4 მნიშვნელოვანი მიზეზი იმისა, რომ მეტი ბოსტნეული მიირთვათ - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

არა მხოლოდ ვიტამინები - 4 მნიშვნელოვანი მიზეზი იმისა, რომ მეტი ბოსტნეული მიირთვათ

ნებისმიერი ანტიოქსიდანტი ხელს უწყობს მრავალი დაავადების თავიდან აცილებას, ახანგრძლივებს ახალგაზრდობას და სილამაზეს.

ერთი თეორიის მიხედვით, ჩვენ ვბერდებით, რადგან აქტიური ჟანგბადით დაჟანგული ლიპიდები ორგანიზმში გროვდება. ანტიოქსიდანტები ეხმარებიან ჩვენს უჯრედებს ჟანგვითი პროცესების წინააღმდეგ ბრძოლაში და მათი სტრუქტურის აღდგენაში. მაგალითად, ყველა სახის კომბოსტო მდიდარია ისეთი ანტიოქსიდანტებით, როგორიცაა ინდოლები. მათი კიბოს საწინააღმდეგო ეფექტიც კი დადასტურებულია. ამიტომ, რაც უფრო მეტი ანტიოქსიდანტია ორგანიზმში, მით უფრო დაბალია დიაბეტის, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და კიბოს განვითარების რისკი, მით უფრო ძლიერია ჩვენი იმუნური სისტემა.

ბოსტნეული მდიდარია უპირველეს ყოვლისა C ვიტამინით, ბეტა-კაროტინით (A ვიტამინის წინამორბედი), ფოლატით და ასევე არის უჯრედისის წყარო. ეს არის მინიმუმ ოთხი მიზეზი, რომ მიირთვათ რაც შეიძლება მეტი ბოსტნეული ყოველდღე. ამავდროულად, ვიტამინი C გვხვდება მხოლოდ მცენარეული წარმოშობის პროდუქტებში. თუ საკმარისად არ მივირთმევთ ბოსტნეულს და ხილს, გვექნება C ვიტამინის დეფიციტი. ეს ანტიოქსიდანტი ეხმარება ჩვენს ორგანიზმს ინფექციურ დაავადებებთან ბრძოლაში.

ბეტა-კაროტინი (A ვიტამინის წინამორბედი), რომელიც გვხვდება ყვითელ და წითელ ბოსტნეულში, ხელს უწყობს ახალგაზრდობისა და ლამაზი კანის შენარჩუნებას, იმუნური სისტემის ფუნქციონირებას და უზრუნველყოფს ღამით მხედველობას.

ფოლიუმის მჟავა გვხვდება მუქ მწვანე ბოსტნეულში - მჟაუნას, ნიახური, ოხრახუში და ნებისმიერი სხვა მწვანილი. ფოლიუმის მჟავა ასევე იცავს სისხლძარღვებს, ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების თავიდან აცილებას. ორსულებში ამ ვიტამინის დეფიციტი იწვევს ნაყოფის პათოლოგიის განვითარებას.

უჯრედისი ასევე ხელს უწყობს სილამაზისა და ახალგაზრდობის შენარჩუნებას, რადგან ის ეხმარება ორგანიზმიდან ყველაფრის არასაჭიროს მოცილებას, ხელს უწყობს სხეულის წონის შენარჩუნებას, საჭმლის მომნელებელი სისტემის კარგ ფუნქციონირებას და ნაწლავის მიკროფლორას ნორმალიზებას.

უმი თუ მოხარშული?

ყველა ბოსტნეულის უმად მიღება არ არის სასარგებლო. თუ გვინდა მეტი ვიტამინი C მივიღოთ, მაშინ უნდა მივიღოთ ახალი ბოსტნეული და ხილი, რადგან ასკორბინის მჟავა 80%-ით ნადგურდება თერმული დამუშავებისას. უკეთესია, თუ ბოსტნეული სეზონურია, რადგან შენახვისას C ვიტამინი იკარგება. სტაფილო და ბეტა-კაროტინის შემცველი პომიდორი უმჯობესია მსუბუქად დამუშავდეს, რათა ცხიმში ხსნადი ვიტამინი უკეთ შეიწოვოს. ასევე რეკომენდებულია სტაფილოზე ცოტა ცხიმის დამატება - არაჟანი, კარაქი, ნაღები, რათა უფრო სრულად მივიღოთ ბეტა-კაროტინი.

მნიშვნელოვანია დიეტაში ბოსტნეულის და ხილის მაქსიმალური მრავალფეროვნება და რაოდენობა. გამონაკლისი არის სახამებლის შემცველი ბოსტნეული, როგორიცაა კარტოფილი. ქიმიური შემადგენლობით ისინი უფრო ახლოს არიან მარცვლეულ პროდუქტებთან, ვიდრე ბოსტნეულთან. თუმცა, კარტოფილი შეიძლება მიირთვათ ყოველდღე ზომიერად.