/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ მყავს ბიᲭი ამა წლის აგცისტოᲨი გახდა 20 Თვის, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, ამ ბოლო სამი Თვის განმავლობაᲨი უკვე რამოდენიმეჯერ ჰქონდა ბაქტერია ყელის, ტესტი გავუკეᲗეᲗ და ყელᲨი ბაქტერია ჰქონდა , ნუ საზᲦვარგარეᲗ ვცხოვრობᲗ და სახელს ვერ გადავᲗარგმნი, მოკლედ ეხლაც აქვს ყელის ინფექცია, მყავდა ექიმᲒან ყელი წიᲗელი აქვსო, გლანდები Შესიებულუ, ბავᲨვს ცივს არც ვაᲭმევ არც ვასნევ, ასევე ბაᲦᲨიც გაფრᲗხილებულდბი არიან და საიდან ემარᲗება ვერ გავიგე Თან 3 ან 4 სᲦე სუცხე აქვს ჯერ 37 იწყდბა მერე 38 და მერე 39 ადის, 39 რომ გქონდა სანტელი გავუკეᲗეᲗ უკანა ნაწილᲨი, ექიმმა როგორც გვიᲗხრა, გუᲨინ ვიყავიᲗ პედიატრᲗან ანტიბიოტიკი დაგვინიᲨნა ერᲗი კვირა კლამოქსი, დაიწყო სმა მაგფამ სიცხე ისევ აქვს 37.7 , რა მოვიმოქმედო რომ ბავᲨვს დაუწიოს სიცხემ? ამ ასაკᲨი Ძმრიანი ნასკები ᲨეიᲫლება? სულ წამლებს ვაᲫლსვᲗ და არ მინდა გაიᲭყიპოს, რა მოვიმოქმედო რომ ავარიდო ამ ბაქტერიას

-გამარჯობა, დეკემბერᲨი Ჩემი ბუᲭი გახდება 2 წლის, ასსვე ავᲦნიᲨნავ იზრდდბა ორ ენოვან ოჯახᲨი, მეუᲦლე Თურქი მყავს, მე ქარᲗველი ვარ, ახლა გადავიდეᲗ ᲨეკიᲗხვაზე, როცა ცეᲫახი სახელს იყურება ეგრევე მომხედავს ხოლმე, ხანდახან სამჯერ ვეᲫახი არ იყურება მაგრამ იცინის, მეᲗამაᲨება ᲗიᲗქის ვერ გაიგო, Თვალის კონტაქტი გვაქვს, როცა ვესაუბრები, მიყურებს ᲗვალებᲨი.. Ჩამეხუტე მაკოცე ყველაფერს ამას აკეᲗებს, არ საუბრობს ჯერ, მხოლიდ დედა და მამას ამბობს, Თუმცა რასაც ვესაუბრები ესმის ყველაფერი, ხანდახან როცა რაᲦაცას ვუᲨლი იბუტება და გარბის, ხან კივის, საᲭმელი Თუ არ მოეწონა არ მიირᲗმევს, ᲗეფᲨიდან ორნაირ საკვებს ირᲩევს, როცა Ძილი ერევა იწყებს ტირილს, ვარდება პანიკაᲨი, ᲗავისიᲗ ჯერ არ დაუწყია Ჭამა, უნდა მაგრამ რომ არ მოიᲗხვაროს სახე არ ვაᲫლევ კოვზს, მოკლედ რაც ავᲦწერე არის Თუ არა აუტიზმის მანიᲨნებელი? პედიატრᲗან რანდევუ ავიᲦეᲗ მაგრამ დიდი დროა რანდევუმდე, ამიტომ გწერᲗ, Თქვენი აზრი Ძალიან მაინტერესებს.Ჩაციკლული ვარ ამ აუტიზმზე, ყველას აქვს ᲗიᲗქმის და უკვე ტვინᲨი სულ აუტიზმი მიტრიალებს, როცა ცესაუბრები მოსმენა დიდაᲗ არ უყვარს სულ გაფბის ან ᲗამაᲨობს, მანქანებიᲗ Ჩვეულებრივ ᲗამაᲨობს, ატარებს, ბორბლებს არ ატრიალებს როგორც სᲩვევიაᲗ აუტისტებს.რომ არ საუბრობს არის Თუ არა პრობლემა?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

ხორბლის და ხორბლის პროდუქტების სასარგებლო თვისებები

ხორბლის და ხორბლის პროდუქტების სასარგებლო თვისებები
ხორბლის პროდუქტებს მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია როგორც ჯანმრთელობის, ასევე ყოველდღიური კვების თვალსაზრისით,

განსაკუთრებით მთლიანი, არარაფინირებული ხორბლის პროდუქტებს. ის ორგანიზმს უამრავ სარგებელს აძლევს მასში შემავალი ვიტამინების, მინერალებისა და ბოჭკოების წყალობით.

