ზეაქსანტინი - ანთების საწინააღმდეგო ნაერთი, რომელიც ეხმარება ძვლებსა და გულს ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში
მიუხედავად იმისა, რომ არსებობს მრავალი სახის ანტიოქსიდანტი, მნიშვნელოვანი ჯგუფი, რომელიც უნდა იცოდეთ არის კაროტინოიდები.
ხილი და ბოსტნეული ხელს უწყობს ყველაზე მეტ კაროტინოიდს ადამიანის დიეტაში და ერთ-ერთი მთავარი მოთამაშეა, რომელიც გვთავაზობს მნიშვნელოვან ანტიოქსიდანტურ ძალას.
ზეაქსანტინის ჯანმრთელობის სარგებელი
- კაროტინოიდების ოჯახის სხვა წევრების მსგავსად, ზეაქსანტინი ორგანიზმში A ვიტამინად გარდაიქმნება. კაროტინოიდების ანტიოქსიდანტურ თვისებებს შეუძლია დაიცვას თვალი ვიზუალური დაღლილობისგან, მაკულარული დეგენერაციისგან და კატარაქტისგან. A ვიტამინი ასევე აუცილებელია იმუნიტეტის მხარდასაჭერად და ნაწლავის გარსის მთლიანობის შესანარჩუნებლად.
- კვლევებმა აჩვენა, რომ კაროტინოიდები ეხმარებიან ორგანიზმს ინფექციებთან ბრძოლაში, გარდა იმისა, რომ აუმჯობესებენ გენის რეგულაციას და ანგიოგენეზის პროცესებს, რომელიც ხელს უწყობს ჟანგბადისა და საკვები ნივთიერებების მიწოდებას სხვადასხვა ქსოვილში.
- ზეაქსანტინი ასევე გვიცავს ნევროლოგიური დაავადებებისა და ანთებისგან, ოქსიდაციური სტრესის წინააღმდეგ ბრძოლის უნარის გამო.
- კვლევების მიხედვით, აღმოჩნდა, რომ ზეაქსანტინი სხვადასხვა სახის კიბოს, ოსტეოპოროზის და ძვლებთან დაკავშირებული სხვა პრობლემების პრევენციას უწყობს ხელს.
ზეაქსანტინი გვხვდება საკვებში, როგორიცაა ფორთოხალი, წითელი წიწაკა, ყვითელი სიმინდი, მანგო. გარდა ამისა, მას შეიცავს კვერცხი.
ქიმიკატების გამოყენებამ საკვების მოსაყვანად შეიძლება შეამციროს კაროტინოიდების შემცველობა, ამიტომ უმჯობესია თუ ორგანულ ხილსა და ბოსტნეულს მიირთმევთ.
ჯანსაღი ცხიმები განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ზეაქსანტინის სწორი ათვისებისთვის.