რატომ უნდა მიიღოთ მეტი “სუპერპროდუქტი” - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ უნდა მიიღოთ მეტი “სუპერპროდუქტი”

მიუხედავად იმისა, რომ ეს საკვები არის ჯანსაღი და შეიძლება ჰქონდეს ისეთი საკვები ნივთიერებები, რომლებიც სხვა საკვებს არ გააჩნიათ, ყველაზე ჯანსაღი დიეტა მრავალფეროვანი და დაბალანსებული კვებაა.

სუპერპროდუქტები, რომელიც უნდა იყოს ჯანსაღი კვების ნაწილი

ავოკადო

ავოკადო შეიცავს მაგნიუმს, რომელიც დიდ როლს თამაშობს როლს არტერიული წნევის და სისხლში შაქრის რეგულირებაში, ხოლო მაგნიუმის დეფიციტი დაკავშირებულია ტიპი 2 დიაბეტის მაღალ რისკთან.

ავოკადო ასევე შეიცავს ბოჭკოს, გულისთვის სასარგებლო პოლიუჯერი და მონოუჯერი ცხიმებით. ამერიკის გულის ასოციაციის მიერ გამოქვეყნებულ რჩევაში აღნიშნულია, რომ ნაჯერი ცხიმების (როგორიცაა კარაქის წყაროებიდან) ჩანაცვლება ისეთი საკვებით, როგორიცაა ავოკადო, ამცირებს გულის დაავადების რისკს.

ბროწეული

კვლევებმა აჩვენა, რომ ბროწეულმა შეიძლება გააძლიეროს გულის ჯანმრთელობა. ის ანტიოქსიდანტების შესანიშნავი წყაროა და შეიძლება დაეხმაროს დაზიანებული დნმ-ის აღდგენას.

კენკრა

მოცვი თითქმის ყველა სუპერპროდუქტის სიის სათავეშია, მაგრამ თითქმის ნებისმიერი საკვები კენკრა სუპერ საკვების სტატუსს იმსახურებს. მიუხედავად იმისა, რომ ყველა განსხვავდება კვებითი ღირებულებით, მაყვალი, მოცვი, მარწყვი და ჟოლო, დაბალკალორიულია, მაღალია ბოჭკოების შემცველობით და სავსეა ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ხელს უწყობს კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლას. მოცვს, კერძოდ, აქვს ანტოციანინის პიგმენტების დიდი რაოდენობა, რომელიც არა მხოლოდ აძლევს მას მდიდარ ფერს, არამედ მოქმედებს როგორც ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელიც ამცირებს დიაბეტის, გულის დაავადებების და დეგენერაციული დაავადებების რისკს, როგორიცაა ალცჰაიმერი.

ციტრუსები

ციტრუსები დასახელდა სუპერპროდუქტებად, ბოჭკოების და C ვიტამინის შემცველობის გამო.

კვლევამ აჩვენა, რომ 50 წელზე უფროსი ასაკის ადამიანებში, რომლებიც ყოველდღიურად ჭამდნენ ფორთოხალს, 60 პროცენტით ნაკლები იყო მაკულარული დეგენერაციის განვითარების ალბათობა, ვიდრე იმ პირებში, ვინც არ ჭამდა ფორთოხალს.

ბროკოლი

აქვს ჯანმრთელობის სარგებელი, როგორიცაა კიბოს რისკის შემცირება და გულის შეტევისა და ინსულტის პრევენცია. ბროკოლი, ბრიუსელის კომბოსტო, ყვავილოვანი კომბოსტო ბოსტნეულია, რომელიც სავსეა ბოჭკოებით.

სალათის ფურცელი, ისპანახი (მწვანეფოთლოვანი ბოსტნეული)

ზოგადად, რაც უფრო მუქია ბოსტნეულის ფერი, მით მეტ საკვებ ნივთიერებას შეიცავს, მუქი, ისპანახი, სალათის ფურცელი თავიანთ ცოცხალ ფერებს ქლოროფილისგან იღებენ, რომელიც მცენარეებს ჯანმრთელობას უნარჩუნებს, ხოლო დიეტური ბოჭკო ამცირებს კოლორექტალური კიბოს რისკს.

კაროტინოიდები, მცენარეული პიგმენტის სხვა სახეობა, ასევე მოქმედებს როგორც ანტიოქსიდანტები და ასოცირდება კიბოს რისკის დაქვეითებასთან.

ზღვის პროდუქტები

ნაჯერი ცხიმებით მდიდარი მრავალი ცხოველური პროდუქტისგან განსხვავებით, როგორიცაა წითელი ხორცი და დამუშავებული ხორცი, თევზი სავსეა ცილებით და მდიდარია ჯანსაღი ცხიმებით. ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები - კერძოდ ის სახეობა, რომელსაც იღებთ ზღვის პროდუქტებისგან, თევზის ჩათვლით - განსაკუთრებით სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის. ომეგა-3-ს შეუძლია როლი შეასრულოს გულის დაავადებების, კიბოს და ალცჰაიმერის დაავადების რისკის შემცირებაში.

