დამუშავებული წითელი ხორცის პროდუქტების მოხმარება ზრდის დემენციის რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

დამუშავებული წითელი ხორცის პროდუქტების მოხმარება ზრდის დემენციის რისკს

ჰოთ-დოგი, ბეკონი, სოსისი, ჯანსაღი არჩევანით, რათა მკვეთრად შეამციროთ დემენციის განვითარების რისკი.

კვლევამ აჩვენა, რომ დამუშავებული წითელი ხორცის პროდუქტების, როგორიცაა ბეკონი, სოსისი, ჰოთ-დოგი, მხოლოდ ორი პორცია კვირაში 14%-ით პროცენტით ზრდის დემენციის რისკს.

დამუშავებული წითელი ხორცის ჩანაცვლება თხილეულით ან ლობიოთი, რომლებიც შეიცავენ მონო და პოლიუჯერ ცხიმებს და პროტეინებს, ამცირებს დემენციის რისკს 20%-ით.

ადამიანებს, რომლებიც მიირთმევენ ძალიან ბევრ დამუშავებულ წითელ ხორცს, რომელიც შეიძლება იყოს დატვირთული არაჯანსაღი ინგრედიენტებით, როგორიცაა ნატრიუმი, ნიტრატები და ნაჯერი ცხიმები, კოგნიტური ფუნქციების დაქვეითების მეტი რისკი აქვთ.

დამუშავებული ხორცი, როგორც წესი, შეიცავს ნიტრატებს, ნიტრიტებს, კონსერვანტებს და მარილს. ამ დანამატებს შეუძლიათ ხელი შეუწყონ ანთებას, ოქსიდაციურ სტრესს და სისხლძარღვთა დაზიანებას, რაც დაკავშირებულია დემენციის გაზრდილ რისკთან. გარდა ამისა, გადამუშავებაში გამოყენებულ ზოგიერთ კონსერვანტს და ქიმიურ ნივთიერებას შეიძლება ჰქონდეს ნეიროტოქსიური ეფექტი, რაც შემდგომში ხელს უწყობს კოგნიტურ დაქვეითებას.

ეს უახლესი კვლევა, რომელიც წარმოდგენილი იყო ალცჰაიმერის ასოციაციის საერთაშორისო კონფერენციაზე ფილადელფიაში, აჩვენებს, რომ დამუშავებული ხორცი არ არის სასარგებლო ჯანმრთელობისთვის.

წინა კვლევები აკავშირებდა ამ საკვები პროდუქტების მოხმარებას გულის დაავადებებთან, დიაბეტთან და კიბოსთან. ეს მდგომარეობები, თავის მხრივ, დაკავშირებულია დემენციის გაზრდილ რისკთან.

მკვლევარებმა აღნიშნეს, რომ მათ ასევე შეისწავლეს დაუმუშავებელი წითელი ხორცი, მაგრამ არ გამოავლინეს მნიშვნელოვანი კავშირი დემენციასა და დაუმუშავებელ ცხოველურ პროტეინებს შორის, როგორიცაა ჰამბურგერი, სტეიკი ან ღორის ხორცი.

თხილეული და ლობიო მდიდარია აუცილებელი საკვები ნივთიერებებით, როგორიცაა ანტიოქსიდანტები, ჯანსაღი ცხიმები, როგორიცაა ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები, ბოჭკო და მცენარეული ცილები. ეს ნუტრიენტები ხელს უწყობს ტვინის ჯანმრთელობას ანთების შემცირებით, სისხლძარღვთა ჯანმრთელობის გაუმჯობესებით და ტვინის ფუნქციონირებისთვის აუცილებელი სამშენებლო ბლოკების მიწოდებით. გარდა ამისა, ამ საკვებს აქვს დაბალი გლიკემიური ინდექსი, რაც ხელს უწყობს სისხლში შაქრის სტაბილური დონის შენარჩუნებას, რაც მნიშვნელოვანია კოგნიტური ჯანმრთელობისთვის.

კვება თამაშობს გადამწყვეტ როლს ტვინის ჯანმრთელობაში და ჯანსაღი საკვების არჩევა დაგეხმარებათ კოგნიტური დაქვეითებისა და დემენციის რისკის შემცირებაში.