რატომ უნდა იყოს კვერცხი რაციონის აუცილებელი ნაწილი
კვერცხი შეიცავს შეიცავს ცხრავე "არსებით" ამინომჟავას.
მდიდარია საკვები ნივთიერებებით - ეს ნიშნავს, რომ კვერცხი შეიცავს მრავალ ვიტამინს, მინერალს, ამინომჟავას. მათ შორისაა:
- სელენი;
- ფოსფორი;
- ქოლინი;
- B12 ვიტამინი;
- მრავალი ანტიოქსიდანტი, რომელიც ეხმარება თქვენი უჯრედების ჯანმრთელობას
ხელს უწყობს "კარგი" ქოლესტერინის დონის გაზრდას.
შეუძლია შეამციროს ტრიგლიცერიდების დონე - ომეგა -3-ით მდიდარი კვერცხის მიღება, ამცირებს ტრიგლიცერიდების დონეს.
ამცირებს ინსულტის განვითარების რისკს - მიუხედავად იმისა, რომ კვლევების შედეგები განსხვავებულია, კვერცხის მიღებამ შეიძლება შეამციროს ინსულტის განვითარების რისკი.
ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას - ადამიანები, რომლებიც დღეში დაახლოებით ერთ კვერცხს მიირთმევდნენ, თითქმის 20%-ით ნაკლები ჰქონდათ გულის დაავადების განვითარების ალბათობა.
ეხმარება დიდი ხნის განმავლობაში ნაყროვანების განცდის შენარჩუნებას - მოზარდები, რომლებიც დილით კვერცხს მიირთმევენ, საშუალოდ ლანჩზე 130 კალორიით ნაკლებს იღებენ.
ხელს უწყობს თვალების ჯანმრთელობას - ანტიოქსიდანტები ლუთეინი და ზეაქსანტინი თვალს დაავადებებისგან იცავს. ხოლო, კვერცხში არსებული ცხიმი აადვილებს ორგანიზმის მიერ ამ საკვები ნივთიერებების გამოყენებას.
აუმჯობესებს ტვინის ჯანმრთელობას- კვერცხი შეიცავს D ვიტამინს,რომელიც დადებითად მოქმედებს ტვინის ჯანმრთელობაზე. კვერცხი შეიცავს ქოლინს, რომელიც ეხმარება ნერვულ უჯრედებს შორის იმპულსების გადაცემის პროცესის გაუმჯობესებას.