საუკეთესო ტკბილეული ის არის, რომელსაც სწრაფად ვჭამთ და ნაკლებ დროს ვაჩერებთ პირის ღრუში. - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელია კბილებისთვის ყველაზე მავნე ტკბილეული

რომელი ტკბილეული აფუჭებს ღიმილს ყველაზე მეტად და რისი გაკეთება შეიძლება.

კბილებისთვის ერთ-ერთი ყველაზე საშიში ტკბილეული კარამელია. ის შეიცავს დიდი რაოდენობით შაქარს, რომელიც კბილების გაფუჭების მთავარი მიზეზია. შაქარი კვებავს ბაქტერიებს, რომლებიც წარმოქმნიან მჟავებს, რომლებიც ანადგურებენ კბილის მინანქარს.

გარდა ამისა, კარამელი არის წებოვანი და ბლანტი, რაც იმას ნიშნავს, რომ მას შეუძლია გაიჭედოს კბილებს შორის, რაც ქმნის ხელსაყრელ გარემოს ბაქტერიების ზრდისთვის.

იგივე შავ სიაში შედის: შოკოლადი, განსაკუთრებით თუ ის შეიცავს ბევრ შაქარს; გაზიანი სასმელები და ტკბილი წვენები, რომლებიც შეიცავს უამრავ შაქარს და მჟავებს, რომლებიც ანადგურებენ კბილის მინანქარს და იწვევს კარიესის განვითარებას.

საუკეთესო ტკბილეული ის არის, რომელსაც სწრაფად ვჭამთ და ნაკლებ დროს ვაჩერებთ პირის ღრუში.

შესაბამისად, შოკოლადსა და კარამელს შორის არჩევისას უმჯობესია შოკოლადის არჩევა. მას ერთ წუთში დავღეჭავთ, კარამელი კი პირში დიდხანს გაიხსნება, დაირღვევა მჟავა-ტუტოვანი ბალანსი, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს კარიესი, კბილის ქვა, პერიოდონტიტი და ლორწოვანი გარსის პრობლემები.

ტკბილეულის ჭამისგან ზიანის შესამცირებლად, რამდენიმე წესი უნდა დაიცვათ.

  • პირველ რიგში, შეზღუდეთ ტკბილეულის მიღება და მუდმივად აკონტროლეთ პირის ღრუს ჯანმრთელობა. თუ კბილებზე ლაქებს შეამჩნევთ ან ტკივილს გრძნობთ, მიმართეთ სტომატოლოგს.
  • მეორე, ტკბილეულის ჭამის შემდეგ, რეკომენდებულია პირის ღრუში წყლის გამოვლება ან უშაქრო საღეჭი რეზინის გამოყენება ნერწყვის გამომუშავების სტიმულირებისთვის, რაც ხელს შეუწყობს კბილებზე საკვების ნარჩენების მოცილებას და სხვადასხვა მჟავების განეიტრალებას.
  • მესამე, რეგულარულად ეწვიეთ თქვენს სტომატოლოგს კბილების პროფესიული გაწმენდისა და გამოკვლევისთვის, რათა თავიდან აიცილოთ სხვადასხვა დაავადებები და მოგვიანებით კბილის ამოღება.

კბილების პროფესიონალური წმენდა არის პირის ღრუს მოვლის პროცედურა, რომელიც მიზნად ისახავს კბილების და ღრძილების დაავადებების პრევენციას. ნადები, რომელიც ჩნდება კბილებზე კბილის ჯაგრისით გახეხვისთვის მიუწვდომელ ადგილებში, თანდათანობით კრისტალიზდება ქვებად, რომლებიც განლაგებულია ღრძილის ზემოთ და ქვემოთ. ასეთი ნადების საშიშროება არის მათში ბაქტერიების დაგროვება და აქტიური გამრავლება. ღრძილების ქსოვილში კბილის ქვის შეზრდამ შეიძლება გამოიწვიოს სხვადასხვა ანთებები, კბილების მგრძნობელობის მომატება, კარიესი, პაროდონტიტი და კბილების მორყევა და კბილების დაკარგვაც კი. სახლის პირობებში თვითჰიგიენა არ აშორებს ასეთ ნადებს, ამიტომ პაციენტები დახმარებისთვის მიმართავენ სტომატოლოგებს. პირის ღრუს ყოვლისმომცველი ჰიგიენა ან სხვა სიტყვებით რომ ვთქვათ, კბილების პროფესიონალური წმენდა ხელს უწყობს პრობლემის მოგვარებას.