რატომ ვითარდება გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი?
რომელიც იწვევს დისკომფორტს, მუცლის ტკივილს და ნაწლავის პერისტალტიკასთან დაკავშირებულ პრობლემებს. ეს დაავადება უფრო ხშირია ქალებში და შეიძლება მოხდეს ნებისმიერ ასაკში.
პირველ რიგში, ეს არის დარღვევა, კერძოდ, ნაწლავის პერისტალტიკის დაჩქარება. მეორეც, ეს არის სტრესი და ფსიქო-ემოციური დაძაბულობა. IBS ხშირად ასოცირდება შფოთვით დარღვევებთან და დეპრესიასთან. სტრესმა შეიძლება გაზარდოს სიმპტომები, რადგან ნერვული სისტემა აქტიურად ურთიერთობს ნაწლავებთან, რასაც ტვინის-ნაწლავის ღერძი ეწოდება.
მესამე, მიკროანთებითი პროცესები, რომლებიც შეიძლება მოხდეს ნაწლავის ლორწოვან გარსში. ნაწლავის მიკროფლორაში ცვლილებები ასევე შეიძლება იყოს დაავადების განვითარების ფაქტორი. ნაწლავებში კარგი და ცუდი ბაქტერიების ბალანსის დისბალანსმა შეიძლება გაზარდოს IBS-ის სიმპტომები, რაც დასტურდება პაციენტების სიმპტომების გაუმჯობესებით პრობიოტიკების გამოყენებისას.
IBS ვლინდება შემდეგი სიმპტომებით, რომლებიც შეიძლება განსხვავდებოდეს ინტენსივობით:
- მუცლის ტკივილი და სპაზმები, რომლებიც ხშირად ასოცირდება ნაწლავის პერისტალტიკასთან;
- შებერილობა და მეტეორიზმი;
- კუჭის მოქმედების დარღვევები: ყაბზობა, დიარეა ან მათი მონაცვლეობა.
დიაგნოზი დგინდება კლინიკური სურათის საფუძველზე და სხვა ორგანული დაავადებების გამორიცხვით, როგორიცაა ნაწლავის ანთებითი დაავადება, დივერტიკულოზი, კიბო ან ცელიაკია.
ზუსტი დიაგნოზის დასადგენად საჭიროა:
1. კოპროლოგიური გამოკვლევა.
2. კოლონოსკოპია.
3. მუცლის ღრუს ორგანოების ექოსკოპია შინაგანი ორგანოების მდგომარეობის შესაფასებლად.
4. გასტროსკოპია.
ასევე წაიკითხეთ:
როგორია კუჭზე ენერგეტიკული სასმელების საშიში ეფექტი
ენერგეტიკული სასმელების რეგულარული მოხმარება სერიოზულ დატვირთვას აყენებს მთელ ორგანიზმს, განსაკუთრებით საჭმლის მომნელებელ სისტემას.
ენერგეტიკული სასმელები შეიცავს კოფეინს, შაქარს ან მის შემცვლელებს, ტაურინს, B ჯგუფის ვიტამინებს და ზოგჯერ მცენარეულ ექსტრაქტებს, როგორიცაა გუარანა ან ჟენშენი. ეს ინგრედიენტები არა მხოლოდ უზრუნველყოფს "სწრაფ ენერგიას", არამედ სერიოზულ დატვირთვას აყენებს საჭმლის მომნელებელ სისტემას.
მიზეზი ისაა, რომ ენერგეტიკული სასმელების რეგულარულმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს კუჭში მჟავიანობის მომატება.
პირველ რიგში, ბევრ ენერგეტიკულ სასმელს აქვს დაბალი pH, რაც მათ მჟავას ხდის. მეორეც, ენერგეტიკული სასმელების უმეტესობის ძირითადი კომპონენტებია კოფეინი და ტაურინი, რომლებიც ასტიმულირებენ მარილმჟავას გამომუშავებას.
კუჭის ლორწოვანი გარსი დაცულია ლორწოს სპეციალური ფენით, მაგრამ მომატებული მჟავიანობის ან გამაღიზიანებელი ნივთიერებების ხშირი მიღებით, ეს დაცვა სუსტდება, რაც ლორწოვან გარსს უფრო დაუცველს ხდის მჟავას მიმართ. შედეგად იზრდება გასტრიტის განვითარების და ეროზიების ან წყლულების წარმოქმნის რისკი.
- ამასთან დაკავშირებით, ენერგეტიკული სასმელების დალევა უზმოზე ან ჭამამდე არ არის რეკომენდებული.
- უმჯობესია ამის გაკეთება სავსე კუჭზე, რათა სასმელის მჟავიანობამ ნაკლები გავლენა მოახდინოს ლორწოვან გარსზე.
რა თქმა უნდა, დაიცავით ზომიერება: შეეცადეთ დალიოთ დღეში არაუმეტეს ერთი ქილა სასმელი და მოერიდეთ მათ რეგულარულ მოხმარებას. იზრუნეთ ჯანმრთელობაზე. ენერგიის წყაროები უნდა იყოს ბუნებრივი - ჯანსაღი ძილი, ფიზიკური დატვირთვა და სწორი კვება.