არ არის საჭირო შაქრის დემონიზაცია
მაგრამ არის ეს ნამდვილად საჭირო? როგორ შევიტანოთ სწორად ტკბილეული კვების რაციონში და რატომ არ უნდა მოხდეს შაქრის დემონიზაცია.
თუ მოულოდნელად გამორიცხავთ თქვენს საყვარელ ტკბილეულს თქვენი მენიუდან, დროთა განმავლობაში ამან შეიძლება გამოიწვიოს შინაგანი დაძაბულობა და ერთგვარი ფსიქოლოგიური აშლილობა, რომელიც სისტემატურად განმეორდება და უარესობისკენ ცვლის კვების ქცევას. ტკბილეული თავისთავად არ არის მავნე, ერთადერთი ნიუანსია მათ მოცულობაში: საკმარისია არა შაქრის დემონიზაცია, არამედ წონასწორობისკენ სწრაფვა, მარტივი ნახშირწყლების შეზღუდვა ყოველდღიური კალორიების 5-10%-მდე.
შაქრის შემადგენელი კომპონენტები - გლუკოზა და ფრუქტოზა - ნახშირწყლების სახეობებია, რომლებიც ორგანიზმს ენერგიით უზრუნველყოფენ და ასევე ხელს უწყობენ ტვინისა და კუნთების სათანადო ფუნქციონირებას.
ცილებთან და ცხიმებთან ერთად, ნახშირწყლები დაბალანსებული კვების რაციონის ერთ-ერთი მთავარი კომპონენტია, ამიტომ რადიკალურად არ უნდა ამოიღოთ ისინი მენიუდან, თუ არ არსებობს სამედიცინო ჩვენებები.
მენიუს დაგეგმვისას, ყურადღება უნდა მიაქციოთ დღის იმ პერიოდს, როდესაც უმჯობესია ტკბილეულის ჭამა.
დესერტის სწორად მონელების საუკეთესო დრო იქნება ძირითადი კვების შემდეგ - საუზმე ან სადილი.
ეს დაგეხმარებათ თავიდან აიცილოთ სისხლში გლუკოზის დონის უეცარი პიკური მაჩვენებლები და საშუალებას მოგცემთ უფრო დიდხანს იგრძნოთ დანაყრების შეგრძნება, ნაცვლად იმისა, რომ მუდმივი ლტოლვა გქონდეთ.
ტკბილეულისადმი ძლიერი ლტოლვა შეიძლება მიუთითებდეს, რომ საკვები რაციონი არ არის საკმარისად დაბალანსებული, როდესაც სხეული იღებს საკმარის ცილებს, ბოჭკოებს, ნახშირწყლებს და ცხიმებს, ტკბილეულის გადაჭარბების სურვილი მცირდება.
რა სარგებელი მოაქვს რაციონში შეტანილ სხვადასხვა შოკოლადის ტკბილეულს?
შოკოლადის ფილები შეიცავს დამატებით ინგრედიენტებს, როგორიცაა კარამელი, თხილი ან მარცვლეული, რომლებიც ამატებენ ენერგეტიკულ ღირებულებას და ხშირად შეიცავს მეტ შაქარს და ცხიმს. ამის წყალობით, შოკოლადის ფილა შეიძლება იყოს მოსახერხებელი და ხელმისაწვდომი საჭმელი ინტენსიური ფიზიკური ან გონებრივი სტრესის პერიოდში, როდესაც საჭიროა ენერგიის სწრაფად შევსება. რძიანი ან შავი შოკოლადი ფილის ფორმატში, როგორც წესი, მდიდარია ანტიოქსიდანტებით და შეიცავს ნაკლებ შაქარს დამატებითი ინგრედიენტების არარსებობის გამო. სისხლის გლუკოზით უფრო ხანგრძლივად გაჯერებით, ის უზრუნველყოფს დანაყრების ხანგრძლივ შეგრძნებას, ასევე აფართოებს სისხლძარღვებს და დადებითად მოქმედებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ფუნქციონირებაზე. არჩევანის გაკეთებისას ამა თუ იმ პროდუქტის სასარგებლოდ, თავდაპირველად არ უნდა დაყოთ ისინი შავ-თეთრად, მთავარია გაითვალისწინოთ კვების რაციონის საერთო ბალანსი და მიირთვათ მრავალფეროვანი საკვები.