ამერიკის გულის ასოციაცია (AHA) რეკომენდაციას უწევს თევზის მინიმუმ ორ პორციას კვირაში. ცხიმიანი თევზი, როგორიცაა ორაგული, სარდინი, სკუმბრია და ქაშაყი განსაკუთრებით ჯანსაღია.

თხილეული და თესლი

თხილეული და თესლი ცხიმის, ბოჭკოსა და ცილის შესანიშნავი წყაროა. სელის თესლი, ჩიას თესლი ადვილად შეიტანება თქვენს დიეტაში და სავსეა ვიტამინებითა და მინერალებით.

მიუხედავად იმისა, რომ თხილი მდიდარია ცხიმებით, ისინი ასევე დიდხანს გინარჩუნებთ ნაყროვანების შეგრძნებას.კვლევები აკავშირებს თხილს წონის მომატებისა და სიმსუქნის დაბალ რისკთან.

კაკალი "სუპერთხილის" სიის სათავეშია. ერთ-ერთი კვლევის მიხედვით, მისი ანტიოქსიდანტური ძალით ხელს უწყობს ისეთი დაავადებების პრევენციას, როგორიცაა კიბოს გარკვეული სახეობები, ერთი კვლევის მიხედვით.

მარცვლეული

აირჩიეთ მთლიანი მარცვლეული ნაცვლად რაფინირებული მარცვლეულისა. მაგალითად, თეთრ ბრინჯთან შედარებით, ყავისფერი ბრინჯი უზრუნველყოფს მეტ საკვებ ნივთიერებას და ბოჭკოს.

წიწიბურა, ხორბალი, ქერი, ყავისფერი ბრინჯი და შვრია ასევე მარცვლეულია, რომელიც მდიდარია ბოჭკოებით, ანტიოქსიდანტებით და ვიტამინებით. ყავისფერ ბრინჯს აქვს სხვადასხვა სახის ფენოლის მჟავები ანტიოქსიდანტური თვისებებით, რაც ხელს უწყობს ისეთი მდგომარეობების პრევენციას, როგორიცაა ტიპი 2 დიაბეტი, კიბო და გულის დაავადება.

პრობიოტიკები

კეფირი, იოგურტი, მჟავე კომბოსტო და ყველა ფერმენტირებული საკვები მდიდარია პრობიოტიკებით. პრობიოტიკები არის „ჯანსაღი“ ბაქტერიები.

კვლევა ვარაუდობს, რომ პრობიოტიკებს შეუძლიათ წვლილი შეიტანონ ნაწლავის ჯანსაღ მიკრობიომში და როლი შეასრულონ დაავადებების პრევენციაში.

ქრონიკული ანთებითი მდგომარეობების მქონე ადამიანებს, როგორიცაა კრონის დაავადება, წყლულოვანი კოლიტი და რევმატოიდული ართრიტი, შეიძლება ჰქონდეთ ნაწლავებში კარგი ბაქტერიების ნაკლები შტამები. იოგურტის ცოცხალ ბაქტერიებთან ერთად მოხმარებამ შეიძლება გააუმჯობესოს მიკრობიოტას მრავალფეროვნება.

ტკბილი კარტოფილი

ტკბილი კარტოფილი დიდი ხანია არის სუპერპროდუქტების სიაში.

მდიდარია ჯანსაღი ნახშირწყლებითა და სახამებლით, რომლებიც უზრუნველყოფენ ენერგიას.

კვლევებმა აჩვენა, რომ ამ ბოსტნეულმა შეიძლება ხელი შეუწყოს დიაბეტის, სიმსუქნის, კიბოს და სხვა ჯანმრთელობის მდგომარეობის პრევენციას მათი ანთების საწინააღმდეგო, ანტიოქსიდანტური და ანტიმიკრობული თვისებების წყალობით.

პარკოსნები

პარკოსნების ოჯახს აქვს მცენარეული ცილის ძალა. მრავალი ცხოველური წარმოშობის საკვებისგან განსხვავებითპარკოსნები დაბალია ნაჯერი ცხიმებით.

ლობიო, ოსპი, ბარდა შეიცავს ბოჭკოსა და ვიტამინებს, რაც გეხმარებათ წონის დაკლებაში და სისხლში შაქრის დონის რეგულირებაში.

შავი შოკოლადი

მუქი შოკოლადი შეიძლება ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო იყოს. შავ შოკოლადში შემავალი კაკაო სავსეა ანტიოქსიდანტებით, რამაც შესაძლოა როლი ითამაშოს კიბოს პროფილაქტიკაში, გულის ჯანმრთელობასა და წონის დაკლებაში.

შავ შოკოლადს შეიძლება ჰქონდეს ჯანმრთელობის სხვა სარგებელი, როგორიცაა შემეცნების გაუმჯობესება, მეხსიერების დაკარგვის პრევენცია და განწყობის ამაღლება.