მეცნიერებმა დაასახელეს პროდუქტი, რომელიც პარკინსონის დაავადებასთან ბრძოლაში გვეხმარება
პარკინსონის დაავადების დროს, შეუძლიათ დაიცვან ნეირონები დაზიანებისგან. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Nutrients.
მეცნიერებმა განმარტეს, რომ პარკინსონის დაავადება გამოწვეულია ნეირონების დაზიანებით, რეაქტიული ჟანგბადის სახეობების გადაჭარბებული წარმოქმნით, რომლებიც ცნობილია როგორც თავისუფალი რადიკალები (FRs). დაგროვებისას FRs -ები იწვევს ნუკლეინის მჟავებისა და ცილების პირდაპირ ჟანგვითი დაზიანებას.
- FRs -ები ასევე იწვევენ ცილოვან რეაქციებს სხვა უჯრედულ კომპონენტებთან, რაც იწვევს მათ რღვევას და დისფუნქციას. მრავალრიცხოვანმა კვლევებმა აჩვენა, რომ თავისუფალი რადიკალების ეფექტი შეიძლება განეიტრალდეს ანტიოქსიდანტებით, მცენარეული სასარგებლო ნივთიერებებით.
ახალ ნაშრომში მეცნიერებმა გადაწყვიტეს შეემოწმებინათ, შეუძლია თუ არა პარკინსონის დაავადებასთან ბრძოლა ყავისფერ ზღვის წყალმცენარეებში აღმოჩენილ პოლიფენოლებს (ანტიოქსიდანტის სახეობა).
ამისათვის მათ ჩაატარეს ექსპერიმენტი თაგვებზე. ამ დაავადების მქონე მღრღნელებს ყოველდღიურად აძლევდნენ წყალმცენარეების ანტიოქსიდანტებს პერორალურად ერთი კვირის განმავლობაში.
შედეგი იყო ნაწლავის მოტორული ფუნქციის გაუმჯობესება. ლაბორატორიულ უჯრედულ კულტურებში ჩატარებულმა დამატებითმა კვლევამ აჩვენა, რომ ანტიოქსიდანტებს შეუძლიათ გაააქტიურონ ფერმენტ AMPK (ადენოზინმონოფოსფატ-აქტივირებუ
ეს თრგუნავს რეაქტიული ჟანგბადის სახეობების გამომუშავებას, რაც იწვევს ნეირონების უჯრედების განადგურებას. მეცნიერები ვარაუდობდნენ, რომ Ecklonia cava-ს პოლიფენოლებმა შეიძლება ეფექტურად მოახდინოს პარკინსონის დაავადების პრევენცია ადამიანებში.
ამ ჰიპოთეზის დასადასტურებლად საჭიროა დამატებითი კვლევა.