სულფორაფანი აუმჯობესებს საჭმლის მომნელებელი, ნერვული სისტემის ჯანმრთელობას და ამცირებს ოქსიდაციურ სტრესს - რომელი ბოსტნეული შეიცავს მას?
როგორიცაა ბროკოლი, კალე კომბოსტო, ყვავილოვანი კომბოსტო.
ის დაკავშირებულია ჯანმრთელობის ისეთ სარგებელთან, როგორიცაა გულის ჯანმრთელობისა და საჭმლის მონელების გაუმჯობესება.
აძლიერებს ნაწლავებს და ტვინის ჯანმრთელობას. სულფორაფანი არის ბიოლოგიურად აქტიური ქიმიური ნივთიერება, რომელიც ოქსიდაციური სტრესისგან დასაცავად ააქტიურებს სხეულის უჯრედული თავდაცვის მექანიზმებს დეტოქსიკაციის გენის ჩართვის გზით.
სულფორაფანი არის გოგირდით მდიდარი ნაერთი. დადასტურდა, რომ ის უზრუნველყოფს ჯანმრთელობის ძლიერ სარგებელს.
სულფორაფინის სარგებელი
სულფორაფანზე ერთ-ერთი ყველაზე თვალსაჩინო კლინიკური კვლევა ჩატარდა ჩინეთის სოფლად ჰაერის დაბინძურების მაღალი დონით. მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ სულფორაფანის ყოველდღიური მიღება 12 კვირის განმავლობაში აძლიერებს ჰაერის ზოგიერთი დამაბინძურებლის დეტოქსიკაციას, რაც ამცირებს ჰაერის ცუდი ხარისხისა და ნაწილაკების გადაჭარბებული ზემოქმედების გრძელვადიან ეფექტებს, მათ შორის ფილტვის კიბოს რისკს.
ამას გარდა, სულფორაფანს შეუძლია შეამსუბუქოს ნაწლავის ანთება. გააჩნია ანტიდეპრესანტული აქტივობა და ცნობილია კიბოს საწინააღმდეგო ეფექტით. მას შეუძლია შეამციროს კიბოს შემთხვევები დნმ-ის დაზიანების მინიმუმამდე შემცირებით. სულფორაფანს შეუძლია ხელი შეუწყოს არსებულ თერაპიასთან ერთად ნეიროდეგენერაციული დაავადებების მართვას, მათ შორის ალცჰაიმერის დაავადების, პარკინსონის დაავადებისა და გაფანტული სკლეროზის ჩათვლით.
შეიძლება ჰქონდეს კიბოს საწინააღმდეგო ეფექტი - სულფორაფანმა შეიძლება ხელი შეუშალოს კიბოს უჯრედების ზრდას ანტიოქსიდანტური და დეტოქსიკაციის ფერმენტების გამოთავისუფლებით, რომლებიც იცავს ორგანიზმს კანცეროგენებისგან.
აძლიერებს გულის ჯანმრთელობას - სულფორაფანი ამცირებს ანთებას. ანთებამ შეიძლება გამოიწვიოს არტერიების შევიწროება, რაც გულის დაავადების ერთ-ერთი მთავარი მიზეზია.
შეიძლება ჰქონდეს ანტიდიაბეტური ეფექტი - ტიპი 2 დიაბეტი ქრონიკული დაავადებაა. კვლევამ აჩვენა, რომ სულფორაფანი ეფექტურად ამცირებს სისხლში შაქრის დონეს 6,5%-ით და აუმჯობესებს ჰემოგლობინს A1c, რომელიც წარმოადგენს სისხლში შაქრის გრძელვადიანი კონტროლის მარკერს.
ბოსტნეულში აღმოჩენილი სულფორაფანის მოხმარება უსაფრთხოდ ითვლება.
ბოსტნეულის ორთქლზე ერთიდან სამ წუთამდე მოხარშვა შეიძლება საუკეთესო საშუალება იყოს მომზადებისას სულფორაფანის დონის ოპტიმიზაციისთვის. უმჯობესია ბოსტნეული მოხარშოთ 140˚C ქვემოთ, რადგან ამ ტემპერატურის გადაჭარბება იწვევს გლუკოზინოლატების დაკარგვას, როგორიცაა გლუკორაფანინი.
ბოსტნეული არა მხოლოდ შეიცავს სულფორაფანს, არამედ ბევრ სხვა მნიშვნელოვან ვიტამინს, მინერალს და ანტიოქსიდანტს. სულფორაფანით მდიდარია:
- ბროკოლი;
- ყვავილოვანი კომბოსტო;
- კალე;
- ბრიუსელის კომბოსტო;
- კომბოსტო, როგორც წითელი, ასევე თეთრი ჯიშის
სულფორაფანის დანამატების მიღებისას, რეკომენდებულია ექიმთან ვიზიტი დოზების სწორად განსაზღვრისთვის.