10 პროდუქტი, რომელიც კონცენტრაციის გაძლიერებაში გვეხმარება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

10 პროდუქტი, რომელიც კონცენტრაციის გაძლიერებაში გვეხმარება

საბედნიეროდ, ასეთ დროს შეიძლება მდგომარეობის გაუმჯობესება გარკვეული ინგრედიენტებით მდიდარი საკვებით. არსებობს რამდენიმე პროდუქტი, რომელიც ეხმარება კონცენტრაციის გაზრდას.

1) დაბალი გლიკემიური ინდექსის საკვები

დიეტის ძირითად კომპონენტებს შეუძლიათ პირდაპირ იმოქმედონ კოგნიტურ ფუნქციაზე. 2018 წლის კვლევის მიხედვით, კვების ერთ-ერთი მთავარი საკვანძო ფაქტორი, რომელიც გავლენას ახდენს ტვინის აქტივობაზე, ნახშირწყლების სწორად არჩევაა.

დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვების მიღება ადამიანს ეხმარება ტვინის ფუნქციობისა და მეხსიერების გაუმჯობესებაში. ასეთი საკვები იწვევს სისხლში შაქრის დონის ნელ და სტაბილურ მატებას და არა სწრაფნახტომს, რომელიც ზოგჯერ ასევე სასარგებლოა ორგანიზმისთვის.

დაბალი გლიკემიური ინდექსის საკვებს მიეკუთვნება მაკარონი მთელმარცვლოვანი ფქვილისგან, ყავისფერი ბრინჯი და ქერი. აი, თეთრი ბრინჯის, თეთრი პურისა და მარტივი შაქრების შემცველი სხვა საკვების მიღებისაგან კი, თავშეკავებაა საჭირო, როდესაც ადამიანი თავს გაფანტულობას ატყობს, რადგან აღნიშნულ პროდუქტებში არც ისე ბევრი საკვები ნივთიერებაა, მით უფრო B ჯგუფის ვიტამინები და უჯრედისი, რომლებიც ტვინს ნორმალური ფუნქციობისათვის ესაჭიროება.

2) ცხიმიანი თევზი

ცხიმიანი თევზი, როგორიცაა ორაგული, ქაშაყი და სარდინი, ომეგა-3 ცხიმების ერთ-ერთი საუკეთესო დიეტური წყაროა.

მნიშვნელოვანია მათი დამატება დიეტაში, რათა ტვინმა სწორად და სწრაფად იმუშაოს, რადგან თავად ტვინი ძირითადად ამ ტიპის ცხიმებისგან შედგება. თევზის ზემოთ ჩამოთვლილი სახეობების რეგულარულად ჭამით უმჯობესდება არა მხოლოდ კონცენტრაცია, არამედ მეხსიერება და ასევე ჯანმრთელობა უნარჩუნდება ნერვულ სისტემას.

3) თესლი

მზესუმზირის, ჩიასა და სელის თესლები შეიცავს სასარგებლო უჯერ ცხიმებს, რომელთა ჩართვა აუცილებელია საკვებ რაციონში. მათი დამატება შეიძლება წვნიანში, საზოგადოდ, კერძებში, ასევე შეიძლება მათი ნარევით წახემსება, თუნდაც სამსახურში შესვენების დროს.

ამერიკული კვლევის მიხედვით, ადამიანები, რომლებიც უჯერი ცხიმებით მდიდარი საკვების მიღებას ახერხებენ, უკეთესად აქვთ შენარჩუნებული კონცენტრაცია, ვიდრე მათ, ვინც თავს არიდებს ასეთ საკვებს.

4) კვერცხი

კვერცხი შეიცავს ნეიროტრანსმიტერებს, რომლებიც გვეხმარება კონცენტრირებასა და ფოკუსირებაში. ის ასევე მდიდარია ცილებით, რომლებიც ზრდის ტრიპტოფანის დონეს სისხლში. ეს ამინმჟავა იძლევა მეტ გონებრივ ენერგიას, აჩქარებს რეაქციას და იმის ემოციურ დამუშავებას, რაც ჩვენ გარშემო ხდება.

5) ყავა

ფინჯანი ყავა ამაღლებს განწყობას და გვეხმარება კონცენტრირებაში. მაგრამ თუ ზედმეტად დალევთ ამ სასმელს, შეიძლება საპირისპირო ეფექტი მიიღოთ: ყურადღება გაგეფანტებათ და ვერ შეძლებთ მნიშვნელოვან საკითხებზე კონცენტრირებას.

