რა საშიშიროების შემცველია ზამთრისთვის სახლში დამზადებული კონსერვები
ალბათ, ყველა დიასახლისს აქვს სახლში ძვირფასი გახუნებული რვეული კონსერვების რეცეპტებით, მაგრამ ასევე არსებობენ ადამიანები, რომელთაც სურთ ექსპერიმენტი, მოძებნონ ინტერნეტში რაიმე ახალი და საინტერესო. ნებისმიერ შემთხვევაში, ქილების მოხუფვამდე მნიშვნელოვანია საკვების შენახვის წესების ცოდნა. თუ მათ არ მიჰყვებით, შესაძლოა ყველაზე უსიამოვნო და საშიში შედეგებიც კი დადგეს.
ბოტულიზმს იწვევს ბაქტერია Clostridium botulinum. იგი გადადის ფეკალურ-ორალური, კონტაქტურ-საყოფაცხოვრებო, ჰაერ-წვეთოვანი და საკვების გზებით. დასნებოვნებული ადამიანიდან სხვა ადამიანზე არ გადაეცემა.
ბაქტერიების სპორები მტკნარ წყალში მრავალი წლის განმავლობაში ცხოვრობენ, დამარილებულ საკვებში - ორ თვემდე. მათ არ ეშინიათ მზის და გაყინვისაც კი. შეუძლიათ გამრავლება გაშრობის შემდეგ 347 დღის განმავლობაში და რჩებიან მიწაში საუკუნეზე მეტი ხნის განმავლობაში. ბაქტერია ცხოვრობს და კარგად ვითარდება ჟანგბადის გარეშე.
ეს ბაქტერია აწარმოებს ნეიროტოქსინს (ბოტულინის ტოქსინს), რომელიც იწვევს დაავადებას, რომელიც გავლენას ახდენს ცენტრალურ ნერვულ სისტემაზე. ინკუბაციური პერიოდი მერყეობს რამდენიმე საათიდან რამდენიმე დღემდე (3-5 დღე). ბოტულიზმი ვლინდება შემდეგი სიმპტომებით: არასპეციფიკური - გულისრევა, ღებინება, შებერილობა, მუცლის ტკივილი, ნაწლავის ხშირი მოქმედება, 5-6-ჯერ დღეში და სპეციფიკური: მხედველობის დაბინდვა, ხმის ცვლილება, სუნთქვის გაძნელება, ნევროლოგიური სიმპტომები.
ბოტულიზმის გადატანის შემდეგ სტაბილური იმუნიტეტი არ ყალიბდება და შესაძლებელია ხელახალი ინფიცირება.
პრევენცია მოიცავს მხოლოდ მაღალი ხარისხის კონსერვირებული საკვების მიღებას. არ უნდა მიირთვათ მწნილი ამობურცული სახურავიანი ქილიდან, შემღვრეული მარინადით ან ვადაგასული.
- მომზადებამდე პროდუქტი კარგად უნდა გაირეცხოს და გაიწმინდოს. არ გამოიყენოთ გაფუჭებული პროდუქტი.
- უნდა დაიცვან სტერილიზაციის წესები
პროდუქტის მარინადი სახლის პირობებში მოამზადეთ მხოლოდ მარილის, შაქრის და მჟავას (ძმარმჟავას ან ლიმონის) დამატებით.