ჭიქა რძემ შეიძლება შეამციროს კოლორექტალური კიბოს რისკი თითქმის მეხუთედით - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ჭიქა რძემ შეიძლება შეამციროს კოლორექტალური კიბოს რისკი თითქმის მეხუთედით

შეიძლება შეამციროს კოლორექტალური კიბოს რისკი თითქმის 20%-ით.

კვლევამ ასევე დაასკვნა, რომ დამუშავებული ხორცი, ისევე როგორც ალკოჰოლი, ზრდის კოლორექტალური კიბოს რისკს, ხოლო კალციუმი, ბოჭკო და ვიტამინები ამცირებს კიბოს რისკს.

ეს დასკვნები არის დიდი კვლევის ნაწილი, რომელიც მოიცავდა ნახევარ მილიონზე მეტ ქალს და თითქმის 100 საკვებ პროდუქტს და საკვებ ნივთიერებას.

კვლევის ძირითადი დასკვნები მოიცავს:

  • კალციუმით მდიდარი საკვები და სასმელები, როგორიცაა რძე და იოგურტი, ასოცირდება კოლორექტალური კიბოს განვითარების დაბალ რისკთან.
  • როგორც რძეს, ასევე კალციუმის სხვა წყაროებს, როგორიცაა მწვანეფოთლოვანი ბოსტნეული, მსგავსი გავლენა ჰქონდა კიბოს რისკის შემცირებაზე.
  • აშკარა კავშირი იყო ალკოჰოლის მოხმარებასა და კოლორექტალური კიბოს გაზრდილ რისკს შორის.
  • დამუშავებული ხორცი ასოცირებული იყო მსხვილი ნაწლავის კიბოს გაზრდილ რისკთან.
  • ნუტრიენტების B2 ვიტამინის, მაგნიუმის, ფოსფორის და კალიუმის მიღება ასევე ასოცირდება კიბოს შემცირებულ რისკთან, ისევე როგორც მთლიანი მარცვლეულის, ხილის, ჯანსაღი ნახშირწყლების, ბოჭკოების, ფოლიუმის მჟავას და C ვიტამინის მოხმარება.

არსებობს თეორიები იმის შესახებ, თუ რატომ შეიძლება ჰქონდეს კალციუმს ეს დამცავი ეფექტი. კალციუმს შეუძლია დაიცვას ორგანიზმი ნაწლავის კიბოსგან ნაღვლის მჟავებთან და თავისუფალ ცხიმოვან მჟავებთან შეკავშირებით, რათა წარმოქმნას უვნებელი ნივთიერება, რომელიც ხელს უშლის ნაწლავის ლორწოვანი გარსის დაზიანებას.

მაგრამ მეტი კვლევაა საჭირო იმის დასადგენად, აქვთ თუ არა კალციუმის დანამატებს და კალციუმით გამდიდრებულ საკვები იგივე ეფექტი კოლორექტალური კიბოს რისკის შემცირებაზე.

არ არის რეკომენდებული კალციუმის დანამატების მოხმარების გაზრდა. კვლევა ეხება მხოლოდ საკვებიდან მიღებულ კალციუმს.

დანამატების გამოყენებისას, აუცილებელია ექიმთან კონსულტაცია. კალციუმის გადაჭარბებულმა მიღებამ შეიძლება გაზარდოს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი.

როგორ შევამციროთ კოლორექტალური კიბოს რისკი

ჯანსაღი წონის შენარჩუნება და მოწევის შეწყვეტა საუკეთესო საშუალებაა ნაწლავის კიბოს რისკის შესამცირებლად. კვლევის შედეგები ვარაუდობს, რომ ალკოჰოლისა და დამუშავებული ხორცის მოხმარების შემცირებასთან ერთად, კალციუმს ასევე შეუძლია მნიშვნელოვანი როლი შეასრულოს ნაწლავის კიბოს რისკის შემცირებაში.

მსხვილი ნაწლავის კიბოს რისკის შესამცირებლად საუკეთესო დიეტა არის გულისთვის ჯანსაღი დიეტა, როგორიცაა ხმელთაშუა ზღვის დიეტა - რაც გულისხმობს ბოსტნეულის, მთლიანი მარცვლეულის, ნაკლებცხიმიანი ხორცის მიღებას, როგორიცაა ფრინველის ხორი და თევზი. ლობიო და ბოჭკო ასევე აუცილებელია. შეამცირეთ მზა, გადამუშავებული საკვების მიღება.