ხორბლის შემადგენლობა:

ბოჭკო

მისი შემცველობა აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელ ჯანმრთელობას და ხელს უწყობს საკვების მიღების მართვას ხანგრძლივი დროის განმავლობაში ნაყროვანების შეგრძნების შენარჩუნებით.

B ჯგუფის ვიტამინები - B1, B2, B3 და B6

ხელს უწყობს ენერგიის გამომუშავებას, ნერვული სისტემის ჯანსაღ ფუნქციონირებას.

რკინა, მაგნიუმი, თუთია და ფოლიუმის მჟავა

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. იქნებ მირჩიოთ, რომელი პროფილის ექიმს მივმართო. პერიოდულად, ასეთი სიმპტომები მაქვს- ჯერ მეწყება თვალების წვა. შუილი ყურებში. მერე 37-მდე ტემპეტატურის მატება. სისუსტე. სახსრების და კუნთების ტკივილი. და მსუბუქი კუჭის აშლა. ადრე, მაქსიმუმ წელიწადში ერთხელ თუ მქონდა ხოლმე ეს პერიოდები. კოვიდის შემდეგ უფრო ხშირად, და უფრო მძაფრად. აი თითქოს გრიპი მეწყება, დაახლოებით ასეთი მდგომარეობა. იქნებ რამე მირჩიოთ. მადლობა წინასწარ.</p>

ხელს უწყობენ ორგანიზმის სხვადასხვა ფუნქციების შესრულებას.

მცენარეული ცილა

აძლიერებს კუნთების სტრუქტურას და ხელს უწყობს ქსოვილების აღდგენას.

ანტიოქსიდანტები

ამცირებენ უჯრედების დაზიანებას, აძლიერებენ იმუნურ სისტემას.

ნახშირწყლები

უზრუნველყოფს ორგანიზმს საჭირო ენერგიით მთელი დღის განმავლობაში.

ხორბლის სარგებელი ჯანმრთელობისთვის

გულ-სისხლძართვთა სისტემის ჯანმრთელობა

ბოჭკოს შემცველობა ხელს უწყობს ,,ცუდი”ქოლესტერინის დონის შემცირებას. ხორბალში არსებული მაგნიუმი არეგულირებს არტერიულ წნევას. აქვს დაბალი გლიკემიური ინდექსი, რაც ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას, ამცირებს გულის დაავადებების რისკს. ის მდიდარია E ვიტამინით და სხვა ანტიოქსიდანტებით. ეს კომპონენტები იცავს სისხლძარღვების ჯანმრთელობას, ებრძვის თავისუფალ რადიკალებს. ხორბალში შემავალი მცენარეული ცილები და ამინომჟავები ხელს უწყობს გულის კუნთის გაძლიერებას.

დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე

ხორბლის სარგებელი მნიშვნელოვან სარგებელს იძლევა საჭმლის მომნელებელი სისტემის ჯანმრთელობაზე. მთლიანი ხორბლის მოხმარება მნიშვნელოვან დახმარებას უწევს საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაბალანსებულ და ჯანსაღ ფუნქციონირებას.

საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე მისი სარგებელი შემდეგია:

  • ბოჭკოების მაღალი შემცველობა ხელს უშლის ყაბზობას და აადვილებს საჭმლის მონელებას;
  • ბოჭკოები, რომლებიც პრებიოტიკების როლს ასრულებენ, ქმნიან ჯანსაღ მიკრობიოტას ნაწლავებში სასარგებლო ბაქტერიების გამრავლების მხარდაჭერით;
  • მასში შემავალი ბოჭკოები ასევე ასუფთავებს ნაწლავის კედლებს, შლის ტოქსინებს და მავნე ნივთიერებებს;
  • ზრდის საჭმლის მომნელებელი ფერმენტების ეფექტურობას, უზრუნველყოფს საკვები ნივთიერებების უკეთეს მონელებას და შეწოვას;
  • ბოჭკოები, რომლებიც ამცირებს შებერილობის პრობლემებს, ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის დარღვევებისს შემცირებას;
  • ბოჭკოების რეგულარული მოხმარება მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ნაწლავის კიბოს რისკის შემცირებაში ნაწლავის ჯანმრთელობის დაცვის გზით

აძლიერებს იმუნურ სისტემას

ხორბალი მდიდარია მრავალი მნიშვნელოვანი ვიტამინითა და მინერალით, რომელიც საჭიროა იმუნური სისტემისთვის, როგორიცაა B ჯგუფის ვიტამინები, E ვიტამინი და თუთია. ხორბალში შემავალი ბოჭკოები იცავს ნაწლავის ჯანმრთელობას და ინარჩუნებს ნაწლავის მიკრობიოტას, იმუნური სისტემის მნიშვნელოვანი ნაწილის, წონასწორობას. ცილაში შემავალი ამინომჟავები აძლიერებს ორგანიზმს ინფექციებთან ბრძოლაში იმუნური უჯრედების სამშენებლო ბლოკების წარმოქმნით. მის შემადგენლობაში შემავალი ზოგიერთი კომპონენტი ორგანიზმს მიკრობების მიმართ მეტად გამძლეს ხდის. მხარს უჭერს იმუნური სისტემის ეფექტურ ფუნქციონირებას ჰორმონების დონის დაბალანსებით.

დიაბეტისა და სისხლში შაქრის კონტროლი

ხორბლის სარგებელი ძალიან მნიშვნელოვანია დიაბეტის მართვისა და სისხლში შაქრის კონტროლის თვალსაზრისით. ვინაიდან დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვებია, ის საშუალებას იძლება სისხლში შაქრის დონე ნელა და კონტროლირებადი გზით გაიზარდოს. ბოჭკოების მაღალი შემცველობა ხელს უშლის სისხლში შაქრის სწრაფ მატებას და ამცირებს ინსულინის მიმართ რეზისტენტობას. ხორბალში შემავალი რთული ნახშირწყლები უზრუნველყოფს ხანგრძლივ ენერგიას და ხელს უშლის სისხლში შაქრის უეცარ ვარდნას და მატებას. ის შეიცავს მინერალებს, როგორიცაა მაგნიუმი და თუთია. ეს მინერალები ხელს უწყობენ ინსულინის სეკრეციას. თრგუნავს ჭარბი ჭამის სურვილს, ზრდის სისავსის შეგრძნებას და ხელს უწყობს წონის მართვას. ამიტომ ამცირებს დიაბეტის რისკს. მასში შემავალი საკვები ნივთიერებები აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას და ამცირებს სისხლძარღვთა პრობლემებს, რომლებიც შეიძლება გამოწვეული იყოს დიაბეტით.

კანისა და თმის ჯანმრთელობა

ხორბლის სარგებელს შორის მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია კანისა და თმის ჯანმრთელობასაც. ხელს უწყობს ჯანსაღი და ელასტიური კანის და თმის შენარჩუნებას მასში შემავალი ვიტამინების, მინერალებისა და სხვა საკვები კომპონენტების წყალობით. ხორბალი შეიცავს E ვიტამინს, ამცირებს დაბერების ნიშნებს, იცავს კანს თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეული დაზიანებისგან. ხორბალში არსებული B ჯგუფის ვიტამინები აუცილებელია კანისა და თმის ჯანსაღი ზრდისთვის. განსაკუთრებით B7 ვიტამინი, ბიოტინი, ამცირებს თმის ცვენას. მინერალები, როგორიცაა თუთია და სელენი, ხელს უწყობს კანისა და თმის ჯანმრთელობას, კანის განახლებას და თმის ფოლიკულების გაძლიერებას. ჯანსაღი ცხიმოვანი მჟავების წყალობით აძლიერებს კანის დამცველობით ბარიერს და ზრდის თმის ბზინვარებას. ხორბალში არსებული ცილა ეხმარება კანს ტენიანობის დონის შენარჩუნებას და ხელს უშლის თმის გამოშრობას. ხორბალში არსებული ამინომჟავები ხელს უწყობს კოლაგენის წარმოებას, ამრიგად, ის ზრდის კანის ელასტიურობას და ამცირებს ნაოჭებს.

