რა არის ლიკოპენის სარგებელი და რომელი საკვები შეიცავს მას
ლიკოპენს, კაროტინოიდების ოჯახის გამორჩეულ წევრს, აქვს წითელი შეფერილობა.
ლიკოპენი ცნობილია თავისი ძლიერი ანტიოქსიდანტური თვისებებით. ანტიოქსიდანტები არის ნაერთები, რომლებიც ხელს უწყობენ ორგანიზმში თავისუფალი რადიკალების განეიტრალებას.
ლიკოპენის სარგებელი:
ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას
ებრძვის ოქსიდაციურ სტრესს და ანთებას, რაც ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა დაავადების პრევენციას. კვლევებმა აჩვენა, რომ ლიკოპენის რეგულარულმა მოხმარებამ შეიძლება ხელი შეუწყოს გულის დაავადების რისკის შემცირებას ლიპიდური პროფილის გაუმჯობესებით და სისხლძარღვების ფუნქციის გაზრდით.
ახდენს კიბოს პრევენციას
ძლიერი ანტიოქსიდანტური თვისებებით, ლიკოპენი ძალიან მნიშვნელოვან როლს ასრულებს უჯრედების დაცვაში. ლიკოპენით მდიდარ დიეტას შეუძლია შეამციროს ზოგიერთი კიბოს რისკი, მათ შორის პროსტატის, ფილტვის და კუჭის კიბო.
იცავს კანს
ლიკოპენი იცავს კანს მზის დაზიანებისა და ნაადრევი დაბერებისგან ულტრაიისფერი გამოსხივების მიერ წარმოქმნილი მავნე თავისუფალი რადიკალების განეიტრალების გზით. ლიკოპენით მდიდარი საკვების მიღებამ ან ლიკოპენის შემცველი კანის მოვლის საშუალებების გამოყენებამ შეიძლება გააუმჯობესოს კანის ჯანმრთელობა.
კარგია თვალის ჯანმრთელობისთვის
ლიკოპენი სასარგებლოა თვალებისთვის. ოქსიდაციური დაზიანებისგან დაცვით, ლიკოპენი მხარს უჭერს თვალის ჯანმრთელობას და შეიძლება დაეხმაროს მხედველობის შენარჩუნებას ასაკის მატებასთან ერთად.
რომელი საკვები შეიცავს ლიკოპენს?
ლიკოპენი ყველაზე მეტად ასოცირდება პომიდორთან. შედარებით მცირე რაოდენობით გხვდება სხვა ხილსა და ბოსტნეულში. მაგალითად, საზამთრო, გრეიფრუტი, წითელი ბულგარული წიწაკა.
მიუხედავად იმისა, რომ ლიკოპენის დეფიციტი იშვიათია, ლიკოპენით მდიდარი საკვების მცირე რაოდენობით მოხმარებამ შეიძლება ხელი შეუწყოს ჯანმრთელობის ზოგიერთ პრობლემას.
ლიკოპენის დეფიციტი ხშირად ასოცირდება ქრონიკული დაავადებების გაზრდილ რისკთან, როგორიცაა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, ზოგიერთი სახის კიბო და ასაკთან დაკავშირებული მაკულარული დეგენერაცია.
ხილითა და ბოსტნეულით მდიდარი დაბალანსებული დიეტა ხელს უწყობს ლიკოპენის და სხვა სასარგებლო საკვები ნივთიერებების ადეკვატურ მიღებას.
ლიკოპენის დეფიციტის მქონე პირებს შეიძლება აღენიშნებოდეთ ჯანმრთელობის პრობლემების ნიშნები, განსაკუთრებით დაკავშირებული ოქსიდაციურ სტრესთან და ანთებასთან.
ლიკოპენის დეფიციტის სიმპტომია გაზრდილი მგრძნობელობა ოქსიდაციურ სტრესთან დაკავშირებული მდგომარეობების მიმართ, როგორიცაა გულის სხვადასხვა დაავადება, ზოგიერთი სახის კიბო და ნეიროდეგენერაციული დარღვევები.
გარდა ამისა, ლიკოპენის დეფიციტმა შეიძლება გავლენა მოახდინოს კანის ჯანმრთელობაზე, რადგან ანტიოქსიდანტები გადამწყვეტ როლს ასრულებენ კანის დაცვაში ულტრაიისფერი გამოსხივებით გამოწვეული დაზიანებისა და ნაადრევი დაბერებისგან. ზოგიერთი კვლევა ასევე ვარაუდობს, რომ ლიკოპენის დეფიციტმა შეიძლება დაარღვიოს იმუნური ფუნქცია, რაც ადამიანებს მგრძნობიარეს ცდის ინფექციების და ჯანმრთელობის სხვა პრობლემების მიმართ.
მიუხედავად იმისა, რომ ლიკოპენი ზოგადად უსაფრთხოდ ითვლება საკვების წყაროებით მოხმარებისას, ლიკოპენის დანამატების გადაჭარბებულმა მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს გარკვეული რისკები. ლიკოპენის მაღალი დოზების მოხმარება დაკავშირებულია კუჭ-ნაწლავის პრობლემებთან, როგორიცაა დიარეა, გულისრევა და კუჭის კრუნჩხვები. მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ ეს პოტენციური რისკები ძირითადად დაკავშირებულია ლიკოპენის დამატებით ფორმებთან და არა დიეტურ წყაროებთან.
როგორც ნებისმიერი დანამატის შემთხვევაში, ძალიან მნიშვნელოვანია, რომ გაიაროთ კონსულტაცია ექიმტან დიეტაში ლიკოპენის დანამატების დამატებამდე, განსაკუთრებით თუ გაქვთ ჯანმრთელობის გარკვეული პრობლემები და იღებთ მედიკამენტებს.
ლიკოპენის დანამატები შეიძლება ურთიერთქმედდეს ზოგიერთ მედიკამენტთან, განსაკუთრებით მათთან, რომლებიც გავლენას ახდენენ სისხლის შედედებაზე ან ლიპიდების დონეზე. მაგალითად, ლიკოპენის დანამატებმა შეიძლება გაზარდოს სისხლდენის რისკი ზოგიერთი მედიკამენტის ეფექტის გაზრდით. ანალოგიურად, ლიკოპენის დანამატებს შეუძლიათ ურთიერთქმედება სტატინების წამლებთან, რომლებიც გამოიყენება ქოლესტერინის დონის შესამცირებლად, რაც პოტენციურად ცვლის მათ ეფექტურობას. თუ იღებთ მედიკამენტებს, უნდა გაიაროთ კონსულტაცია ექიმთან, სანამ დიეტაში ლიკოპენის დანამატებს შეიტანთ, რათა თავიდან აიცილოთ დანამატის მედიკამენტებთან პოტენციური ურთიერთქმედება.
ლიკოპენის შემცველობა პროდუქტში არ მცირდება მისი თერმულად დამუშავებით. თუმცა, ზედმეტად მოხარშვამ ან ძალიან მაღალი ტემპერატურის ხანგრძლივმა ზემოქმედებამ შეიძლება შეამციროს საკვებში ლიკოპენის შემცველობა.