მეტი ცილა: მართალია, რომ ცილა კარგია ჯანმრთელობისთვის?
ცილის ფხვნილის დანამატები ახალი არ არის. ისინი არსებობდნენ 1950-იანი წლებიდან და მაშინ მათ მხოლოდ ბოდიბილდერები და სპორტსმენები იყენებდნენ. პროტეინი თანდათან პოპულარული გახდა, მაგრამ მას ყველაზე ხშირად იყენებდნენ ადამიანები, რომლებიც სპორტდარბაზებში სტუმრობდნენ. დროთა განმავლობაში ვითარება შეიცვალა.
ბოლო დროს პროტეინს იყენებენ ადამიანები, რომლებიც სპორტით არ არიან დაკავებული. ამ დანამატით სულ უფრო მეტი პროდუქტი ჩნდება მაღაზიებში. ერთი შეხედვით, რაციონში ცილის ჩართვა კარგია, რადგან მას ჯანმრთელობისთვის ბევრი სარგებელი მოაქვს.
ცილები არის მოლეკულები, რომლებიც შედგება არსებითი ამინომჟავებისგან, რომლებიც ჩვენს ორგანიზმს სჭირდება სათანადო ფუნქციონირებისთვის.
მათ ასევე დიდი დრო სჭირდება მონელებისთვის და გეხმარებათ დანაყრების გრძნობის შენარჩუნებაში მომდევნო კვებამდე.
პროტეინი ასევე ხელს უწყობს კუნთების მასის შენარჩუნებას წონის დაკლების დროს და ეხმარება სპორტსმენებს მის შენებაში. ცხიმებისა და ნახშირწყლებისგან განსხვავებით, ეს ნივთიერება ორგანიზმში არ გროვდება, ამიტომ ის ყოველდღიურად უნდა იქნას მოხმარებული.
Independent-მა გამოაქვეყნა ინფორმაცია, თუ რამდენი ცილა სჭირდება ჩვენს სხეულს და არის თუ არა ცილა რეალურად სასარგებლო.
ცილის ყოველდღიური დოზა
რეკომენდირებულია დღეში დაახლოებით 0,75 გრამი ცილის ჭამა სხეულის წონის ყოველ კილოგრამზე. 65 წელზე მეტი ასაკის ადამიანებმა უნდა მოიხმარონ ოდნავ მეტი - დაახლოებით ერთი გრამი სხეულის წონის თითო კილოგრამზე. ეს იმიტომ ხდება, რომ ასაკთან ერთად კუნთების მასა მცირდება და ქვეითდება ორგანიზმის უნარი შეიწოვოს საკვები ნივთიერებები.
მათთვის, ვისაც სპეციალურად სურს კუნთების მასის გაზრდა ვარჯიშის საშუალებით, რეკომენდებული დოზაა 1,2 გრამიდან 2 გრამამდე სხეულის წონის კილოგრამზე დღეში.
ცილის ძირითადი წყაროები
ცილის ძირითადი წყაროა: ხორცი, თევზი, კვერცხი, ტოფუ და თხილი. ნივთიერება ასევე გვხვდება მარცვლეულებში, რძის პროდუქტებში და სოიოში.
მცირე რაოდენობით ცილა გვხვდება ბარდაში, ლობიოში და შოკოლადსა და ფუნთუშებშიც კი.
ნუტრიენტები საუკეთესოდ მიიღება ახლად მომზადებული საკვებიდან. თუ თქვენი კერძი დაბალია ცილის შემცველობით, შეგიძლიათ დაამატოთ დაფქული ნუში, არაქისის კარაქი, ჩიას თესლი ან თესლის ნაზავი.
ექსპერტების აზრით, ეს საკმარისი იქნება. ცილის დღიური დოზა ადვილად მიიღწევა შემდეგი კერძების დახმარებით:
• შვრიის ფაფა რძით = 14 გრამი;
• ტუნასა და სიმინდის სენდვიჩი = 26 გრამი;
• ქათმის მკერდი კარტოფილით და ბოსტნეულით = 35 გრამი;
• იოგურტი = 5 გრამი;
• ერთი მუჭა თხილი = 7 გრამი.
საერთო ჯამში, თქვენ მიიღებთ 87 გრამ ცილას, რაც ნიშნავს, რომ დანამატები არ არის საჭირო.
ცილის მიღება გჭირდებათ?
პროტეინის გარშემო აჟიოტაჟის მიუხედავად, უმეტესობა ჩვენგანი იღებს საკმარის პროტეინს. გამონაკლისია არა სპორტსმენები, არამედ ხანდაზმული ადამიანები, რომლებსაც, როგორც უკვე ვთქვით, ეს ნივთიერება ცოტა მეტი სჭირდებათ.
მათთვის, ვინც მიზანმიმართულად ზრდის ცილების მიღებას კუნთების მასის ასაშენებლად, ცილის სარგებელი მინიმალური იქნება.
ექსპერტები ამბობენ, რომ სოციალური მედიის გავლენის ქვეშ მყოფები, რომლებიც აშკარად იღებენ სტეროიდებს, ამტკიცებენ, რომ მათი ფიზიკურობა დიდი რაოდენობით ცილის მოხმარების შედეგია. საერთო ჯამში, სწორედ აქედან მოდის ამ დანამატის პოპულარობა.
რა მოხდება, თუ გადააჭარბებთ ცილების ყოველდღიურ მიღებას?
ცილების მიღების გაზრდა შეიძლება არა მხოლოდ უაზრო, არამედ საშიშიც იყოს.
ამრიგად, ჭარბი ცილის მონელება პოტენციურად დამატებით დატვირთვას აყენებს თქვენს თირკმელებს, განსაკუთრებით თუ ამ ორგანოებთან დაკავშირებული პრობლემები გაქვთ. უფრო მეტიც, მათში ქვები შეიძლება ჩამოყალიბდეს. სხვა საკითხებთან ერთად, დიდი რაოდენობით ცილამ შეიძლება გამოიწვიოს მუცლის დისკომფორტი, გულისრევა და თავის ტკივილი.
გარდა ამისა, ბევრი ცილოვანი საჭმელი და საკვები არის ულტრა დამუშავებული, მაღალი ცხიმებით, შაქრით, დამატკბობლებით და სხვა ქიმიკატებითა და დანამატებით - ეს ყველაფერი შორს არის იმისგან, რაც ტრადიციულად "ჯანსაღ საკვებად" ითვლება.