ზეითუნის ზეთი ამცირებს დემენციისგან გამოწვეული სიკვდილიანობის რისკს
28%-ით ამცირებს დემენციით გამოწვეული სიკვდილის რისკს.
ზეითუნის ზეთი ცნობილია, როგორც გულისთვის ჯანსაღი ცხიმი, გულ-სისხლძარღვთა დაავადება დემენციის მთავარი რისკ-ფაქტორია.
კვლევის დასაწყისში მონაწილეები იყვნენ საშუალოდ 56 წლის და არ ჰქონდათ გულ-სისხლძარღვთა დაავადების ისტორია, რაც დემენციის მთავარი რისკ-ფაქტორია.
JAMA Network Open-ში გამოქვეყნებული შედეგების მიხედვით, იმ პირებში, ვინც დღეში 7 გ ზეითუნის ზეთს მაინც იღებდა, 28%-ით ნაკლები იყო დემენციასთან დაკავშირებული მიზეზებით სიკვდილის ალბათობა.
კვლევამ ასევე დაადგინა, რომ დღეში 1 ჩ/კ მარგარინის ან მაიონეზის ზეითუნის ზეთით ჩანაცვლება დაკავშირებულია დემენციასთან დაკავშირებული მიზეზებით სიკვდილიანობის რისკის 14%-ით შემცირებასთან.
კვლევა არ იყო შემუშავებული იმის დასამტკიცებლად, შეიძლება თუ არა ზეითუნის ზეთის მოხმარებამ პირდაპირ გავლენა მოახდინოს დემენციით განვითარების ან სიკვდილის შანსებზე, მაგრამ აღმოაჩენს ასოციაცია.
ზეითუნის ზეთი შეიძლება დაეხმაროს ტვინის და სხვა სისტემური ორგანოების ჯანმრთელობის შენარჩუნებას, როგორიცაა გული და სისხლძარღვთა სისტემა. ტვინისა და სისტემური ორგანოების ჯანმრთელობის შენარჩუნებით, დემენცია შეიძლება თავიდან აიცილოთ და შეამციროთ დემენციასთან დაკავშირებული სიკვდილის მიზეზები, როგორიცაა ინფექციები, კიბო და გულის დაავადება.
ზეითუნის ზეთის მოხმარების ყველაზე დიდი სარგებელი დემენციის რისკის შესამცირებლად დაფიქსირდა იმ მონაწილეებში, რომლებიც მოიხმარდნენ ზეითუნის ზეთს და იკვებებოდნენ ჯანსაღად.