ჯანმრთელობისა და წონისთვის მავნე ტოპ 5 გარნირი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ჯანმრთელობისა და წონისთვის მავნე ტოპ 5 გარნირი

არღვევს საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობას და ტვირთავს პანკრეასს.

1. კარტოფილის პიურე

ერთი შეხედვით უვნებელი კერძია, მით უმეტეს, თუ ის მზადდება "სახლის პირობებში". მაგრამ კარტოფილის პიურე არის სახამებლის ბომბი მაღალი გლიკემიური ინდექსით. ის სწრაფად ზრდის სისხლში შაქრის დონეს, რაც იწვევს ინსულინის მკვეთრ გამოყოფას. შედეგად, შიმშილის გრძნობა უფრო სწრაფად ბრუნდება, ვიდრე სხვა პროდუქტების მიღების შემდეგ და ზედმეტი კალორიები ადვილად გარდაიქმნება ცხიმად. კარაქის, რძის ან არაჟნის დამატებით პიურე განსაკუთრებით საზიანოა მაღალი კალორიული შემცველობისა და ნაჯერი ცხიმების გამო.

2. თეთრი ბრინჯი

მიუხედავად იმისა, რომ ბრინჯი ითვლება დიეტურ პროდუქტად მსოფლიოს მრავალ სამზარეულოში, ეს ეხება მხოლოდ ყავისფერ ჯიშებს. თეთრი რაფინირებული ბრინჯი პრაქტიკულად მოკლებულია ბოჭკოს, ვიტამინებსა და მინერალებს. ის სწრაფად შეიწოვება, იწვევს შაქრის მკვეთრ მატებას და არ იძლევა ხანგრძლივი დანაყრების გრძნობას. მისმა რეგულარულმა მოხმარებამ შეიძლება გამოიწვიოს წონის მატება, განსაკუთრებით ცხიმიან სოუსებთან ან შემწვარ საკვებთან ერთად.

3. თეთრი ფქვილის მაკარონი

ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული გარნირი, განსაკუთრებით მაკარონი კარაქით ან ყველით. რაფინირებული ხორბლის მაკარონი ღარიბია საკვები ნივთიერებების შემცველობით, მაგრამ მდიდარია სწრაფი ნახშირწყლებით. ის თითქმის არ შეიცავს ბოჭკოს, რაც იმას ნიშნავს, რომ ნაკლებად იძლევა დანაყრების გრძნობას და აძლიერებს მადას. გარდა ამისა, ჭარბი ჭამის დროს, მაკარონი აფერხებს ნახშირწყლების მეტაბოლიზმს და ხელს უწყობს ინსულინისადმი რეზისტენობას, სიმსუქნისა და ტიპი 2 დიაბეტის ერთ-ერთ რისკ-ფაქტორს.

4. შემწვარი კარტოფილი

შემწვარი კარტოფილი არის გარნირი, რომელიც აერთიანებს არაჯანსაღ ცხიმებს, ტრანს ცხიმებს (თუ ხელახლა გაცხელებული ზეთი გამოიყენება) და ჭარბ მარილს. მაღალ ტემპერატურაზე პროდუქტში წარმოიქმნება კანცეროგენული ნაერთები, განსაკუთრებით თუ კარტოფილი ზედმეტად შემწვარი ან დაბრაწულია. ასეთი გასრნირის ხშირი მოხმარება ზრდის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, მეტაბოლური დარღვევების რისკს და იწვევს წონის სწრაფ მატებას.

5. მანანის ბურღულის ფაფა

მანანის ბურღულის ფაფა ტრადიციულად ითვლება "ნაზ" გარნირად, განსაკუთრებით ბავშვებისთვის და კუჭის პრობლემების მქონე ადამიანებისთვის. თუმცა, სარგებლიანობის თვალსაზრისით, ის თითქმის ფუჭი პროდუქტია. მანანის ბურღული შეიცავს ცოტა ბოჭკოს და ცილას, მაგრამ ბევრ ადვილად ასათვისებელ ნახშირწყლებს. ის სწრაფად შეიწოვება, მაგრამ თითქმის არ იძლევა ხანგრძლივი დანაყრების შეგრძნებას. მანანის ბურღულის ხშირმა მოხმარებამ შეიძლება დაარღვიოს სისხლში შაქრის ბალანსი და განაპირობოს ჭარბი ჭამა. ეს განსაკუთრებით ეხება ტკბილ ან რძიან მანანის ბურღულის ფაფას.

რა ავირჩიოთ ამის ნაცვლად?

არაჯანსაღი გარნირის ნაცვლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ალტერნატივები: ქინოა, ბულგური, წიწიბურა, მთელი მარცვლეულის მაკარონი, გამომცხვარი ბოსტნეული, ჩაშუშული კომბოსტო, მწვანე ლობიო ან პარკოსნები. ისინი არა მხოლოდ უფრო ჯანმრთელია, უფრო დიდხანს გვინარჩუნებენ დანაყრების გრძნობას, ინარჩუნებენ ენერგიის დონეს და აუმჯობესებენ საჭმლის მონელებას.