რა შემთხვევაშია საშიში თუნდაც კვებისთვის ვარგისი სოკოს შეგროვება? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა შემთხვევაშია საშიში თუნდაც კვებისთვის ვარგისი სოკოს შეგროვება?

საშიში შეიძლება იყოს არა მხოლოდ შხამიანი სოკო, არამედ ის, რაც საკვებად ითვლება. არავითარ შემთხვევაში არ უნდა მოკრიფოთ სოკო, რომელიც იზრდება გზის მახლობლად.

სოკო არის "ფილტრი", ამიტომ ისინი შთანთქავენ ყველა ტოქსინს გარემოდან. თუ მათ მახლობლად არის გზა ან რამდენიმე ქარხანა, მაშინ სოკო მათგან მავნე ნივთიერებებს შეიცავს. სოკოებმა, რომლებიც ტოქსინებით „იკვებებიან“, შეიძლება სერიოზული მოწამვლა გამოიწვიოს.

ეს დამოკიდებულია სხეულის ინდივიდუალურ მახასიათებლებზე, რადგან ყველას აქვს ინტოქსიკაციის განსხვავებული ბარიერი.

სოკოს სწორად კრეფის სწავლის საუკეთესო საშუალებაა, გამოცდილი ადამიანების გარემოცვა, რომლებიც ამას მრავალი წლის განმავლობაში აკეთებენ.

სოკოს დასაკრეფად ტყეში წასვლამდე მნიშვნელოვანია მათი გარეგნობისა და თვისებების გულდასმით შესწავლა. ამას პასუხისმგებლობით უნდა მოექცეთ, რადგან ზოგიერთი შხამიანი სახეობა შეიძლება საკვების მსგავსი იყოს.

ასევე წაიკითხეთ:

როგორია შოკოლადის უსაფრთხო დოზა

შავი შოკოლადი მდიდარია ვიტამინებითა და მიკროელემენტებით, მაგრამ მისი ყოველდღიური მოხმარება ზრდის მძიმე ათეროსკლეროზის განვითარების რისკს.

შოკოლადი შეიცავს რკინას, ფოსფორს, მანგანუმს, თუთიას და პოლიფენოლებს - ისინი აუმჯობესებენ ქსოვილებში ჟანგბადის მიწოდებას, ჭრილობების შეხორცებას, ფრჩხილების, თმისა და ძვლების ზრდას.

თუმცა, შოკოლადში ჭარბი შაქარი და ცხიმი ზრდის მძიმე ათეროსკლეროზის, დიაბეტის და სიმსუქნის რისკსაც.

განსაკუთრებით საშიშია შოკოლადის შემცველი კანფეტები. შოკოლადის შედარებით უსაფრთხო დღიური დოზაა: 40 გრ შავი შოკოლადი და 20 გრ რძიანი შოკოლადი.

choko.jpg

რომელი საკვები იწვევს მეხსიერების გაუარესებას

ზოგიერთმა საკვებმა შეიძლება მნიშვნელოვნად იმოქმედოს ნერვული სისტემის, მათ შორის ტვინის ფუნქციონირებაზე, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს მეხსიერების და კოგნიტური ფუნქციის დაქვეითება.

შაქრის ჭარბმა რაოდენობამ, უკვე ცნობილი პრობლემების გარდა, შეიძლება გამოიწვიოს ფარული ანთება, ოქსიდაციური სტრესი და ნეიროტრანსმიტერების დისბალანსი. თავის მხრივ, ამან შეიძლება გამოიწვიოს ნეირონების მემბრანისა და ენერგეტიკული ბალანსის გაუარესება, რაც იწვევს სწავლის პრობლემებს, მეხსიერების დაქვეითებას და ნეიროდეგენერაციული დაავადებების რისკს.

  • ეს ეხება არა მხოლოდ ტკბილეულს, არამედ სხვა საკვებსაც, რომელიც შეიცავს სწრაფ ნახშირწყლებს (ანუ მაღალი გლიკემიური ინდექსით). მათ შორისაა თეთრი ფქვილისგან დამზადებული პური და ტკბილი ნამცხვრები.

გადამუშავებულმა და სწრაფი კვების პროდუქტებმა ასევე შეიძლება გააუარესოს ტვინის მუშაობა. როგორც წესი, ასეთი პროდუქტები შეიცავს ბევრ ტრანსცხიმს, რომელიც ანელებს ტვინის აქტივობას ქოლესტერინის დისბალანსის გამო. დამუშავებული საკვებისა და სწრაფი კვების მოყვარულები ტვინის ნაადრევი „დაბერების“ რისკის ქვეშ არიან.

2-overweight-woman-eating-fast-food-it-is-the-worst-food.jpg

გარდა ამისა, ეს საკვები შეიცავს უამრავ მარილს და ქიმიურ დანამატებს.

სამრეწველო დესერტებში საღებავების, გემოსა და დამატკბობლების უპირატესობა ამ ტიპის დელიკატესს ნერვული სისტემისთვის საზიანოს ხდის.

სასმელებს შორის აღსანიშნავია ყავა და ალკოჰოლი. ალკოჰოლი მოქმედებს ნერვულ უჯრედებზე, ანელებს ნერვული იმპულსების გადაცემას, რეაქციებს და აქვეითებს გადაწყვეტილების მიღების უნარს.