რომელი ფერის და ზომის კარტოფილია ყველაზე მავნე?
არსებობს თუ არა კარტოფილის ამ "ფერადი" რეიტინგის მეცნიერული ახსნა?
გორგლების ფერი - ჯიშის მახასიათებელი
კარტოფილი შეიძლება ძალიან განსხვავებული იყოს კანის ფერით, მაგრამ ქერქის ფერი არის ჯიშის თვისება, რომელიც პრაქტიკულად არ მოქმედებს პროდუქტის ხარისხზე.
რაზე მიგვანიშნებს კარტოფილის რბილობის ფერი?
• სახამებლის ყველაზე მაღალი შემცველობაა თეთრი კარტოფილის ჯიშები.
• ყვითელ ჯიშებში კაროტინის (A ვიტამინი, რომელიც ყველასთვის სასარგებლოა) მაღალი შემცველობაა.
• მოწითალო ფერის მქონე ჯიშებში ანთოციანინების მაღალი შემცველობაა.
მიჩნეულია, რომ ანთოციანინები აძლიერებს იმუნურ სისტემას, მაგრამ ამავდროულად, ალერგიული რეაქციების მქონე ადამიანები, რომლებიც მიდრეკილნი არიან კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის, ღვიძლისა და თირკმელების დაავადებებისადმი, სიფრთხილით უნდა მოეკიდონ კარტოფილის ამ ჯიშებს.
როგორ ავირჩიოთ კარტოფილი
შეარჩიეთ გორგლები დანიშნულებისა და გემოვნებიდან გამომდინარე.
მაგალითად, ითვლება, რომ მოხარშვის ან პიურესთვის საუკეთესო ჯიში თეთრია, შესაწვავად შეიძლება გამოვიყენოთ ყვითელი. უმჯობესია აირჩიოთ უფრო დიდი კარტოფილი, რომლის წონა 80 გრამზე მეტია. ის უფრო მწიფეა და გორგალიც ნაკლებად დაიკარგება. თუმცა, უმჯობესია არ მიიღოთ ძალიან დიდი ზომის კარტოფილი.
ხუთი ფაქტი კარტოფილის შესახებ
ადვილია იმის გარკვევა, თუ რამდენი სახამებელია კარტოფილში. გაჭერით კარტოფილი ორ ნაწილად და შეაერთეთ. თუ ისინი ადვილად შეწებდებიან, ეს ნიშნავს, რომ ბევრ სახამებელს შეიცავს. თუ არც კი ერთდება, მაშინ სახამებელი ცოტაა.
სახამებლის დაბალი შემცველობის კარტოფილი შეწვისთვის უკეთესია. ვარდისფერი კარტოფილი სალათებს უფრო უხდება: სტრუქტურა უფრო მკვრივია.
მწვანე ლაქების მქონე კარტოფილმა შეიძლება გამოიწვიოს მოწამვლა: ისინი შეიცავს შხამ სოლანინს.