ხორბლის და ხორბლის პროდუქტების სასარგებლო თვისებები
განსაკუთრებით მთლიანი, არარაფინირებული ხორბლის პროდუქტებს. ის ორგანიზმს უამრავ სარგებელს აძლევს მასში შემავალი ვიტამინების, მინერალებისა და ბოჭკოების წყალობით.
ხორბლის შემადგენლობა:
ბოჭკო
მისი შემცველობა აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელ ჯანმრთელობას და ხელს უწყობს საკვების მიღების მართვას ხანგრძლივი დროის განმავლობაში ნაყროვანების შეგრძნების შენარჩუნებით.
B ჯგუფის ვიტამინები - B1, B2, B3 და B6
ხელს უწყობს ენერგიის გამომუშავებას, ნერვული სისტემის ჯანსაღ ფუნქციონირებას.
რკინა, მაგნიუმი, თუთია და ფოლიუმის მჟავა
ხელს უწყობენ ორგანიზმის სხვადასხვა ფუნქციების შესრულებას.
მცენარეული ცილა
აძლიერებს კუნთების სტრუქტურას და ხელს უწყობს ქსოვილების აღდგენას.
ანტიოქსიდანტები
ამცირებენ უჯრედების დაზიანებას, აძლიერებენ იმუნურ სისტემას.
ნახშირწყლები
უზრუნველყოფს ორგანიზმს საჭირო ენერგიით მთელი დღის განმავლობაში.
ხორბლის სარგებელი ჯანმრთელობისთვის
გულ-სისხლძართვთა სისტემის ჯანმრთელობა
ბოჭკოს შემცველობა ხელს უწყობს ,,ცუდი”ქოლესტერინის დონის შემცირებას. ხორბალში არსებული მაგნიუმი არეგულირებს არტერიულ წნევას. აქვს დაბალი გლიკემიური ინდექსი, რაც ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას, ამცირებს გულის დაავადებების რისკს. ის მდიდარია E ვიტამინით და სხვა ანტიოქსიდანტებით. ეს კომპონენტები იცავს სისხლძარღვების ჯანმრთელობას, ებრძვის თავისუფალ რადიკალებს. ხორბალში შემავალი მცენარეული ცილები და ამინომჟავები ხელს უწყობს გულის კუნთის გაძლიერებას.
დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე
ხორბლის სარგებელი მნიშვნელოვან სარგებელს იძლევა საჭმლის მომნელებელი სისტემის ჯანმრთელობაზე. მთლიანი ხორბლის მოხმარება მნიშვნელოვან დახმარებას უწევს საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაბალანსებულ და ჯანსაღ ფუნქციონირებას.
საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე მისი სარგებელი შემდეგია:
- ბოჭკოების მაღალი შემცველობა ხელს უშლის ყაბზობას და აადვილებს საჭმლის მონელებას;
- ბოჭკოები, რომლებიც პრებიოტიკების როლს ასრულებენ, ქმნიან ჯანსაღ მიკრობიოტას ნაწლავებში სასარგებლო ბაქტერიების გამრავლების მხარდაჭერით;
- მასში შემავალი ბოჭკოები ასევე ასუფთავებს ნაწლავის კედლებს, შლის ტოქსინებს და მავნე ნივთიერებებს;
- ზრდის საჭმლის მომნელებელი ფერმენტების ეფექტურობას, უზრუნველყოფს საკვები ნივთიერებების უკეთეს მონელებას და შეწოვას;
- ბოჭკოები, რომლებიც ამცირებს შებერილობის პრობლემებს, ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის დარღვევებისს შემცირებას;
- ბოჭკოების რეგულარული მოხმარება მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ნაწლავის კიბოს რისკის შემცირებაში ნაწლავის ჯანმრთელობის დაცვის გზით
აძლიერებს იმუნურ სისტემას
ხორბალი მდიდარია მრავალი მნიშვნელოვანი ვიტამინითა და მინერალით, რომელიც საჭიროა იმუნური სისტემისთვის, როგორიცაა B ჯგუფის ვიტამინები, E ვიტამინი და თუთია. ხორბალში შემავალი ბოჭკოები იცავს ნაწლავის ჯანმრთელობას და ინარჩუნებს ნაწლავის მიკრობიოტას, იმუნური სისტემის მნიშვნელოვანი ნაწილის, წონასწორობას. ცილაში შემავალი ამინომჟავები აძლიერებს ორგანიზმს ინფექციებთან ბრძოლაში იმუნური უჯრედების სამშენებლო ბლოკების წარმოქმნით. მის შემადგენლობაში შემავალი ზოგიერთი კომპონენტი ორგანიზმს მიკრობების მიმართ მეტად გამძლეს ხდის. მხარს უჭერს იმუნური სისტემის ეფექტურ ფუნქციონირებას ჰორმონების დონის დაბალანსებით.
