10 საკვები, რომელიც სასარგებლოა ღვიძლისთვის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

10 საკვები, რომელიც სასარგებლოა ღვიძლისთვის

ბევრი საკვები შეიცავს ნაერთებს, რომლებიც დადასტურებულია, რომ ხელს უწყობს ღვიძლის ფერმენტების გაუმჯობესებას, იცავს ცხიმის დაგროვებისგან, ამცირებს ანთებასა და ოქსიდაციურ სტრესს.

ღვიძლი პასუხისმგებელია სასიცოცხლო პროცესებზე, ცილების, ქოლესტერინის და ნაღვლის გამომუშავებიდან ვიტამინების, მინერალების და ნახშირწყლების შენახვამდე.

ის ასევე ანადგურებს ტოქსინებს, როგორიცაა ალკოჰოლი, მედიკამენტები და მეტაბოლიზმის ბუნებრივი ქვეპროდუქტები. ღვიძლის კარგ ფორმაში შენარჩუნება მნიშვნელოვანია ჯანმრთელობისთვის.

11 საუკეთესო საკვები, რომელიც დაგეხმარებათ ღვიძლის ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში

გრეიპფრუტი

გრეიფრუტი შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებიც ბუნებრივად იცავს ღვიძლს. გრეიფრუტში არსებული ორი ძირითადი ანტიოქსიდანტი არის ნარინგენინი და ნარინგინი.

გრეიპფრუტი ამცირებს ანთებას და იცავს უჯრედებს.

კვლევებმა ასევე აჩვენა, რომ ანტიოქსიდანტებს შეუძლიათ ღვიძლის ფიბროზის განვითარების შემცირება. ღვიძლის ფიბროზი არის მდგომარეობა, რომლის დროსაც ღვიძლში ჭარბი შემაერთებელი ქსოვილი გროვდება. ეს ჩვეულებრივ გამოწვეულია ქრონიკული ანთებით.

მოცვი

მოცვი შეიცავს ანტოციანინებს, რომლებიც ანტიოქსიდანტებია. ისინი დაკავშირებულია ჯანმრთელობის მრავალ სარგებელთან.

ყურძენი

სარგებელი მოიცავს:

  • ანთების შემცირებას;
  • უჯრედების დაზიანების თავიდან აცილებას;
  • ანტიოქსიდანტების დონის გაზრდას

თუმცა, მეტი კვლევაა საჭირო ამის დასადასტურებლად.

ჭარხლის წვენი

კვლევებმა აჩვენა, რომ ჭარხლის წვენს შეუძლია შეამციროს ჟანგვითი დაზიანება და ღვიძლის ანთება.

საჭიროა მეტი გამოკვლევა ჭარხლის წვენის სარგებლობის დასადასტურებლად ადამიანის ღვიძლის ჯანმრთელობაზე.

ბოსტნეული

ბოსტნეული ბოჭკოს მაღალი შემცველობით გამოირჩევა.

ჯანსაღი ბოსტნეულის მაგალითებია:

  • ბროკოლი;
  • ბრიუსელის კომბოსტო;
  • კალე;
  • ყვავილოვანი კომბოსტო

თხილეული

თხილი მდიდარია რამდენიმე ძირითადი საკვები ნივთიერებით, მათ შორის:

  • ჯანსაღი ცხიმები;
  • ანტიოქსიდანტები;
  • E ვიტამინი

ეს ნუტრიენტები მნიშვნელოვანია ჯანმრთელობისთვის.

კვლევამ აჩვენა, რომ თხილის შემცველი დიეტა დაკავშირებულია ღვიძლის არაალკოჰოლური ცხიმოვანი დაავადების, NAFLD, შემცირებულ რისკთან.

ცხიმიანი თევზი

ცხიმიანი თევზი შეიცავს ომეგა -3 ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც ჯანსაღი ცხიმებია. ისინი ხელს უწყობენ ანთების შემცირებას და დაკავშირებულია გულის დაავადებების დაქვეითებულ რისკთან.