ხელს უწყობს ძვლებისა და კუნთების ჯანმრთელობას

ხორბლის სარგებელი ეფექტურია ძვლებისა და კუნთების ჯანმრთელობის მხარდასაჭერად. მდიდარია მაგნიუმით. ეს მინერალი ამცირებს ოსტეოპოროზის რისკს ძვლის სიმკვრივის გაზრდით და ხელს უწყობს კუნთების ჯანსაღ ფუნქციონირებას. შეიცავს ფოსფორს და კალციუმს. ეს მინერალები ზრდან ძვლებისა და კბილების სიმტკიცეს და უზრუნველყოფს კუნთების შეკუმშვის გამართულ ფუნქციონირებას. ხორბალში არსებული რკინა ხელს უწყობს ჰემოგლობინის გამომუშავებას, რომელიც აწვდის ჟანგბადს კუნთებს. ამრიგად, ის ზრდის კუნთების ენერგიის დონეს. ხორბალი შეიცავს სხვადასხვა ამინომჟავას, რომელიც ხელს უწყობს კუნთების ზრდას და აღდგენას.

ენერგიისა და გამძლეობის გაზრდა

ხორბალი შეიცავს საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც ეფექტურია ორგანიზმის ყოველდღიური ენერგეტიკული მოთხოვნილებების დასაკმაყოფილებლად და ფიზიკური მუშაობის გაზრდისთვის. რთული ნახშირწყლებით მდიდარი ხორბალი ხელს უშლის ენერგიის უეცარ ვარდნას ორგანიზმისთვის ხანგრძლივი, უწყვეტი ენერგიის მიწოდებით. ის ზრდის კუნთების გამძლეობას მცენარეული ცილების წყალობით, რომლებიც აუცილებელია კუნთების აღდგენისა და ზრდისთვის. ვიტამინები: B1, B2, B3, B6 ზრდის ორგანიზმის ენერგიის გამომუშავებას ენერგეტიკული მეტაბოლიზმის მხარდაჭერით. ხორბალში არსებული რკინა აუმჯობესებს ჟანგბადის ტრანსპორტირებას სისხლში, რითაც ზრდის ენერგიის დონეს და ამცირებს დაღლილობას. მაგნიუმის შემცველობა ხელს უწყობს კუნთების ფუნქციებს და ენერგიის გამომუშავებას. ამიტომ ზრდის ფიზიკურ გამძლეობას.

ხორბალი შეიცავს გლუტენს. გლუტენი არის ცილოვანი ნაერთი და გვხვდება მარცვლეულებში, მათ შორის ხორბალში. ცელიაკიის მქონე ადამიანები უნდა მოერიდონ ხორბალს.

ხორბლის პროდუქტების მოხმარებისას მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ პორციის კონტროლს. დიდი რაოდენობით მიღებამ შეიძლება გაზარდოს კალორიების მიღება.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

