შეიძლება თუ არა კვერცხის ჭამა, თუ დიაბეტი გაქვთ?
ქოლესტერინის მართვა მნიშვნელოვანია დიაბეტის დროს.
შეერთებულ შტატებში დიეტური გაიდლაინები ადრე რეკომენდაციას უწევდნენ დიეტური ქოლესტერინის შემცველი საკვების შეზღუდვას. თუმცა, არსებული მტკიცებულებები ვარაუდობენ, რომ ასევე მნიშვნელოვანია ნაჯერი ცხიმების შეზღუდვა.
შაქრიანი დიაბეტი და ქოლესტერინი
დიაბეტით დაავადებულ ადამიანებს შედარებით მაღალი ქოლესტერინი აქვთ. კვლევა ვარაუდობს, რომ ინსულინის მიმართ რეზისტენტობამ და სისხლში შაქრის მენეჯმენტის პრობლემებმა შეიძლება შეაფერხოს ორგანიზმის მიერ ცხიმების გამოყენებისა და შენახვის უნარი. ამან შეიძლება გაზარდოს ტრიგლიცერიდების დონე სისხლში, რაც იწვევს მაღალ ქოლესტერინს.
მიუხედავად იმისა, რომ ზოგიერთი ქოლესტერინი მნიშვნელოვანია ჯანმრთელობისთვის, ძალიან მაღალი შემცველობა ზრდის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს.
ამაღლებს თუ არა კვერცხი ქოლესტერინის დონეს?
ერთი კვერცხი შეიცავს დაახლოებით 200 მილიგრამ დიეტურ ქოლესტერინს.
კვერცხი მცირე რაოდენობით ნაჯერ ცხიმს შეიცავს და მდიდარია სხვა ჯანსაღი საკვები ნივთიერებებით, როგორიცაა ცილები, უჯერი ცხიმები, ვიტამინები და მინერალები. აქედან გამომდინარე, კვერცხი ნაკლებად ამაღლებს ქოლესტერინის დონეს.
ამაღლებს თუ არა კვერცხი სისხლში შაქარს?
რაფინირებული ნახშირწყლები ყველაზე დიდ გავლენას ახდენს სისხლში შაქრის დონეზე.
კვერცხი ცოტა ნახშირწყალს შეიცავს და მდიდარია ცილებითა და უჯერი ცხიმებით. ეს ნიშნავს, რომ კვერცხმა შეიძლება მნიშვნელოვნად არ იმოქმედონ სისხლში შაქარზე.
თუმცა, თუ კვერცხი გამოიყენება როგორც ინგრედიენტები ცომეულში და მიირთმევენ ხორცთან და სხვა შემწვარ საკვებთან ერთად, მხოლოდ ამ შემთხვევაში ასოცირდება დიაბეტის რისკ-ფაქტორებთან.
ზომიერი რაოდენობით კვერცხის მოხმარება, როგორც გულისთვის ჯანსაღი დიეტის ნაწილი, დაგეხმარებათ სისხლში შაქრის დონის მართვაში.
თუ გაქვთ დიაბეტი, მოამზადეთ კვერცხი ჯანსაღი ცხიმებით, როგორიცაა ზეითუნის ზეთი ან მოხარშეთ. მიირთვით საკვებთან ერთად, რომელიც მდიდარია ბოჭკოთი, მაგალითად ბოსტნეული და მთლიანი მარცვლეული.