მავნეა თუ არა ცხარე საკვები ჯანმრთელობისთვის და რამდენად უწყობს ის ხელს წონის კლებას?
ცხარე საკვების სარგებლის შესახებ
ცხარე საკვები ყველასთვის არ არის რეკომენდებული, მაგრამ თუ საჭმლის მონელების პრობლემები არ გაქვთ, შეგიძლიათ ზომიერად მიირთვათ და ისარგებლოთ კიდეც. ბევრი ცხარე საკვები მდიდარია საკვები ნივთიერებებით და აქვს მრავალი სასარგებლო თვისება.
მაგალითად, ჩილი წიწაკა ვიტამინების E, A, B6, K, ასევე რკინისა და ბოჭკოს შესანიშნავი წყაროა. ხოლო სანელებლებს, როგორიცაა ჩილი, კურკუმა, კაიენის წიწაკა და შავი წიწაკა, აქვთ ანთების საწინააღმდეგო თვისებები.
ჩილი წიწაკის მრავალი სახეობა ასევე შეიცავს ნაერთს, რომელსაც კაპსაიცინი ეწოდება, რომელსაც, სხვა სარგებელთან ერთად, შეუძლია ანთების და ტკივილის შემცირება. კაპსაიცინი ასევე ხელს უწყობს გულის დაავადებების რისკის შემცირებას არტერიული წნევის რეგულირებით და ქოლესტერინის დაწევით. მაგრამ ეს არ ნიშნავს, რომ უფრო ჯანმრთელი გახდებით მხოლოდ იმიტომ, რომ თქვენი კვების რაციონი მდიდარია სანელებლებით. ცხარე საკვები კარგია სხვა საკვებთან ერთად: ბოსტნეული, ხილი და ა.შ. - ზოგადად, ბალანსი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს.
შეუძლია თუ არა ცხარე საკვებს წონის დაკლებაში დახმარება?
90 სხვადასხვა კვლევის ანალიზის თანახმად, რომლებიც იკვლევდნენ კაპსაიცინის როლს წონის კონტროლში, ცხარე საკვები ამცირებს მადას და ზრდის ენერგიის ხარჯვას.
მაგრამ უმჯობესია, ამ მხრივ ზედმეტად არ დავეყრდნოთ ცხარე საკვებს. წონაში ვიკლებთ, როდესაც დღიური კალორიების დეფიციტი გვაქვს - და ის თითოეული ადამიანისთვის ინდივიდუალურია.
თუ ერთ კილოგრამ ჩილის წიწაკას ან ვედრო ცხარე ფრთებს მიირთმევთ, წონაში არ დაიკლებთ და ამ უკანასკნელ შემთხვევაში, სავარაუდოდ, წონაშიც კი მოიმატებთ, რადგან შემწვარი ხორცი ძალიან კალორიულია.
ამიტომ, კვლევის შედეგები შემდეგნაირად უნდა იქნას განმარტებული: ბოსტნეულის გარნირის ჩილის წიწაკით ჩანაცვლებით ან ხორცის მარინადში ცხარე სანელებლის დამატებით, თქვენ დააჩქარებთ მეტაბოლიზმს და, შესაბამისად, წონაში ცოტა უფრო სწრაფად დაიკლებთ. და ეს ის შემთხვევაა, როდესაც მეტი არ ნიშნავს უკეთესს.
როდის შეიძლება ცხარე საკვები მავნე იყოს
ცხარე საკვები ყოველთვის არ არის მავნე საჭმლის მონელებისთვის, მაგრამ ექსპერტები ამბობენ, რომ ისეთი პათოლოგიების მქონე ადამიანებმა, როგორიცაა გულძმარვა, გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი (IBS) და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ანთებითი დაავადებები, თავი უნდა შეიკავონ მისგან. ნებისმიერი საჭმლის მომნელებელი პრობლემა შეიძლება გამწვავდეს ცხარე სოუსებისა და სანელებლების გამოყენებით. ამიტომ, ასეთი პროდუქტების გამოყენებასთან დაკავშირებული შეშფოთება ნაწილობრივ გამართლებულია.
- ალერგიისკენ მიდრეკილმა ადამიანებმა უნდა იცოდნენ, რომ დიდი დოზებით კაპსაიცინმა შეიძლება გამოიწვიოს ჰიპერმგრძნობელობის რეაქციები. ამიტომ, ცხარე საკვების მიღება ხშირად იწვევს კანის სიწითლეს, ქავილს, ჭინჭრის ციებას და ალერგიის სხვა სიმპტომებს.