მეცნიერებმა კიდევ ერთხელ დაადასტურეს ყავის სასარგებლო თვისებები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მეცნიერებმა კიდევ ერთხელ დაადასტურეს ყავის სასარგებლო თვისებები

კოფეინი მსოფლიოში ყველაზე პოპულარული ლეგალური ფსიქოაქტიური ნივთიერებაა, რომელიც გვეხმარება დილით გავიღვიძოთ და ვიყოთ ფხიზლად მთელი დღის განმავლობაში. თუმცა, ადამიანებს ხშირად აწუხებთ, რომ ყავს ჭარბად სვამენ და აინტერესებთ, უნდა შეზღუდონ თუ არა მისი მიღება ან საერთოდ უარი თქვან მასზე.

მაგრამ მრავალი კვლევის შედეგად მიღებული მონაცემები ორგანიზმზე ყავის გავლენის შესახებ დამაჯერებლად მიუთითებს იმაზე, რომ სანერვიულო არაფერია. ყავის რეგულარული ზომიერი მოხმარება (3-4 ჭიქა დღეში) ამცირებს ღვიძლის ციროზის, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, ტიპი 2 დიაბეტის და კიბოს რამდენიმე სახეობის რისკს.

კოფეინი ასევე კარგია ტვინისთვის. მცირე კვლევის ავტორებმა, რომლის შედეგები ჯერ კიდევ 2002 წელს გამოქვეყნდა European Journal of Neurology-ში, დაასკვნეს, რომ ყავის გრძელვადიანი (20 წელზე მეტი) ზომიერი მოხმარება ამცირებს ალცჰიმერის დაავადების რისკს. ეს მონაცემები დადასტურდა სხვა, უფრო მასშტაბურ კვლევაში, რომლის შედეგები 2010 წელს გამოქვეყნდა ჟურნალში Journal of Alzheimer's Disease.

მისმა ავტორებმა ჩაატარეს სხვა კვლევებიდან მიღებული მონაცემების მეტაანალიზი, რომლებიც სწავლობდნენ ყავის მოხმარებასა და ტვინის დაავადებებს შორის კავშირს. გამოთვლებმა აჩვენა, რომ მათ, ვინც რეგულარულად სვამს ყავას, აქვთ ალცჰიმერის დაავადების, დემენციის ან ხანდაზმულთა დემენციის რისკი დაახლოებით 16%-ით ნაკლები.

გარდა ამისა, ყავა იცავს დეპრესიისგან. 2011 წელს JAMA Internal Medicine-ში გამოქვეყნებული 50000-ზე მეტი ქალის კვლევამ აჩვენა, რომ დღეში ერთი ფინჯანი ყავის დალევა დეპრესიის რისკს ამცირებს 15%-ით, ხოლო 2-3 ფინჯან 20%-ით. კიდევ ერთმა, უფრო დიდმაკვლევა, რომელშიც ასი ათასზე მეტი მამაკაცი და ქალი მონაწილეობდა, დაადასტურა, რომ კოფეინს აქვს დადებითი გავლენა ფსიქიკურ ჯანმრთელობაზე. 2014 წელს The World Journal of Biological Psychiatry-ში გამოქვეყნებული მონაცემების მიხედვით, ადამიანები, რომლებიც დღეში ორ-სამ ფინჯან ყავას სვამენ, 45%-ით ნაკლებია თვითმკვლელობით სიკვდილის ალბათობა, ვიდრე მათთან, ვინც ყავას ცოტას სვამს.

ხოლო მათთვის, ვინც დღეში ოთხ ფინჯან ყავას სვამს, რისკი კიდევ უფრო დაბალია (53%).

ორი დიდი კვლევის შედეგებმა, რომელიც გამოქვეყნდა 2017 წლის აგვისტოში Annals of Internal Medicine-ში, აჩვენა, რომ ყავა ახანგრძლივებს სიცოცხლეს. ამრიგად, პირველმა კვლევამ შეისწავლა კავშირი ადრეული სიკვდილის რისკსა და ყავის მოხმარებას შორის 16-წლიანი მონაცემების გამოყენებით, რომელიც მოიცავს ევროპის ათი ქვეყნის 500 ათასზე მეტ მაცხოვრებელს. გამოთვლებმა აჩვენა, რომ მამაკაცებს, რომლებიც რეგულარულად სვამენ დღეში სამ ფინჯან ყავას, 12%-ით ნაკლები აქვთ სიკვდილის რისკი სიბერემდე სხვადასხვა სერიოზული დაავადების გამო, ვიდრე მათ, ვინც არ სვამს ყავას. ქალებისთვის ეს განსხვავება 7%-ია. კერძოდ, ყავა ამცირებს სისხლის მიმოქცევის დარღვევებთან და საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის დაავადებებთან დაკავშირებული დაავადებებისგან სიკვდილის რისკს.

ეს შედეგები დადასტურდა მეორე კვლევაში, რომელიც მოიცავდა მონაცემებს სხვადასხვა რასობრივი და ეთნიკური წარმომავლობის თითქმის 200 ათასი ადამიანის შესახებ. ადამიანები, რომლებიც დღეში მინიმუმ ფინჯან ყავას სვამენ, 12%-ით მცირდება ნაადრევი სიკვდილის რისკი, ხოლო დღეში ორ-სამ ფინჯან ყავ მიღება ამ რისკს 18%-ით ამცირებს.