ყავის ოპტიმალური მოცულობა დღე-ღამეში 3-5 ჭიქაა ან არაუმეტეს 400 მგ კოფეინი. ასევე ღირს ზომიერების დაცვა სხვა პროდუქტების მოხმარებაშიც, რომლებიც შეიცავს ამ ნივთიერებას. კერძოდ, საუბარია, შავ შოკოლადზე და ენერგეტიკულ სასმელებზე, თუ ამ უკანასკნელს ვერ ელევით.

6) მოცვი და სხვა კენკრა

მოცვი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით და სასარგებლო მიკროელემენტებით: ანთოციანებით, კატექინებით, უჯრედისითა და ელაგის მჟავით. ყველა მათგანი დადებითად მოქმედებს ორგანიზმის ჯანმრთელობასა და კოგნიტურ ფუნქციაზე. მოცვი ხელს უწყობს კონცენტრაციის გაუმჯობესებას, ვინაიდან მასში შემავალი ნივთიერებები ეხმარება თავის ტვინის ნეირონებს უკეთესად ურთიერთქმედებაში.

სხვა კენკრადან, რომელიც დაგეხმარებათ კონცენტრირების შენარჩუნებაში, აღსანიშნავია ჟოლო, მაყვალი და მარწყვი. მაქსიმალური სარგებლის მისაღებად და ყურადღების გასაუმჯობესებლად, შეგიძლიათ დაამატოთ ისინი მოცვს, მოამზადოთ ე. წ. სმუზი (კრემისებრი მასა) ან კოქტეილი.

7) ბანანი

ტვინი საუკეთესოდ მუშაობს მაშინ, როდესაც სისხლში დაახლოებით 25 გრამი გლუკოზა ცირკულირებს. დაახლოებით იმავე რაოდენობას შეიცავს ერთი ბანანი. ასევე ღირს ამ ხილის მირთმევა, რათა მიიღოთ B6 ვიტამინზე დღეღამური მოთხოვნილების მესამედი, რადგან ვიტამინი B6 პირდაპირ კავშირშია მეხსიერებასთან, კოგნიტურ შესაძლებლობებთან და ტვინის გრძელვადიან ჯანმრთელობასთან. ასე რომ, არ დაგავიწყდეთ საუზმეზე ბანანის ჭამა ან სამსახურში ამ ნაყოფით წახემსება, მით უფრო, თუ რთული ამოცანები გაქვთ შესასრულებელი.

8) ნიგოზი

ტყუილად როდი წააგავს ნიგოზი გარეგნულად ტვინს. მისი რეგულარულად ჩართვა საკვერ რაციონში, როგორც ნატურალური სახით, ასევე კერძების შემადგენელ ინგრედიენტად, ხელს უწყობს კოგნიტური ფუნქციების ნორმალურ დონეზე შენარჩუნებას, აუმჯობესებს კონცენტრაციას რთული გონებრივი სამუშაოს შესრულებისას.

საქმე ისაა, რომ ნიგოზი შეიცავს ანტიოქსიდანტების მთელ კომპლექსს, ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს, მაგნიუმს, ლინოლეის მჟავას. ისინი ხელს უწყობენ მეხსიერების, ყურადღების და ინფორმაციის დამუშავების სიჩქარის შენარჩუნებას.

9) წითელი ბულგარული წიწაკა

წითელი ბულგარული წიწაკა შეიცავს ბევრ ჩ ვიტამინს, რომელიც განამტკიცებს იმუნიტეტს და კოგნიტურ ფუნქციას. ტყუილად არ აღვნიშნეთ წითელი ფერი: მეცნიერებმა გაარკვიეს, რომ მწვანე ან ყვითელ წიწაკაში სასარგებლო ვიტამინის კონცენტრაცია გაცილებით დაბალია.

ეს ბოსტნეული ასევე უხვად შეიცავს ვიტამინ B9-ს, რომელიც ხელს უწყობს სეროტონინის გამომუშავებას. სეროტონინი კი მნიშვნელოვანია ემოციური მდგომარეობის დასარეგულირებლად და ყურადღების გასაუმჯობესებლად.

10) ჩაი

შავი და მწვანე ჩაი ხელს უწყობს შემეცნებითი ფუნქციის გაუმჯობესებას, მეხსიერების და კონცენტრაციის ჩათვლით, შემადგენლობაში შემავალი კოფეინისა და თეანინის გამო.

მაგრამ გაითვალისწინეთ, რომ გადაჭარბებით არ უნდა დალიოთ ეს სასმელი, რადგან კოფეინის „ზედოზირებამ“ შეიძლება გამოიწვიოს ნევროზულობა და შფოთვა, რაც ხელს უშლის ადამიანს კონცენტრირებაში.

მაქსიმალური სარგებელი რომ მიიღოთ, დღეში, საშუალოდ, 2-3 ჭიქა ჩაი უნდა დალიოთ.