რატომ არის ათქვეფილი შემწვარი კვერცხი იდეალური საუზმე?
ეს კერძი არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ წარმოუდგენლად ჯანსაღი საუზმის ვარიანტიცაა.
რა სარგებელი მოაქვს კვერცხს და როგორ მოვამზადოთ ათქვეფილი შემწვარი კვერცხი ისე, რომ ის სასარგებლო იყოს
დიეტოლოგები გვირჩევენ ჯანმრთელი ადამიანის რაციონში დღეში 1-2 კვერცხის ჩართვას. ქათმის მხოლოდ ერთი კვერცხის შეიცავს:
- ცილების ყოველდღიური მოთხოვნილების 10%;
- ცხიმის დღიური მოთხოვნილების 7%;
- ფოსფოლიპიდების (მათ შორის ლეციტინის) დღიური რაოდენობის 50%-ზე მეტი;
- სხვადასხვა ვიტამინების ყოველდღიური მოთხოვნილების 5%-დან 100%-მდე;
- იოდზე მოთხოვნილების 15-20%;
- თუთიისა და სპილენძის რეკომენდებული დღიური მოხმარების 8-10%;
- სელენის ყოველდღიური მოთხოვნილების 50%-მდე.
ათქვეფილი შემწვარი კვერცხი ინარჩუნებს კვერცხის ყველა სასარგებლო თვისებას, განსაკუთრებით თუ სწორადაა მომზადებული.
1. მაღალი ხარისხის ცილის წყარო
კვერცხი შეიცავს ყველა აუცილებელ ამინომჟავას, რომელიც ჩვენს ორგანიზმს სჭირდება. კვერცხის ცილას ადვილად ითვისებს ორგანიზმი და ხელს უწყობს კუნთოვანი მასის შენარჩუნებას, რაც განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მათთვის, ვინც აქტიურ ცხოვრებისწესს მისდევს ან აკონტროლებს ჯანმრთელობას.
2. მდიდარია ვიტამინებით
კვერცხი ვიტამინების ნამდვილი საბადოა. ის შეიცავს შემდეგ ვიტამინებს:
- ვიტამინი D – ძლიერი ძვლებისა და იმუნიტეტისთვის.
- B ჯგუფის ვიტამინები – ენერგიისა და ჯანსაღი ნერვული სისტემისთვის.
- ვიტამინი A – მხედველობისა და ჯანსაღი კანისთვის.
3. ჯანსაღი ცხიმები
კვერცხის გული შეიცავს ჯანსაღ ცხიმებს, მათ შორის ომეგა -3-ს. ეს ცხიმები მნიშვნელოვანია ტვინის, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ფუნქციონირებისთვის და ჰორმონალური ბალანსის შესანარჩუნებლად.
4. ქოლინი ტვინისთვის
კვერცხი ქოლინის ერთ-ერთი საუკეთესო წყაროა. ეს არის ნივთიერება, რომელიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ტვინის მუშაობაში, აუმჯობესებს მეხსიერებას და აძლიერებს ნერვულ სისტემას.
5. დანაყრებისა და მადის კონტროლი
ცილისა და ცხიმის მაღალი შემცველობის გამო, ათქვეფილი შემწვარი კვერცხი დიდხანს იძლევა დანაყრების შეგრძნებას. ეს დაგვეხმარება თავი ავარიდოთ სადილამდე საჭმლის მიღებას და შევინარჩუნოთ ენერგიის სტაბილური დონე.
ათქვეფილი შემწვარი კვერცხი ადვილად მზადდება და კარგად ესადაგება სხვადასხვა ჯანსაღ დანამატებს: ბოსტნეული, მწვანილი, პურიან ავოკადო. ამის შედეგად კვერცხს არა მარტო კვებითი ღირებულება აქვს, არამედ ამრავლაფეროვნებს საკვებ რაციონს.
ათქვეფილი შემწვარი კვერცხი ჯანსაღი რომ იყოს, მოამზადეთ ის მინიმალური რაოდენობის ზეთით და დაამატეთ მეტი ბოსტნეული. და ნუ შეგეშინდებათ კვერცხის გულის მირთმევა - ის შეიცავს სასარგებლო ნივთიერებების უმეტეს ნაწილს.