რომელი ალკოჰოლური სასმელებია უფრო დიეტური?
რომ თავი შეიკავონ ალკოჰოლური სასმელებისგან. ბოლოს და ბოლოს, ისინი არ იძლევიან სასარგებლო კალორიებს და მათი მოხმარება წონის დაკლებას სულ უფრო ართულებს. თუმცა, ეს ხელს არ უშლის ადამიანებს, მეკითხებიან: „დიეტის დროს რომელი სასმელია საუკეთესო?“
ცხადია, ზოგიერთი ალკოჰოლური სასმელი წელის გარშემოწერილობისთვის უფრო შესაფერისია, ვიდრე სხვები. ასე რომ, მოკლე პასუხი ასეთია: თუ კილოგრამების დაკლება გსურთ, ყველაზე დაბალკალორიული სასმელებიდან ერთ-ერთია სპირტიანი სასმელი (მაგალითად, 1.5 უნცია (1 უნცია დაახლოებით 30 გრამია) არაყი, ჯინი, რომი, ვისკი ან ტეკილა საშუალოდ 97 კალორიას შეიცავს), ერთი ჭიქა შამპანური (დაახლოებით 84 კალორია 4 უნციაზე); ერთი ჭიქა მშრალი ღვინო (დაახლოებით 120-დან 125 კალორიამდე 5 უნციაზე) ან ტრადიციული მარტინი, საშუალოდ 124 კალორიით 2.5 უნცია პორციაში. მსუბუქი ლუდი (დაახლოებით 100 კალორია) ან ერთი ჭიქა დაბალკალორიული ღვინო (დაახლოებით 90-დან 100 კალორიამდე) კიდევ ერთი დაბალკალორიული ვარიანტია.
სუფთა ალკოჰოლი შეიცავს 7 კალორიას გრამზე - ეს ნაკლებია ცხიმის ერთ გრამზე, რომელიც შეიცავს 9 კალორიას, მაგრამ მეტია, ცილასა და ნახშირწყლებში, რომლებიც თითოეულ გრამზე 4 კალორიას შეიცავს - თუმცა, სასმელის სხვა შემადგენელი კომპონენტები გავლენას ახდენს კალორიების რაოდენობაზე. ალკოჰოლის რაოდენობა, სასმელის საერთო მოცულობა, ნახშირწყლების, შაქრის და მინარევების რაოდენობა - ყველაფერი ეს გარკვეულ როლს თამაშობს.
ზოგადად, სასმელებში კალორიების ყველაზე დიდი განსხვავება ალკოჰოლის შემცველობაზეა დამოკიდებული, მაგრამ ნახშირწყლების არსებობა ალკოჰოლურ სასმელებში ასევე დიდწილად უწყობს ხელს მის კალორიულობას, ამბობს დუეინ ბერშოუ, რომელიც კორნელის უნივერსიტეტის კვების მეცნიერების დეპარტამენტში ღვინის დაყენების კურსებს უძღვება.
ღვინოში არსებული ნებისმიერი ნახშირწყლები შეიცავს შაქრის მცირე რაოდენობას, რომელიც შეიძლება დარჩეს ყურძნის შაქრისგან, მისი უმეტესი ნაწილის სპირტად დუღილის შემდეგ, ან დაემატოს ყურძნის წვენიდან ან სხვა წყაროდან, ღვინის მჟავიანობის დასაბალანსებლად. თუ დესერტის ღვინოზე არ ვსაუბრობთ, შაქრის ეს რაოდენობა, როგორც წესი, მცირეა და ღვინოს კალორიების მნიშვნელოვან რაოდენობას არ შემატებს.
ლუდი მზადდება მარცვლეულისგან, რომელიც ნახშირწყლებს სახამებლის სახით ინახავს - კერძოდ, შაქრის დიდ, მოლეკულებს, რომლებიც ლუდის ხარშვის პროცესში ალაოს ქერში ბუნებრივად წარმოქმნილი ფერმენტებით ნაწილებად იშლება. ბერშოუს თქმით, შაქრის ყველაზე პატარა ნაჭრები სპირტად გარდაიქმნება საფუარის მიერ, მაგრამ რჩება უფრო დიდი ნაჭრები, რომელთა დაშლა საფუარის მიერ შეუძლებელია. ეს დარჩენილი ნახშირწყლები ლუდის საერთო კალორიულობის მაჩვენებელს შეადგენს.
როგორც წესი, ლუდს ღვინოზე მეტი კალორია აქვს, მაგრამ მათ შორის კალორიული სხვაობა ძირითადად ლუდში დარჩენილი ნახშირწყლებიდან მოდის, რადგან ღვინოების უმეტესობისთვის შაქრის შემცველობა საკმაოდ დაბალია.
დაბალკალორიულ ლუდს ლუდის ხარშვის ან დუღილის პროცესში დამატებითი ფერმენტი ემატება, რომელიც სახამებლის ყველა მოლეკულას მარტივ შაქრებად შლის, ამიტომ ნახშირწყლები აღარ რჩება. ბერშოუს თქმით, ამ ლუდებს ასევე აქვთ შედარებით დაბალი ალკოჰოლის შემცველობა, რათა საერთო კალორიულობის რაოდენობა საკმაოდ დაბალი იყოს. და ზოგადად, სპირტიანი სასმელები - მათ შორის არაყი, ტეკილა, რომი და ჯინი - არ შეიცავს ნახშირწყლებს ან შაქარს. ბერშოუს თქმით, ზოგიერთი მწარმოებელი შეიძლება მცირე რაოდენობით შაქარს უმატებდეს სიმწარის შესამცირებლად, მაგრამ ღვინის მსგავსად, ეს მცირე რაოდენობა კალორიების რაოდენობას დიდად არ გაზრდის. მიუხედავად იმისა, რომ მათ უფრო მაღალი მოცულობითი ალკოჰოლი აქვთ (40%-მდე ან მეტი), სტანდარტული შოტის მოცულობა მცირეა (1.5 უნცია), რაც მათ შედარებით დაბალკალორიულ ვარიანტად აქცევს.
- სხვა ინგრედიენტები - მათ შორის ტონიკი, წვენი, გაზიანი სასმელი, სიროფები, ნაღები და ქოქოსი - ყველა შეიცავს შაქარს და ცხიმს ალკოჰოლთან ერთად და სიფრთხილით უნდა იქნას მიღებული, განმარტა ჯინჯერ ჰულტინმა, რეგისტრირებულმა დიეტოლოგმა, კვებისა და დიეტოლოგიის აკადემიის წარმომადგენელმა და ბლოგის ChampagneNutrition-ის ავტორმა.
„მარგარიტასა და პინა კოლადას ერთ სასმელში შეიძლება დაახლოებით 500 კალორია იყოს, რაც დამოკიდებულია მის ზომასა და დამზადების წესზე და შეიძლება ნამდვილი გამოწვევა იყოს წონის დაკლების მიზნის მქონე ადამიანისთვის“, - დასძინა ჰულტინმა.