურული რეჟიმის შენარჩუნების გარეშე, ასეთი პროდუქტები ხდება ხელსაყრელი გარემო პათოგენური ბაქტერიების გამრავლებისთვის. ამავდროულად, ცხელ ამინდში შეიძლება ძალიან სწრაფად გაფუჭდეს. მაგალითად, მაიონეზით შეზავებული სალათი. მზეზე მხოლოდ რამდენიმე საათში ის საჭმელად უვარგისი ხდება.

ბოსტნეული და ხილი პიკნიკზე უნდა წაიღოთ მთლიანი და არა დაჭრილი. დაჭრისას ისინი სწრაფად კარგავენ მდგრადობას გარე გარემოს მიმართ და შეიძლება გახდეს ნაწლავური ინფექციების პათოგენების გამრავლების საფუძველი.

განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიექცეს ხორცს, თუ მწვადის შეწვას აპირებთ.

აქრა ნაკლებ მნიშვნელოვანია ხორცის კარგად შეწვა, რადგან ნახევრად უმი პროდუქტი შეიძლება გახდეს პარაზიტული ინფექციების წყარო.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რამდენი კბილის პასტა უნდა დავიტანოთ ჯაგრისზე?
რამდენი კბილის პასტა უნდა დავიტანოთ ჯაგრისზე?
დიდი რაოდენობით კბილის პასტა სისუფთავის ილუზიას ქმნის.
სრულად
„როგორია საუკეთესო სტომატოლოგიური კლინიკები და რა ფაქტორების მიხედვით უნდა შეარჩიოთ სტომატოლოგი“
„როგორია საუკეთესო სტომატოლოგიური კლინიკები და რა ფაქტორების მიხედვით უნდა შეარჩიოთ სტომატოლოგი“
სტომატოლოგიურ მომსახურებასთან დაკავშირებით, სწორი კლინიკის შერჩევა უმნიშვნელოვანესია იმისათვის, რომ უზრუნველყოთ საუკეთესო მკურნალობის მიღება.
სრულად
მითი ხილის წვენების კბილებისთვის მავნებლობის შესახებ გაქარწყლდა
მითი ხილის წვენების კბილებისთვის მავნებლობის შესახებ გაქარწყლდა
PLOS One: ხილის წვენი არ ანადგურებს პირის ღრუს მთავარ დამცავ ცილას
სრულად
აახალგაზრდავებს თუ არა ღრძილოვანი ღიმილი და რა რისკების შემცველი შეიძლება იყოს ის
აახალგაზრდავებს თუ არა ღრძილოვანი ღიმილი და რა რისკების შემცველი შეიძლება იყოს ის
ღრძილოვანი ღიმილი ხშირად დეფექტად ითვლება. თუმცა, ექიმები აღნიშნავენ, რომ
სრულად
რატომ იჭედება საკვები კბილებს შორის და რატომ ირყევა იმპლანტი?
რატომ იჭედება საკვები კბილებს შორის და რატომ ირყევა იმპლანტი?
საკვები კბილებს შორის ძველი ბჟენის გამო შეიძლება გაიჭედოს.
სრულად
რა არის კბილის იმპლანტაციის ჩვენებები
რა არის კბილის იმპლანტაციის ჩვენებები
კბილების არარსებობისას, იმპლანტაცია საუკეთესო გამოსავალია.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

მზესუმზირის ფოთლები თირკმელებს სჭირდებათ
მზესუმზირის ფოთლები თირკმელებს სჭირდებათ
55 წლის ვარ, ბოლო ორი წელია თირკმელების ტკივილმა შემაწუხა, ექიმების მიერ გამოწერილი წამლები თითქმის ვერ დამეხმარა.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ჟენ-შენი კვლავ შეუცვლელია
ჟენ-შენი კვლავ შეუცვლელია
მამაკაცური შემოდგომა ჩემთვის ნამდვილად ძნელი გადასატანი აღმოჩნდა.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ჭარხალი და ხახვი ყელის ტკივილსაც შველის
ჭარხალი და ხახვი ყელის ტკივილსაც შველის
ზამთარს ყოველთვის შიშით მოველი, ამიტომ განსაკუთრებულ ყურადღებას ვიჩენ იმ სამკურნალო საშუალებათა მიმართ,
სრულად

როგორ მოქმედებს ყინულიანი სასმელი კბილის ბჟენზე - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ მოქმედებს ყინულიანი სასმელი კბილის ბჟენზე

მინანქარს აქვს მაღალი წინააღმდეგობის უნარი კომპრესიული დატვირთვების მიმართ. ასეთს წარმოადგენს სწრაფი გაგრილება. თუმცა, განმეორებადი თერმული შოკი არის მინანქრის მიკრობზარების განვითარებასა და გავრცელების აღიარებული მიზეზი. ეს დეფექტები ხშირად არ ჩანს შეუიარაღებელი თვალით, მაგრამ შეიძლება გამოვლინდეს გულდასმითი გასინჯვით ან გამადიდებელი აღჭურვილობის დახმარებით.

