რომელი დაავადებებისგან გვიცავს მწვანე ჩაი
მწვანე ჩაის რეგულარული ზომიერი მოხმარება ამცირებს დიაბეტის, გულ-სისხლძარღვთა და კიბოს დაავადებების განვითარების რისკს და ასევე აუმჯობესებს იმუნიტეტს.
შავი ფერმენტირებული, ისევე როგორც მწვანე ან თეთრი არაფერმენტირებული ჩაის შემადგენლობაში ბევრი სასარგებლო ნივთიერებაა: ვიტამინები B1, B2, PP, პროვიტამინი A, მინერალები, ორგანული მჟავები, ტანინები, კოფეინი, აგრეთვე მაღალი ანტიოქსიდანტური აქტივობის ელემენტები (კერძოდ, კატეხინები და თეაფლავინი). თუმცა, ზოგიერთი სახის მწვანე ჩაის ჭიქაში კოფეინის შემცველობა შეიძლება შევადაროთ ფინჯან ყავას.
კოფეინის შემცველი სასმელების გადაჭარბებულმა მოხმარებამ, ჩაის ჩათვლით, შეიძლება უარყოფითი გავლენა მოახდინოს ნერვულ და გულ-სისხლძარღვთა სისტემებზე, ხოლო ტანინებმა შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციონირებაზე და გარკვეული საკვები ნივთიერებების, განსაკუთრებით რკინის შეწოვაზე. ბაცი ჩაის დალევა შესაძლებელია დღეში სამიდან ხუთ ჭიქამდე.
ყველაზე სასარგებლოა ახლად მომზადებული სასმელი, რომელიც შეიცავს ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებებს. თუმცა, ჩაის სარგებელი მცირდება, თუ მას შაქარს, მძიმე ნაღებს ან მურაბას დავუმატებთ. ასევე, ჩაი არ უნდა დავლიოთ საკონდიტრო ნაწარმთან, ტკბილეულთან ერთად. ყოველივე ეს აუცილებლად იწვევს მარტივი ნახშირწყლების მოხმარების გაზრდას და შედეგად, ჭარბი წონის, სიმსუქნის და მასთან დაკავშირებული დაავადებების განვითარების რისკს.
როგორც ტკბილეულის ჯანსაღი ალტერნატივა, შეგიძლიათ ჩაის დაამატოთ ახალი, ან გაყინული ხილი ან ჩირი. ეს სასმელის გემოს უფრო მრავალფეროვან და საინტერესოს გახდის, შაქრის გამორიცხვაში დაგეხმარებათ და დამატებით გაამდიდრებს თქვენს დიეტას სასარგებლო საკვები ნივთიერებებით.