როგორ დავწვათ ვარჯიშით კალორიები
როგორ დავწვათ ვარჯიშით კალორიები
ვარჯიშით 1000 კალორიის დაწვა წონის სწრაფად კლებაში დაგეხმარებათ. ისევე როგორც ინსტაგრამი და რეალობა ერთმანეთისგან ძალიან განსხვავდება,
სრულად
შესაძლებელია თუ არა ვარჯიშის გარეშე წონის დაკლება
შესაძლებელია თუ არა ვარჯიშის გარეშე წონის დაკლება
თუ არ ვარჯიშობთ, აუცილებელია ყოველკვირეული კალორიების მიღების კონტროლი.
სრულად
როგორი უნდა იყოს სადღეღამისო კალორიების რაოდენობა
როგორი უნდა იყოს სადღეღამისო კალორიების რაოდენობა
საშუალო სტატისტიკური ადამიანისთვის სადღეღამისო კალორიების რაოდენობა შეიძლება განისაზღვროს წონის მიხედვით.
სრულად
რამდენი კალორიის დაწვაა შესაძლებელი სპორტის ამა თუ იმ სახეობაში
რამდენი კალორიის დაწვაა შესაძლებელი სპორტის ამა თუ იმ სახეობაში
სპორტი წონის დაკლებისა და ფორმაში ჩადგომის ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა.
სრულად
ადამიანები გაცილებით მეტ საკვებს მიირთმევენ, ვიდრე ესაჭიროებათ
ადამიანები გაცილებით მეტ საკვებს მიირთმევენ, ვიდრე ესაჭიროებათ
დიეტოლოგებმა კომპანია BIT-იდან ჩაატარეს ფართომასშტაბური კვლევა, რომელმაც აჩვენა, რომ ბოლო
სრულად
 პროდუქტები, რომლებიც ცხიმების წვაში დაგეხმარებათ - ენდოკრინოლოგ ნინო ჯიქურაულის რჩევები
პროდუქტები, რომლებიც ცხიმების წვაში დაგეხმარებათ - ენდოკრინოლოგ ნინო ჯიქურაულის რჩევები
წონის დაკლება ანდა ცხიმების წვა კომპლექსური საკითხია. თუმცა, მაინც შესაძლებელია გამოიყოს საკვები პროდუქტები, რომლებიც ცხიმების წვაში დაგეხმარებათ.
სრულად
კვება მუცლადყოფნის პერიოდიდან მოწიფულობამდე
კვება მუცლადყოფნის პერიოდიდან მოწიფულობამდე
საჭმლის მომნელებელ ორგანოთა ჯირკვლები ფუნქციობას ჯერ კიდევ მუცლადყოფნის პერიოდში იწყებს. ნაყოფის განვითარების მეოთხე თვეს ღვიძლში იწყება გლიკოგენის სინთეზი და ნაღვლის გამომუშავება.
სრულად
10 მითი წონის დაკლების შესახებ
10 მითი წონის დაკლების შესახებ
ზაფხულში, დასვენების პერიოდში, ყოველთვის ვიმატებ წონას, ამიტომ ვცდილობ, როგორმე დავიკლო აკრეფილი კილოგრამები:
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

ხორბლის და ხორბლის პროდუქტების სასარგებლო თვისებები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ხორბლის და ხორბლის პროდუქტების სასარგებლო თვისებები

განსაკუთრებით მთლიანი, არარაფინირებული ხორბლის პროდუქტებს. ის ორგანიზმს უამრავ სარგებელს აძლევს მასში შემავალი ვიტამინების, მინერალებისა და ბოჭკოების წყალობით.

ხორბლის შემადგენლობა:

ბოჭკო

მისი შემცველობა აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელ ჯანმრთელობას და ხელს უწყობს საკვების მიღების მართვას ხანგრძლივი დროის განმავლობაში ნაყროვანების შეგრძნების შენარჩუნებით.

B ჯგუფის ვიტამინები - B1, B2, B3 და B6

ხელს უწყობს ენერგიის გამომუშავებას, ნერვული სისტემის ჯანსაღ ფუნქციონირებას.

რკინა, მაგნიუმი, თუთია და ფოლიუმის მჟავა

ხელს უწყობენ ორგანიზმის სხვადასხვა ფუნქციების შესრულებას.

მცენარეული ცილა

აძლიერებს კუნთების სტრუქტურას და ხელს უწყობს ქსოვილების აღდგენას.

ანტიოქსიდანტები

ამცირებენ უჯრედების დაზიანებას, აძლიერებენ იმუნურ სისტემას.

ნახშირწყლები

უზრუნველყოფს ორგანიზმს საჭირო ენერგიით მთელი დღის განმავლობაში.

ხორბლის სარგებელი ჯანმრთელობისთვის

გულ-სისხლძართვთა სისტემის ჯანმრთელობა

ბოჭკოს შემცველობა ხელს უწყობს ,,ცუდი”ქოლესტერინის დონის შემცირებას. ხორბალში არსებული მაგნიუმი არეგულირებს არტერიულ წნევას. აქვს დაბალი გლიკემიური ინდექსი, რაც ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის რეგულირებას, ამცირებს გულის დაავადებების რისკს. ის მდიდარია E ვიტამინით და სხვა ანტიოქსიდანტებით. ეს კომპონენტები იცავს სისხლძარღვების ჯანმრთელობას, ებრძვის თავისუფალ რადიკალებს. ხორბალში შემავალი მცენარეული ცილები და ამინომჟავები ხელს უწყობს გულის კუნთის გაძლიერებას.

დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე

ხორბლის სარგებელი მნიშვნელოვან სარგებელს იძლევა საჭმლის მომნელებელი სისტემის ჯანმრთელობაზე. მთლიანი ხორბლის მოხმარება მნიშვნელოვან დახმარებას უწევს საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაბალანსებულ და ჯანსაღ ფუნქციონირებას.

საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე მისი სარგებელი შემდეგია:

  • ბოჭკოების მაღალი შემცველობა ხელს უშლის ყაბზობას და აადვილებს საჭმლის მონელებას;
  • ბოჭკოები, რომლებიც პრებიოტიკების როლს ასრულებენ, ქმნიან ჯანსაღ მიკრობიოტას ნაწლავებში სასარგებლო ბაქტერიების გამრავლების მხარდაჭერით;
  • მასში შემავალი ბოჭკოები ასევე ასუფთავებს ნაწლავის კედლებს, შლის ტოქსინებს და მავნე ნივთიერებებს;
  • ზრდის საჭმლის მომნელებელი ფერმენტების ეფექტურობას, უზრუნველყოფს საკვები ნივთიერებების უკეთეს მონელებას და შეწოვას;
  • ბოჭკოები, რომლებიც ამცირებს შებერილობის პრობლემებს, ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის დარღვევებისს შემცირებას;
  • ბოჭკოების რეგულარული მოხმარება მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ნაწლავის კიბოს რისკის შემცირებაში ნაწლავის ჯანმრთელობის დაცვის გზით

აძლიერებს იმუნურ სისტემას

ხორბალი მდიდარია მრავალი მნიშვნელოვანი ვიტამინითა და მინერალით, რომელიც საჭიროა იმუნური სისტემისთვის, როგორიცაა B ჯგუფის ვიტამინები, E ვიტამინი და თუთია. ხორბალში შემავალი ბოჭკოები იცავს ნაწლავის ჯანმრთელობას და ინარჩუნებს ნაწლავის მიკრობიოტას, იმუნური სისტემის მნიშვნელოვანი ნაწილის, წონასწორობას. ცილაში შემავალი ამინომჟავები აძლიერებს ორგანიზმს ინფექციებთან ბრძოლაში იმუნური უჯრედების სამშენებლო ბლოკების წარმოქმნით. მის შემადგენლობაში შემავალი ზოგიერთი კომპონენტი ორგანიზმს მიკრობების მიმართ მეტად გამძლეს ხდის. მხარს უჭერს იმუნური სისტემის ეფექტურ ფუნქციონირებას ჰორმონების დონის დაბალანსებით.

დიაბეტისა და სისხლში შაქრის კონტროლი

ხორბლის სარგებელი ძალიან მნიშვნელოვანია დიაბეტის მართვისა და სისხლში შაქრის კონტროლის თვალსაზრისით. ვინაიდან დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე საკვებია, ის საშუალებას იძლება სისხლში შაქრის დონე ნელა და კონტროლირებადი გზით გაიზარდოს. ბოჭკოების მაღალი შემცველობა ხელს უშლის სისხლში შაქრის სწრაფ მატებას და ამცირებს ინსულინის მიმართ რეზისტენტობას. ხორბალში შემავალი რთული ნახშირწყლები უზრუნველყოფს ხანგრძლივ ენერგიას და ხელს უშლის სისხლში შაქრის უეცარ ვარდნას და მატებას. ის შეიცავს მინერალებს, როგორიცაა მაგნიუმი და თუთია. ეს მინერალები ხელს უწყობენ ინსულინის სეკრეციას. თრგუნავს ჭარბი ჭამის სურვილს, ზრდის სისავსის შეგრძნებას და ხელს უწყობს წონის მართვას. ამიტომ ამცირებს დიაბეტის რისკს. მასში შემავალი საკვები ნივთიერებები აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას და ამცირებს სისხლძარღვთა პრობლემებს, რომლებიც შეიძლება გამოწვეული იყოს დიაბეტით.

