როგორ უნდა იკვებო, როცა გაციებული ხარ?
რომ ვირუსებთან საბრძოლველად და ორგანიზმის ადეკვატური ფუნქციონირების შესანარჩუნებლად საჭიროა საკვები ნივთიერებები, რომლებიც უნდა იქნას მიღებული საკვებიდან.
ყველაზე მნიშვნელოვანი ის არის, რომ დალიოთ ბევრი სითხე
ეს შეიძლება იყოს ჩვეულებრივი წყალი ან ბულიონი. მაგალითად, ქათამი, ბოსტნეული. ასევე შესაძლებელია თბილი სასმელები.
თუ არ გაქვთ ალერგია ან უკუჩვენება, შეგიძლიათ სასმელს დაუმატოთ თაფლი.
ამასთან, არ უნდა გამოიყენოთ კოფეინის შემცველი სასმელები, რადგან მათ შეუძლიათ ხელი შეუწყონ დეჰიდრატაციას.
ალკოჰოლი ასევე არ უწყობს ხელს გამოჯანმრთელებას, არამედ ასუსტებს იმუნურ სისტემას.
ნუ დაივიწყებთ ცილებს
გამოჯანმრთელების პერიოდში ორგანიზმს ასევე სჭირდება ცილებით მდიდარი საკვები. შეგიძლიათ აირჩიოთ ქათმის წვნიანი.
წვნიანს ასევე შეგიძლიათ დაუმატოთ ვიტამინებითა და მიკროელემენტებით მდიდარი ბოსტნეული (სტაფილო, კომბოსტო, ტკბილი წიწაკა, ხახვი, ნიორი, მწვანილი და ა.შ.).
ვიტამინი C უკეთესად შეიწოვება ხილიდან და ბოსტნეულიდან
C ვიტამინის შემცველ საკვებს, რომელიც კარგია გაციებისთვის, მოიცავს არა მხოლოდ ლიმონს, რომელსაც ჩვენ სასმელს ვუმატებთ, არამედ სხვა ციტრუსებს, ასევე წითელ ბულგარულ წიწაკას, კივის, პომიდორს, ბროკოლს, ყვავილოვან კომბოსტოს, ფოთლოვან მწვანილს და ა.შ.
საკვებიდან მიღებული ვიტამინი C უფრო მეტად დაგეხმარებათ გამოჯანმრთელებაში, ვიდრე ფარმაცევტული დიეტური დანამატები.
ბევრი ბოსტნეული და ხილი შეიცავს აუცილებელ ანტიოქსიდანტებს. მათგან ჯანსაღი სმუზის დასამზადებლად მინიმალური დრო და ძალისხმევა იქნება საჭირო.
მოუსმინეთ თქვენს გრძნობებს
ჯანჯაფილი და ნიორი ხელს შეუწყობს საკვების გემოს დივერსიფიკაციას და, შესაძლოა, მადის მომატებას, მაგრამ მხოლოდ მათი ჭამა ირაციონალურია და მათ არ აქვთ დადასტურებული ეფექტურობა გაციების წინააღმდეგ ბრძოლაში.
ბევრ ადამიანს არ უყვარს ძალიან ცხიმიანი საკვები ავადმყოფობის დროს - ენდეთ თქვენს გრძნობებს. რძის პროდუქტებს შორის უმჯობესია აირჩიოთ ფერმენტირებული რძის პროდუქტები, მაგალითად, უცხიმო იოგურტი ან კეფირი.
ხოლო თუ გაქვთ გულისრევა და ღებინება (არის ასევე ვირუსული დაავადებების გამოვლინებები), მაშინ ყურადღება მიაქციეთ ბანანს, გამომცხვარ ვაშლს და ბრინჯს.