რა ტიპის მარცვლეულმა შეიძლება შეამციროს გულის დაავადების რისკი
რაფინირებული მარცვლეული დაცლილია სასარგებლო საკვები ნივთიერებებისგან. კვლევამ ასევე დაადგინა, რომ მეტი მთლიანი მარცვლეულის ჭამას საპირისპირო ეფექტი ჰქონდა. მთლიანი მარცვლეულის მოხმარება დაკავშირებულია გულის დაავადებების შემცირებულ რისკთან.
კორონარული არტერიის დაავადება (CAD) ხასიათდება გულის კუნთში სისხლის ნაკადის შემცირებით, გულის არტერიებში ათეროსკლეროზული დაფების დაგროვების გამო.
მოწევა, მაღალი ქოლესტერინი, მაღალი წნევა და დიაბეტი ადამიანებს ამ მდგომარეობის განვითარების უფრო დიდი რისკის ქვეშ აყენებს.
ეს კვლევა მნიშვნელოვანია, რადგან ის ერთ-ერთი პირველია, რომელმაც შეისწავლა, თუ როგორ არის დაკავშირებული მარცვლეულის ტიპი გულის დაავადებებთან.
მონაცემთა ანალიზის შედეგად დადგინდა, რომ რაფინირებული მარცვლეულის უფრო მაღალი მიღება ასოცირდება გულის დაავადებების გაზრდილ რისკთან. მთლიანი მარცვლეულის უფრო მაღალი მიღება, მეორე მხრივ, დაკავშირებულია შემცირებულ რისკთან.
როგორ განსხვავდება მთლიანი მარცვლეული დახვეწილი მარცვლეულისგან
მთლიანი მარცვლეული, რაფინირებული მარცვლეულისგან განსხვავებით, შეიცავს ხორბლის მარცვლის ყველა ნაწილს: ქატო, ენდოსპერმი და ჩანასახი.
ქატო, რომელიც არის გარე ფენა, შეიცავს ბოჭკოს, B ვიტამინების, მინერალების, ანტიოქსიდანტებისა და ფიტოქიმიკატების დიდ წყაროს. ყველაზე შიდა ფენა ჩანასახია. აქ მეტი საკვები ნივთიერებებია, როგორიცაა B ჯგუფის ვიტამინები,E ვიტამინი, ჯანსაღი ცხიმები და მეტი ანტიოქსიდანტი.
ქატოსა და ჩანასახის გარეშე რჩება მარცვლის მხოლოდ შიდა ნაწილი, ენდოსპერმი. ენდოსპერმი ძირითადად ნახშირწყლებია, ცილებთან და ძალიან ცოტა B ჯგუფის ვიტამინებთან ერთად.
რატომ არის მთლიანი მარცვლეული უკეთესი გულის ჯანმრთელობისთვის?
მთლიანი მარცვლეული მთლიანობაში უკეთესია ჯანმრთელობისთვის, რადგან ის შეიცავს მეტ საკვებ ნივთიერებებს, რომლებიც მოიცავს:
- ბოჭკოს;
- ჯანსაღ ცხიმებს;
- ვიტამინებს;
- მინერალებს;
- ანტიოქსიდანტებს;
- ფიტოქიმიკატებს
რაფინირებული მარცვლეული ძირითადად მხოლოდ სახამებლის ნახშირწყლებია.
როდესაც საქმე კონკრეტულად გულის ჯანმრთელობას ეხება, ბოჭკო მარცვლეულის მნიშვნელოვანი კომპონენტია. ბოჭკო ხელს უწყობს ქოლესტერინის დონის შემცირებას, განსაკუთრებით„ცუდი ქოლესტერინის.
თუმცა, მხოლოდ იმის გამო, რომ პროდუქტს აწერია „მთლიანი მარცვლეული“, ეს ავტომატურად არ გახდის მას უფრო ჯანმრთელს. მთლიანი მარცვლეულის ნამცხვრებს, ნამცხვრებს და სპეციალიზებულ პურებს, შეიძლება ბევრი დამატებული შაქარი ჰქონდეს.
სპეციალისტების რჩევით, დაიწყეთ ნელა და დარწმუნდით, რომ იღებთ საკმარის სითხეს, როდესაც პირველად მოიხმართ მარცვლეულს.
მთლიანი მარცვლეულ მდიდარია ბოჭკოთი, განსაკუთრებით ხსნადი ბოჭკოთი. ის ხელს უწყობს ნაწლავის მოძრაობას, მაგრამ მისმა დიდი დოზით ან სწრაფად მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს ყაბზობა, შებერილობა და დისკომფორტი.
აშშ-ს დიეტური სახელმძღვანელოს რეკომენდაციით, დღეში დასაშვებია 25-დან 34 გრამი ბოჭკოს მიღება მთლიანი მარცვლეულიდა.
თუ რეგულარულად არ მოიხმართ ბოჭკოს, დაიწყეთ 10-დან 15 გრამამდე დღეში, შემდეგ გაზარდეთ დაახლოებით ხუთი გრამით ყოველ სამ-ოთხ დღეში, სანამ არ მიაღწევთ თქვენს მიზანს, თქვენი ინდივიდუალური სიმპტომების ან კომფორტის მიხედვით.