ღვიძლისთვის ყველაზე მავნე ჩვევები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელია ღვიძლისთვის ყველაზე მავნე ჩვევები

არაჯანსაღი კვების ჩვევები ღვიძლს აზიანებს, რაც სერიოზულ დაავადებებს იწვევს. ალკოჰოლი ერთადერთი მავნე საკვები არ არის - რკინა, პროდუქტებიდან მიღებული ფრუქტოზა და სხვადასხვა საკვები დანამატები, რომლებიც ხშირად ღვიძლის გამწმენდ საშუალებად იყიდება, ასევე შეიძლება ამ ორგანოსთვის საზიანო აღმოჩნდეს.

ალკოჰოლი ღვიძლისთვის ყველაზე მავნე ფაქტორად რჩება. ბევრი ამას არასაკმარისად აფასებს, რადგან არ იცის, რამდენ ალკოჰოლს შეიცავს კონკრეტული სასმელი. მამაკაცებისთვის, ტიპური ნორმალური დოზაა 30-40 მლ ეთანოლი, ხოლო ქალებისთვის - 25-30 მლ.

პროდუქტებში არსებული ფრუქტოზა ღვიძლისთვის მეორე ყველაზე საშიში პროდუქტია. ფრუქტოზა არ განიცდის რაიმე ტრანსფორმაციას ორგანიზმში ან ღვიძლში; ის მყისიერად გარდაიქმნება ცხიმად და, შესაბამისად, რაც უფრო მეტ ფრუქტოზას ვხმარობთ, მით უფრო მეტად ვუწყობთ ხელს ღვიძლის ცხიმოვანი დაავადების განვითარებას. გარდა ამისა, ღვიძლის გამწმენდ საშუალებად გაყიდვაში გამოტანილი მრავალი საკვები დანამატი, ასევე ისეთი მცენარეული საშუალებები, როგორიცაა კრაზანა, შეიძლება სერიოზული ზიანის გამომწვევი აღმოჩნდეს. ნაწლავების ჯანმრთელობა ასევე მოქმედებს ღვიძლის ჯანმრთელობაზე, რადგან მისი მიკროფლორა გამოყოფს სხვადასხვა ნივთიერებებს, რომლებსაც შეუძლიათ ღვიძლის მხარდაჭერა ან მისი ნელ-ნელა „მოკვლა“. მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ შებერილობას და იმას, თუ როგორ იტანს ორგანიზმი მცენარეულ საკვებს.

ღვიძლის დაავადების პრობლემაა სიმპტომების ხანგრძლივი არარსებობა, ამიტომ მნიშვნელოვანია ჯანმრთელობის რეგულარული შემოწმება, ულტრაბგერითი გამოკვლევა და ელასტოგრაფია - ტესტი ორგანოში ცხიმის პროცენტული შემცველობის დასადგენად. თუ რაიმე დაავადება გამოვლინდა, ისინი, როგორც წესი, განკურნებადია - მკურნალობიდან ექვსი თვის განმავლობაში გამოჯანმრთელების შანსი 50-100%-ია.

რომელი საკვები ეხმარება ღვიძლის აღდგენას?

შვრიის ფაფა, ვარდკაჭაჭა და ხაჭო ეხმარება ღვიძლის აღდგენას.

ხაჭო, ვარდკაჭაჭა და შვრია შეიცავს ნივთიერებებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ღვიძლის აღდგენას.

ერთ-ერთი სასარგებლო საკვებია ხაჭო. სამკურნალო ეფექტის მისაღწევად დღეში მინიმუმ 50 გრამი უნდა მიირთვათ, თუმცა რაც მეტია, მით უკეთესი. ის ორიდან შვიდ პროცენტამდე ცხიმს უნდა შეიცავდეს. ხაჭო შეიცავს ამინომჟავა მეთიონინს. ის ხელს უწყობს ღვიძლში ცხიმის შემცირებას. იგივე ამინომჟავა ასევე გვხვდება შვრიაში, ამიტომ საუზმეზე შეგიძლიათ მიირთვათ შვრიის ფაფა, გრანოლა ან მიუსლი. შვრიის ფაფას შეგიძლიათ დაუმატოთ ბაყაყურას თესლის კარაქი. ის შეიცავს სილიმარინს, რომელიც აუმჯობესებს ნაღვლის სადინრების ფუნქციას. ის ასევე ხელს უწყობს ღვიძლის უჯრედების დაცვას სხვადასხვა უარყოფითი ზემოქმედებისგან.

ასკილი ჩაი ასევე შეიძლება დაემატოს რაციონს. ის სასარგებლოა ჰეპატიტის, ქოლეცისტიტის და ციროზის დროს. ასკილი ჩაი ასევე შეიძლება დალიოთ პროფილაქტიკური მიზნით. გამომცხვარი ვაშლი კიდევ ერთი კერძია ღვიძლის დაავადებების დროს. თუმცა, უმჯობესია, რაციონში შეამციროთ ალკოჰოლის, დამატებული შაქრის, ცხიმიანი და შემწვარი საკვების, სწრაფი კვების და ულტრაგადამუშავებული საკვების რაოდენობა. ამ სიას ასევე შეიძლება დაემატოს ცხარე საკვები და ნებისმიერი სახის ბოლოკი. ხილიც შეიძლება მავნე იყოს, თუ ერთდროულად 200 გრამზე მეტს მოიხმართ. ეს გამოიწვევს ორგანიზმში დიდი რაოდენობით ფრუქტოზის მოხვედრას, რომლის გადამუშავებაც ღვიძლისთვის რთული იქნება.