კანისა და თმის ჯანმრთელობა

ხორბლის სარგებელს შორის მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია კანისა და თმის ჯანმრთელობასაც. ხელს უწყობს ჯანსაღი და ელასტიური კანის და თმის შენარჩუნებას მასში შემავალი ვიტამინების, მინერალებისა და სხვა საკვები კომპონენტების წყალობით. ხორბალი შეიცავს E ვიტამინს, ამცირებს დაბერების ნიშნებს, იცავს კანს თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეული დაზიანებისგან. ხორბალში არსებული B ჯგუფის ვიტამინები აუცილებელია კანისა და თმის ჯანსაღი ზრდისთვის. განსაკუთრებით B7 ვიტამინი, ბიოტინი, ამცირებს თმის ცვენას. მინერალები, როგორიცაა თუთია და სელენი, ხელს უწყობს კანისა და თმის ჯანმრთელობას, კანის განახლებას და თმის ფოლიკულების გაძლიერებას. ჯანსაღი ცხიმოვანი მჟავების წყალობით აძლიერებს კანის დამცველობით ბარიერს და ზრდის თმის ბზინვარებას. ხორბალში არსებული ცილა ეხმარება კანს ტენიანობის დონის შენარჩუნებას და ხელს უშლის თმის გამოშრობას. ხორბალში არსებული ამინომჟავები ხელს უწყობს კოლაგენის წარმოებას, ამრიგად, ის ზრდის კანის ელასტიურობას და ამცირებს ნაოჭებს.

ხელს უწყობს ძვლებისა და კუნთების ჯანმრთელობას

ხორბლის სარგებელი ეფექტურია ძვლებისა და კუნთების ჯანმრთელობის მხარდასაჭერად. მდიდარია მაგნიუმით. ეს მინერალი ამცირებს ოსტეოპოროზის რისკს ძვლის სიმკვრივის გაზრდით და ხელს უწყობს კუნთების ჯანსაღ ფუნქციონირებას. შეიცავს ფოსფორს და კალციუმს. ეს მინერალები ზრდან ძვლებისა და კბილების სიმტკიცეს და უზრუნველყოფს კუნთების შეკუმშვის გამართულ ფუნქციონირებას. ხორბალში არსებული რკინა ხელს უწყობს ჰემოგლობინის გამომუშავებას, რომელიც აწვდის ჟანგბადს კუნთებს. ამრიგად, ის ზრდის კუნთების ენერგიის დონეს. ხორბალი შეიცავს სხვადასხვა ამინომჟავას, რომელიც ხელს უწყობს კუნთების ზრდას და აღდგენას.

ენერგიისა და გამძლეობის გაზრდა

ხორბალი შეიცავს საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც ეფექტურია ორგანიზმის ყოველდღიური ენერგეტიკული მოთხოვნილებების დასაკმაყოფილებლად და ფიზიკური მუშაობის გაზრდისთვის. რთული ნახშირწყლებით მდიდარი ხორბალი ხელს უშლის ენერგიის უეცარ ვარდნას ორგანიზმისთვის ხანგრძლივი, უწყვეტი ენერგიის მიწოდებით. ის ზრდის კუნთების გამძლეობას მცენარეული ცილების წყალობით, რომლებიც აუცილებელია კუნთების აღდგენისა და ზრდისთვის. ვიტამინები: B1, B2, B3, B6 ზრდის ორგანიზმის ენერგიის გამომუშავებას ენერგეტიკული მეტაბოლიზმის მხარდაჭერით. ხორბალში არსებული რკინა აუმჯობესებს ჟანგბადის ტრანსპორტირებას სისხლში, რითაც ზრდის ენერგიის დონეს და ამცირებს დაღლილობას. მაგნიუმის შემცველობა ხელს უწყობს კუნთების ფუნქციებს და ენერგიის გამომუშავებას. ამიტომ ზრდის ფიზიკურ გამძლეობას.

ხორბალი შეიცავს გლუტენს. გლუტენი არის ცილოვანი ნაერთი და გვხვდება მარცვლეულებში, მათ შორის ხორბალში. ცელიაკიის მქონე ადამიანები უნდა მოერიდონ ხორბალს.

ხორბლის პროდუქტების მოხმარებისას მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ პორციის კონტროლს. დიდი რაოდენობით მიღებამ შეიძლება გაზარდოს კალორიების მიღება.