სტაფილო ხელს უწყობს იმუნიტეტის გაძლიერებას და დაავადებების პრევენციას
რომლებიც კვირაში სამჯერ მიირთმევდნენ სტაფილოს.
კაროტინოიდების მაღალი დონე ასოცირდება იმუნური ფუნქციის გაუმჯობესებასთან და კანის არამელანომური კიბოს შემთხვევის შემცირებასთან.
რა არის კაროტინოიდები და რატომ არის მნიშვნელოვანი?
კაროტინოიდები პასუხისმგებელნი არიან მრავალი ხილისა და ბოსტნეულის ნათელ წითელ, ნარინჯისფერ და ყვითელ ფერებზე.
მათ ორი მნიშვნელოვანი როლი აქვთ: ისინი გვაწვდიან ნაერთს, რომელიც გარდაიქმნება A ვიტამინად და მოქმედებენ, როგორც ანტიოქსიდანტები.
A ვიტამინი მნიშვნელოვანია ნორმალური მხედველობისთვის, იმუნური ფუნქციისთვის, რეპროდუქციისთვის, ზრდისა და განვითარებისთვის.
ანტიოქსიდანტები იცავს ადამიანის უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეული დაზიანებისგან. კაროტინოიდების მაღალი დონე ასოცირდება იმუნური ფუნქციის გაუმჯობესებასთან და კანის უკეთეს ჯანმრთელობასთან, მათ შორის კანის არამელანომური კიბოს შემთხვევების შემცირებასთან.
A ვიტამინის დეფიციტი ძალიან იშვიათია. A ვიტამინის ჭარბი მიღების გარკვეული რისკიც არსებობს, მაგალითად ძლიერი თავის ტკივილი და მხედველობის გაუარესება.
A ვიტამინის დოზები იზომება მიკროგრამებში (მკგ) რეტინოლის აქტივობის ეკვივალენტებში (RAE). რეკომენდებულია ზრდასრულმა ქალებს მიიღონ 700 მკგ RAE, მამაკაცებმა 900 მკგ RAE.
თუ ძალიან ცოტა ხილს ან ბოსტნეულს იღებთ, რეკომენდებულია დანამატის მიღება. დანამატის გამოყენებამდე გაიარეთ კონსულტაცია ექიმთან.