რას გვაძლევს ყოველდღიურად 2-3 ცალი კარალიოკი? - ჯანმრთელობის საგანძური
ეს ტკბილი, ნარინჯისფერი ნაყოფი მდიდარია ვიტამინებით, მინერალებითა და ბოჭკოთი.
განვიხილოთ, რა გავლენას ახდენს ორგანიზმზე მისი ზომიერი, ყოველდღიური მოხმარება (2-3 ცალი) და რა არის მისი ძირითადი კვებითი ღირებულება.
კარალიოკის კვებითი ღირებულება (დაახლოებით 100 გრამზე)
კარალიოკი არა მხოლოდ გემრიელია, არამედ დაბალანსებული საკვები ნივთიერებების წყაროცაა. საშუალო ზომის (დაახლოებით 170 გრამი) ნაყოფი დაახლოებით 120-130 კალორიას შეიცავს.
| ნივთიერება | რაოდენობა (100 გრ) | სარგებელი |
| კალორია | დაახლოებით 70 კკალ | არის ენერგიის წყარო |
| ნახშირწყლები | დაახლოებით 18.6 გ | ძირითადად ბუნებრივი შაქრები (გლუკოზა, ფრუქტოზა) |
| ბოჭკო (უჯრედისი) | დაახლოებით 3.6 გ | ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას |
| ვიტამინი C | დაახლოებით 7.5 მგ | აძლიერებს იმუნიტეტს, არის ანტიოქსიდანტი |
| პროვიტამინი A (ბეტა-კაროტინი) | მაღალი დონე | აუმჯობესებს მხედველობას, კანის ჯანმრთელობას |
| კალიუმი | დაახლოებით 160 მგ | არეგულირებს არტერიულ წნევას, ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას |
| მანგანუმი | საშუალო დონე | მონაწილეობს ნივთიერებათა ცვლაში |
ყოველდღიური სარგებელი (2-3 ცალი)
2-3 ცალი კარალიოკის ყოველდღიური მიღება მნიშვნელოვან წვლილს შეიტანს თქვენს ჯანმრთელობაში:
გულისა და სისხლძარღვების დაცვა
კარალიოკი კალიუმის და ანტიოქსიდანტების ბუნებრივი წყაროა. კალიუმი აუცილებელია სითხის ბალანსისა და არტერიული წნევის რეგულირებისთვის. რეგულარული მოხმარება ხელს უწყობს სისხლძარღვების ელასტიკურობის შენარჩუნებას და ამცირებს გულის დაავადებების რისკს.
იმუნიტეტის სტიმულირება
ნაყოფი მდიდარია C ვიტამინით, რომელიც უმნიშვნელოვანესია იმუნური სისტემის ფუნქციონირებისთვის. ის ასევე შეიცავს ბეტა-კაროტინს და სხვა ფიტონუტრიენტებს, რომლებიც მოქმედებენ როგორც ძლიერი ანტიოქსიდანტები, ებრძვიან თავისუფალ რადიკალებს და იცავენ უჯრედებს დაზიანებისგან.
საჭმლის მონელების გაუმჯობესება
ბოჭკოს (უჯრედისის) მაღალი შემცველობის წყალობით, კარალიოკი ხელს უწყობს ნაწლავების პერისტალტიკას. ეს არა მხოლოდ ებრძვის შეკრულობას, არამედ ხელს უწყობს ჯანსაღი მიკროფლორის შენარჩუნებას ნაწლავში.
მხედველობა და კანის ჯანმრთელობა
კარალიოკის მკვეთრი ნარინჯისფერი ფერი განპირობებულია ბეტა-კაროტინის მაღალი კონცენტრაციით. ეს ნივთიერება ორგანიზმში გარდაიქმნება A ვიტამინად, რომელიც სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია კარგი მხედველობის, განსაკუთრებით ღამის ხედვის, და კანის რეგენერაციისთვის.
სიფრთხილის ზომები და რისკები
მიუხედავად იმისა, რომ კარალიოკი უაღრესად სასარგებლოა, 2-3 ცალის ყოველდღიური მიღებისას გასათვალისწინებელია შემდეგი:
-
შაქრის შემცველობა: კარალიოკი ბუნებრივი შაქრების წყაროა. თუ დიაბეტით ხართ დაავადებული, აუცილებელია მისი რაოდენობა მკაცრად გააკონტროლოთ და შეათანხმოთ ენდოკრინოლოგთან, რათა თავიდან აიცილოთ სისხლში შაქრის დონის მკვეთრი ცვლილება.
-
ტანინები: მიუხედავად იმისა, რომ კარალიოკი (მწიფე) ნაკლებად მწკლარტეა, ვიდრე ხურმის სხვა სახეობები, დაუმწიფებელი ნაყოფის შემთხვევაში ტანინებმა შეიძლება გამოიწვიოს დროებითი შეკრულობა. ამიტომ, ყოველთვის მიირთვით მხოლოდ მწიფე ნაყოფი.
-
კალორიულობა: რადგანაც ერთი ნაყოფი საშუალოდ 100-130 კალორიას შეიცავს, 2-3 ცალის მიღება დამატებით 200-400 კალორიაა. თუ წონაში კლებას ცდილობთ, ეს კალორიები უნდა გაითვალისწინოთ თქვენს დღიურ რაციონში.
ჯანმრთელი ადამიანისთვის, დღეში 2-3 ცალი მწიფე კარალიოკის რეგულარული მიღება არის შესანიშნავი გზა ორგანიზმის გასამდიდრებლად სასარგებლო ვიტამინებით, ბოჭკოთი და ანტიოქსიდანტებით. ის წარმოადგენს გემრიელ და ჯანსაღ ალტერნატივას ხელოვნური ტკბილეულისთვის. მთავარია, როგორც ნებისმიერი პროდუქტის შემთხვევაში, შევინარჩუნოთ ზომიერება და ყურადღება მივაქციოთ ორგანიზმის ინდივიდუალურ რეაქციას.