ჟოლოს ჯანმრთელობის სარგებელი
ჟოლოს სარგებელი:
შეიცავს მცირე რაოდენობით შაქარს
ჟოლო ერთ-ერთი შაქრის დაბალი რაოდენობის შემცველი ხილია. დაბალი შაქრის შემცველობა მას კარგ ვარიანტად აქცევს მათთვის, ვისაც სურს შეამციროს შაქრის მიღების რაოდენობა.
მდიდარია ანტიოქსიდანტებით
ჟოლოს აქვს C ვიტამინის მაღალი შემცველობა. ანტიოქსიდანტებით მდიდარი ხილის, როგორიცაა ჟოლოს, მიღება ასოცირდება ქრონიკული დაავადებების დაბალ რისკთან, როგორიცაა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები და კიბო.
ანტიოქსიდანტები არის ნივთიერებები, რომლებმაც შეიძლება შეანელონ ან თავიდან აგვაცილონ უჯრედების დაზიანების ზოგიერთი ფორმა. ანტიოქსიდანტებმა შესაძლოა ხელი შეუწყონ ანთების შემცირებას.
შეიძლება დაგიცავთ კიბოსგან
ჟოლოში არსებულმა ანტიოქსიდანტებმა და ანთების საწინააღმდეგო ნაერთებმა შეიძლება ხელი შეუწყოს კიბოსგან დაცვას. ზოგიერთი მტკიცებულება ვარაუდობს, რომ ამ ნაერთებმა შესაძლოა შეამცირონ კიბოს უჯრედების რეპროდუქცია.
ერთმა კვლევამ აღნიშნა, რომ ჟოლო უზრუნველყოფს ელაგიტანინებსა და ანთოციანინებს. ელაგიტანინები და ანთოციანინები არის ფიტოქიმიკატები, რომლებსაც შეიძლება ჰქონდეთ კიბოსთან ბრძოლის თვისებები.
შეიცავს ბოჭკოს
ჟოლო არის ბოჭკოვანი საკვების ერთ-ერთი ყველაზე კარგი წყარო, რომელიც შეიცავს 6,5 გრამს ყოველ 100 გრამზე.
ბოჭკოს აქვს ჯანმრთელობის რამდენიმე სარგებელი, რომელიც მოიცავს:
- ნაყროვანების შეგრძნებას;
- სისხლში შაქრის კონტროლს;
- საჭმლის მომნელებელი ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას
ჟოლოში არსებული ბოჭკო ასევე შეიძლება დაეხმაროს ნაწლავის სასარგებლო ბაქტერიების გაზრდას, რაც დადებითად მოქმედებს სიმსუქნის, მეტაბოლური სინდრომის და ნაწლავის სხვა ქრონიკული დაავადებების მქონე ადამიანებზე.
შეიძლება დაეხმაროს დიაბეტის პრევენციას
მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ დიაბეტის რისკის ქვეშ მყოფთათვის, მეტი ჟოლოს ჭამამ შეიძლება შეამციროს სისხლში შაქარი.
აძლიერებს ტვინს და მეხსიერებას
ჟოლო ხელს უწყობს ოქსიდაციური სტრესის შემცირებას. გამომდინარე იქიდან, რომ ოქსიდაციური სტრესი განიხილება ისეთი დაავადებების რისკ-ფაქტორად, როგორიცაა ალცჰაიმერი და პარკინსონი, ჟოლო არის ტვინისთვის სასარგებლო საკვები. მასში შემავალი ფლავონოიდები ხელს უწყობს კოორდინაციისა და მეხსიერების გაუმჯობესებას.
ჟოლო ასევე შეიცავს მანგანუმს, კალციუმს და K ვიტამინს, რომლებიც როლს ასრულებენ ძვლების ჯანმრთელობაში. გარდა ამისა, ჟოლო ამარაგებს ორგანიზმს მცირე რაოდენობით E ვიტამინით, B ვიტამინით, მაგნიუმით, სპილენძით, რკინითა და კალიუმით.
რისკები ჟოლოს მოხმარებისას
ზოგადად, ჟოლო არის ჯანსაღი დანამატი ადამიანის დიეტაში. თუმცა, ზოგიერთი ადამიანი ალერგიულია ჟოლოს მიმართ. გარდა ამისა, ზოგიერთი ხილი შეიძლება დაბინძურდეს ბაქტერიებით, რაც იწვევს საკვებით მოწამვლას. საკვებით მოწამვლისგან თავის დასაცავად, ჟოლო კარგად უნდა გარეცხოთ, მირთმევამდე ოდნავ შეაშრეთ, ნუ მიირთმევთ ჟოლოს დაზიანებულ ადგილებს.