დიაბეტისა და სისხლში შაქრის კონტროლი
ხორბლის სარგებელი ძალიან მნიშვნელოვანია დიაბეტის მართვისა და სისხლში შაქრის კონტროლის თვალსაზრისით. ვინაიდან დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვებია, ის საშუალებას იძლება სისხლში შაქრის დონე ნელა და კონტროლირებადი გზით გაიზარდოს. ბოჭკოების მაღალი შემცველობა ხელს უშლის სისხლში შაქრის სწრაფ მატებას და ამცირებს ინსულინის მიმართ რეზისტენტობას. ხორბალში შემავალი რთული ნახშირწყლები უზრუნველყოფს ხანგრძლივ ენერგიას და ხელს უშლის სისხლში შაქრის უეცარ ვარდნას და მატებას. ის შეიცავს მინერალებს, როგორიცაა მაგნიუმი და თუთია. ეს მინერალები ხელს უწყობენ ინსულინის სეკრეციას. თრგუნავს ჭარბი ჭამის სურვილს, ზრდის სისავსის შეგრძნებას და ხელს უწყობს წონის მართვას. ამიტომ ამცირებს დიაბეტის რისკს. მასში შემავალი საკვები ნივთიერებები აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას და ამცირებს სისხლძარღვთა პრობლემებს, რომლებიც შეიძლება გამოწვეული იყოს დიაბეტით.
კანისა და თმის ჯანმრთელობა
ხორბლის სარგებელს შორის მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია კანისა და თმის ჯანმრთელობასაც. ხელს უწყობს ჯანსაღი და ელასტიური კანის და თმის შენარჩუნებას მასში შემავალი ვიტამინების, მინერალებისა და სხვა საკვები კომპონენტების წყალობით. ხორბალი შეიცავს E ვიტამინს, ამცირებს დაბერების ნიშნებს, იცავს კანს თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეული დაზიანებისგან. ხორბალში არსებული B ჯგუფის ვიტამინები აუცილებელია კანისა და თმის ჯანსაღი ზრდისთვის. განსაკუთრებით B7 ვიტამინი, ბიოტინი, ამცირებს თმის ცვენას. მინერალები, როგორიცაა თუთია და სელენი, ხელს უწყობს კანისა და თმის ჯანმრთელობას, კანის განახლებას და თმის ფოლიკულების გაძლიერებას. ჯანსაღი ცხიმოვანი მჟავების წყალობით აძლიერებს კანის დამცველობით ბარიერს და ზრდის თმის ბზინვარებას. ხორბალში არსებული ცილა ეხმარება კანს ტენიანობის დონის შენარჩუნებას და ხელს უშლის თმის გამოშრობას. ხორბალში არსებული ამინომჟავები ხელს უწყობს კოლაგენის წარმოებას, ამრიგად, ის ზრდის კანის ელასტიურობას და ამცირებს ნაოჭებს.
ხელს უწყობს ძვლებისა და კუნთების ჯანმრთელობას
ხორბლის სარგებელი ეფექტურია ძვლებისა და კუნთების ჯანმრთელობის მხარდასაჭერად. მდიდარია მაგნიუმით. ეს მინერალი ამცირებს ოსტეოპოროზის რისკს ძვლის სიმკვრივის გაზრდით და ხელს უწყობს კუნთების ჯანსაღ ფუნქციონირებას. შეიცავს ფოსფორს და კალციუმს. ეს მინერალები ზრდან ძვლებისა და კბილების სიმტკიცეს და უზრუნველყოფს კუნთების შეკუმშვის გამართულ ფუნქციონირებას. ხორბალში არსებული რკინა ხელს უწყობს ჰემოგლობინის გამომუშავებას, რომელიც აწვდის ჟანგბადს კუნთებს. ამრიგად, ის ზრდის კუნთების ენერგიის დონეს. ხორბალი შეიცავს სხვადასხვა ამინომჟავას, რომელიც ხელს უწყობს კუნთების ზრდას და აღდგენას.
ენერგიისა და გამძლეობის გაზრდა
ხორბალი შეიცავს საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც ეფექტურია ორგანიზმის ყოველდღიური ენერგეტიკული მოთხოვნილებების დასაკმაყოფილებლად და ფიზიკური მუშაობის გაზრდისთვის. რთული ნახშირწყლებით მდიდარი ხორბალი ხელს უშლის ენერგიის უეცარ ვარდნას ორგანიზმისთვის ხანგრძლივი, უწყვეტი ენერგიის მიწოდებით. ის ზრდის კუნთების გამძლეობას მცენარეული ცილების წყალობით, რომლებიც აუცილებელია კუნთების აღდგენისა და ზრდისთვის. ვიტამინები: B1, B2, B3, B6 ზრდის ორგანიზმის ენერგიის გამომუშავებას ენერგეტიკული მეტაბოლიზმის მხარდაჭერით. ხორბალში არსებული რკინა აუმჯობესებს ჟანგბადის ტრანსპორტირებას სისხლში, რითაც ზრდის ენერგიის დონეს და ამცირებს დაღლილობას. მაგნიუმის შემცველობა ხელს უწყობს კუნთების ფუნქციებს და ენერგიის გამომუშავებას. ამიტომ ზრდის ფიზიკურ გამძლეობას.
ხორბალი შეიცავს გლუტენს. გლუტენი არის ცილოვანი ნაერთი და გვხვდება მარცვლეულებში, მათ შორის ხორბალში. ცელიაკიის მქონე ადამიანები უნდა მოერიდონ ხორბალს.
ხორბლის პროდუქტების მოხმარებისას მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ პორციის კონტროლს. დიდი რაოდენობით მიღებამ შეიძლება გაზარდოს კალორიების მიღება.