მინანქარსა და ბჟენის მასალებს შორის საზღვრები განსაკუთრებით დაუცველია. მინანქრისა და ბჟენის მასალის თერმული გაფართოების კოეფიციენტები განსხვავდება. სწრაფმა გაცივებამ შეიძლება გამოიწვიოს ბჟენსა და მინანქარს შორის არსებულ საზღვარზე დაძაბულობა, რის შედეგადაც შეიძლება აღინიშნოს მინანქარში მიკრობზარების ან თუნდაც „ნაპრალის“ წარმოქმნა მინანქარში ბჟენის გასწვრივ, განსაკუთრებით კბილ-ყბის ფუნქციური გადატვირთვისას.

ტემპერატურის მკვეთრი ცვლილება ყინულიანი სასმელის კბილის ზედაპირთან კონტაქტის შემდეგ (განსაკუთრებით გაცხელებული მაგალითად, ცხელი საჭმლის მიღების შემდეგ) ქმნის მნიშვნელოვან დაძაბულობას მინანქრისა და დენტინის სტრუქტურაში.

მინანქარს, მიუხედავად იმისა, რომ ის ძალიან მაგარი ნივთიერებაა ადამიანის ორგანიზმში, გააჩნია გარკვეული სიმყიფე. სწრაფი გაგრილების და შემდგომი გაცხელების განმეორებითმა ციკლებმა შეიძლება გამოიწვიოს მიკროსკოპული დეფექტების წარმოქმნა ჰიდროქსიაპატიტის (კბილის მინანქრის მთავარი კომპონენტი) კრისტალურ ბადეში.

ბევრი პოპულარულ ცივ სასმელს - გაზიანი წყალი, წვენები, ლიმონათები, სპორტული სასმელები - აქვს დაბალი pH. მათ აქვთ არაპირდაპირი გავლენა კბილზე მჟავიანობის საშუალებით, რაც სიცივეს შეუძლია შენიღბოს. მჟავა ახდენს მინანქრის დემინერალიზაციას, ხდის მას უფრო ფოროვანს და დაუცველს ნებისმიერი მექანიკური და თერმული ზემოქმედების მიმართ, მათ შორის თავად სიცივის მიმართ.

დაბალი ტემპერატურისა და დაბალი pH-ის კომბინაცია განსაკუთრებით საშიშია.

რომელ საჭმელებზე უნდა ვთქვათ უარი პიკნიკებზე

ზღვის პროდუქტები და კრემიანი ნამცხვრები არ არის შესაფერისი პიკნიკისთვის.

პიკნიკებისთვის უმჯობესია აირჩიოთ საკვები, რომელიც არ საჭიროებს შენახვის განსაკუთრებულ პირობებს.

მალფუჭებადი პროდუქტები - ძეხვეული, ყველი, კვერცხი, რძის, ზღვის პროდუქტები, დამარინადებული ბოსტნეული, კრემიანი დესერტები და ნამცხვრები - არ არის შესაფერისი პიკნიკისთვის. სწორი ტემპერატურული რეჟიმის შენარჩუნების გარეშე, ასეთი პროდუქტები ხდება ხელსაყრელი გარემო პათოგენური ბაქტერიების გამრავლებისთვის. ამავდროულად, ცხელ ამინდში შეიძლება ძალიან სწრაფად გაფუჭდეს. მაგალითად, მაიონეზით შეზავებული სალათი. მზეზე მხოლოდ რამდენიმე საათში ის საჭმელად უვარგისი ხდება.

ბოსტნეული და ხილი პიკნიკზე უნდა წაიღოთ მთლიანი და არა დაჭრილი. დაჭრისას ისინი სწრაფად კარგავენ მდგრადობას გარე გარემოს მიმართ და შეიძლება გახდეს ნაწლავური ინფექციების პათოგენების გამრავლების საფუძველი.

განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიექცეს ხორცს, თუ მწვადის შეწვას აპირებთ.

აქრა ნაკლებ მნიშვნელოვანია ხორცის კარგად შეწვა, რადგან ნახევრად უმი პროდუქტი შეიძლება გახდეს პარაზიტული ინფექციების წყარო.