ანტიოქსიდანტების მიღებამ შეიძლება შეამციროს წელის ტკივილის რისკი ქალებში
მკვლევარები ჯერ კიდევ ცდილობენ გაიგონ ანტიოქსიდანტების როლის შესახებ ჯანმრთელობაში.
ბოლო კვლევის მონაცემებმა აჩვენა, რომ ანტიოქსიდანტების მიღება დაკავშირებულია ქალებში ზურგის ტკივილის დაბალ რისკთან.
უახლესმა კვლევამ გამოიკვლია, თუ როგორ არის დაკავშირებული ანტიოქსიდანტების მიღება წელის ტკივილთან.
მონაწილეებს, რომლებიც ანტიოქსიდანტებს იღებდნენ თითქმის 12%-ით ნაკლებად ჰქონდათ წელის ტკივილი, ვიდრე მონაწილეებს, რომლებსაც ანტიოქსიდანტების ყველაზე დაბალი რაოდენობა ჰქონდათ.
შედეგები მიუთითებს ანტიოქსიდანტების მიღების შესაძლო სარგებელზე, განსაკუთრებით ქალებისთვის.
მრავალფეროვანი საკვები ნივთიერებების მიღება გადამწყვეტია ჯანსაღი ცხოვრების წესისთვის.
ანტიოქსიდანტები არის ნივთიერებები, რომლებიც ხელს უწყობენ ჟანგვის პროცესს, რა დროსაც წარმოიქმნება თავისუფალი რადიკალები და აზიანებემ უჯრედებს. ანტიოქსიდანტებმა შეიძლება ხელი შეუწყონ უჯრედების დაზიანების შემცირებას.
ბევრი ხილი, ბოსტნეული და სხვა საკვები შეიცავს ანტიოქსიდანტებს.
როდესაც ორგანიზმში ჟანგბადი მეტაბოლიზდება, ის წარმოქმნის თავისუფალ რადიკალებს, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს უჯრედებისა და დნმ-ის დაზიანება. ჩვენი სხეული ბუნებრივად უმკლავდება ამ პროცესს, მაგრამ საკვების მოხმარება, რომელიც მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, ეხმარება ჩვენს სხეულს გაანეიტრალოს თავისუფალი რადიკალები და ამით თავიდან აიცილოს უჯრედების ზედმეტი დაზიანება.
რა კავშირია ანტიოქსიდანტებსა და ზურგის ტკივილს შორის?
მკვლევარებმა გამოიყენეს ვრცელი მონაცემები ანტიოქსიდანტების მიღებასა და წელის ტკივილის გამოცდილებას შორის ურთიერთობის შესასწავლად.
მათ აღნიშნეს, რომ წინა მონაცემები ამყარებს იმ აზრს, რომ ოქსიდაციურმა სტრესმა შეიძლება გააუარესოს წელის ტკივილი და რომ ანტიოქსიდანტებს შეუძლიათ ხელი შეუწყონ ოქსიდაციური სტრესის შემცირებას.
დაავადების უმეტესობის საფუძველი არის ანთება. ანტიოქსიდანტები ამცირებენ ანთების ეფექტს. თუმცა,წელის ტკივილს აქვს მრავალი ეტიოლოგია: ნევროლოგიური, დისკის თიაქარი, ზურგის სტენოზი, ართრიტი და ტრავმა. ქალებში, ამას ჰორმონები ემატება.
იმისთვის, რომ დარწმუნდეთ, რომ იღებთ საკმარის ანტიოქსიდანტებს, მნიშვნელოვანია მიირთვათ სხვადასხვა ფერის პროდუქტი. წითელი ხილი, როგორიცაა პომიდორი და საზამთრო, დატვირთულია ლიკოპენით, ფორთოხალსა და მანგოს აქვს C ვიტამინი, ციტრუსები მდიდარია ფლავონოიდებით, ბადრიჯანსა და კენკრას აქვს ანთოციანინები და თითოეულ ხილსა და ბოსტნეულს ნამდვილად აქვს უნიკალური სარგებელი თქვენი ჯანმრთელობისთვის, რის გამოც ძალიან მნიშვნელოვანია მათი მრავალფეროვნება რაციონში.