კვლევების ანალიზით დადგენილია, რომ ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები ხელს უწყობს ღვიძლის ცხიმისა და ტრიგლიცერიდების შემცირებას ღვიძლის არაალკოჰოლური ცხიმოვანი დაავადების და არაალკოჰოლური სტეატოჰეპატიტის მქონე პაციენტებში.

მიუხედავად იმისა, რომ ომეგა -3-ით მდიდარი თევზის მოხმარება სასარგებლოა ღვიძლისთვის, რაციონში მეტი ომეგა -3 ცხიმების დამატება არ არის ერთადერთი, რაც გასათვალისწინებელია. ასევე მნიშვნელოვანია ომეგა -3 ცხიმების თანაფარდობა ომეგა -6 ცხიმებთან. ადამიანების უმეტესობა აჭარბებს ომეგა -6 ცხიმების მიღების რეკომენდაციებს, რომლებიც გვხვდება ბევრ მცენარეულ ზეთსა და კარაქში.

გარდა იმისა, რომ დიეტაში დაამატოთ მეტი გულისთვის სასარგებლო ომეგა -3 ცხიმები, ასევე შეამცირეთ ომეგა -6 ცხიმების მიღება, რომლებიც ხელს უწყობენ ანთებას.

ზეითუნის ზეთი

ზეითუნის ზეთი ითვლება ჯანსაღ ცხიმად მისი მრავალი სასარგებლო თვისების გამო, მათ შორის გულსა და მეტაბოლურ ჯანმრთელობაზე დადებითი ეფექტის ჩათვლით. ის ასევე დადებითად მოქმედებს ღვიძლზე. ხელს უშლის ღვიძლში ზედმეტი ცხიმის დაგროვებას.

ყავა

ყავა არის ერთ-ერთი საუკეთესო სასმელი, რომელიც შეგიძლიათ დალიოთ ღვიძლის ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად.

კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავის დალევა იცავს ღვიძლს დაავადებებისგან და ამცირებს ღვიძლის დაზიანების რისკს არსებული დაავადებების დროს.

ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ყავის დალევა ხელს უწყობს ციროზის, ან ღვიძლის მუდმივი დაზიანების რისკის შემცირებას, ღვიძლის ქრონიკული დაავადების მქონე ადამიანებში.

ყავის დალევა შეიძლება ასევე დაეხმაროს ღვიძლის კიბოს განვითარების რისკის შემცირებას. ყავას ასევე აქვს დადებითი გავლენა ღვიძლის დაავადებებზე და ანთებაზე. მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ეს დაკავშირებულია სიკვდილის დაბალ რისკთან ღვიძლის ქრონიკული დაავადების მქონე ადამიანებში.

ეს სარგებელი გამომდინარეობს ყავის უნარიდან, თავიდან აიცილოს ცხიმისა და კოლაგენის დაგროვება. ცხიმი და კოლაგენი ღვიძლის დაავადების ორი ძირითადი მარკერია.

ყავა ასევე ზრდის ანტიოქსიდანტის გლუტათიონის დონეს. ანტიოქსიდანტები ანეიტრალებს მავნე თავისუფალ რადიკალებს, რომლებიც ბუნებრივად წარმოიქმნება ორგანიზმში და შეუძლია დააზიანოს უჯრედები.

ჩაი

ჩაის შეიძლება ჰქონდეს განსაკუთრებული სარგებელი ღვიძლისთვის.

მიუხედავად ამისა, ზოგიერთმა ადამიანებმა, განსაკუთრებით მათ, ვისაც ღვიძლის პრობლემები აქვს, უნდა გამოიჩინონ სიფრთხილე და ესაუბრონ ექიმს მწვანე ჩაის, როგორც დანამატის გამოყენებამდე.

დიეტაში ცვლილებების შეტანის გარდა, ღვიძლის ჯანმრთელობისთვის კარგია:

  • წონის ბალანსი;
  • ვარჯიში;
  • ალკოჰოლის მიღების შეზღუდვა;
  • ჰიგიენის დაცვა