7 საკვები, რომელიც არასდროს უნდა ჩაასხათ ნიჟარაში
ის წყალი გაიტანს, ნარჩენებს ჩარეცხავს და ყველაფერი გაქრება. სინამდვილეში კი ასე არ არის. ზოგიერთმა პროდუქტმა, რომელსაც ჩვენ ჩვეულებრივ კანალიზაციაში ვუშვებთ, შეიძლება გამოიწვიოს გაჭედვა, სანტექნიკის გაუმართაობა და კანალიზაციის სისტემაში სერიოზული ავარიებიც კი. საკვების ნარჩენების შვიდი კატეგორია, რომლებიც არ უნდა ჩაყაროთ ნიჟარაში.
-
ცხიმები, ზეთი და ქონი
ცხიმი მილების მთავარი მტერია. ცხელი მდგომარეობაში ის ჯერ კიდევ თხევადია, ამიტომ უვნებლად გამოიყურება, მაგრამ როგორც კი გაცივდება, სანთლის ცვილივით მაგრდება კანალიზაციის მილების კედლებზე. თანდათანობით, ცხიმოვანი ნადები ავიწროებს მილის სანათურს, სხვა ნარჩენები ეკვრება მათ და წარმოიქმნება საცობი. განსაკუთრებით საშიშია ნაღები, კარაქი, მარგარინი, ცხოველური ცხიმი და ზეთი შეწვის შემდეგ.
რა უნდა გააკეთოთ: დარჩენილი ზეთი შეაგროვეთ ქილაში ან ბოთლში და გადააგდეთ საყოფაცხოვრებო ნარჩენებთან ერთად.
-
ყავის ნალექი
ყავის ნალექის მცირე ნაწილაკები თითქოს უვნებელი ჩანს. სინამდვილეში კი ისინი წყალში არ იხსნება, ადვილად ეკვრის ერთმანეთს და სხვა ნარჩენებს. ცხიმთან შერევისას ისინი ქმნიან მკვრივ მასას, რომელიც გროვდება მილების ხვეულებში და იწვევს ბლოკირებას.
რა უნდა გააკეთოთ: გამოიყენეთ ნალექი მცენარეებისთვის სასუქად ან დაამატეთ კოსმეტიკურ საშუალებებს - ეს შესანიშნავი საფუძველია სკრაბისთვის.
-
ფქვილისა და ცომის ნარჩენები
წყალთან ურთიერთქმედებისას ფქვილი წებოვან ნივთიერებად გადაიქცევა, ცომი კი შუპდება და ავსებს საკანალიზაციო მილს. ეს პროდუქტები განსაკუთრებით საშიშია, თუ ხშირად იყრება სამზარეულოს ნიჟარაში - დაგროვებისას მათ შეუძლიათ მილი მთლიანად დაბლოკონ.
რა უნდა გააკეთოთ: ცომისა და ფქვილის ნარჩენები ხელსახოცით ან ღრუბლით შეაგროვეთ და შემდეგ ნაგავში გადააგდეთ. ამის შემდეგ უმჯობესია ჭურჭელი ცხელი წყლით გარეცხოთ, რათა ნაწილაკები საკანალიზაციო მილში არ გამყარდეს.
-
ბრინჯი, მაკარონი და ბურღულეული
ყველა ნაყარი პროდუქტი, რომელსაც შეუძლია ტენიანობის შთანთქმა და მოცულობაში გაზრდა, საშიშია ნიჟარისთვის. ბრინჯი და მაკარონი განსაკუთრებით გამორჩეულია ამ მხრივ - ისინი დიდხანს არ იშლება, სრიალა ხდება და შეიძლება მილი სრულად გაჭედოს. რეგულარულად ჩარეცხილი მაკარონის მცირე რაოდენობამაც კი შეიძლება სერიოზული ბლოკირება გამოიწვიოს.
რა უნდა გააკეთოთ: საკვების ნარჩენები ორგანული ნარჩენების კონტეინერში ან ნაგავში გადააგდეთ. არ სცადოთ ნიჟარაში რამდენიმე კოვზის ჩარეცხვაც კი - ეს შეიძლება ძვირი დაგიჯდეთ.
-
ძვლები და ნაჭუჭები
პატარა ძვლები, თხილის და კვერცხის ნაჭუჭები არ იხსნება და ბოლომდე არ იმსხვრევა ძლიერ გამანადგურებელშიც კი. ისინი კაწრავენ მილების კედლებს და ახშობენ კანალიზაციის მილების მუხლებს. გარდა ამისა, თუ ისინი დიდი რაოდენობით გროვდებიან, იწვევენ უსიამოვნო სუნს და ლპობას სისტემაში.
რა უნდა გააკეთოთ: ისინი ნაგავში გადააგდეთ. კვერცხის ნაჭუჭები შეიძლება გამოყენებულ იქნას სასუქად, ხოლო ძვლები - ყვავილების ქოთნებში დრენაჟისთვის შემავსებლად.
-
პროდუქტები აპკითა და კანით
კარტოფილის, ბანანის, სიმინდის და ხახვის კანი, ასევე კვერცხისა და ციტრუსის აპკი, ძნელად ქუცმაცდება, არ იხსნება და ხშირად ტრიალებს სანტექნიკის ელემენტებზე. მათ შეუძლიათ გამოიწვიონ მილის გაჭედვა.
რა უნდა გააკეთოთ: ორგანული ნარჩენები ცალკე გადააგდეთ.
-
სუპების, სოუსებისა და რძის პროდუქტების ნარჩენები
ბევრი ადამიანი დარწმუნებულია, რომ თხევადი მასის ნიჟარაში ჩასხმა უსაფრთხოა. თუმცა, ისინი ხშირად შეიცავს ცხიმს, მარცვლეულს, ფქვილს, ნაღებს - ყველაფერს, რაც კანალიზაციას ახშობს. განსაკუთრებით საშიშია ნაღების სუპები, სოუსები და რძე - ისინი შეიძლება მილებში დამჟავდეს, და კანალიზაციის კედლებზე სუნი და ნადებიც კი გამოიწვიონ.
რა უნდა გააკეთოთ: ნარჩენები ჩაასხით ქილაში ან კონტეინერში და გადააგდეთ. თუ ქვაბში სუპი დარჩა, შეეცადეთ ნარჩენები კოვზით ამოიღოთ და ჭურჭელი ცხელი წყლითა და სარეცხი საშუალებით გარეცხოთ.