/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

ქათმის ყველა ნაწილი ერთნაირად სასარგებლო არ არის

ქათმის ყველა ნაწილი ერთნაირად სასარგებლო არ არის
ქათმის ყველაზე მავნე ნაწილი კანია. არა მხოლოდ იმის გამო, რომ ის შეიცავს ბევრ ნაჯერ ცხიმს,

არამედ იმიტომ, რომ კანი შეიძლება შეიცავდეს ქლორის ნაერთებს, რომლებიც გამოიყენება მაღაზიებში ფრინველის დასამუშავებლად.

ცუდი ნიშანი: ამიაკის ან ქლორის სუნი. უმჯობესია საერთოდ არ გამოიყენოთ ასეთი პროდუქტი, ან თუნდაც მოიცილოთ კანი, და კარგად გარეცხოთ.

ასევე, უნდა მოვერიდოთ ფრთების ჭამას, რადგან მათ ხორცი თითქმის არ აქვთ, ძირითადად კანი და ძვლებია. ქათმის ეს ნაწილები დიდი რაოდენობით შეიცავს გლიკირების საბოლოო პროდუქტებს - ნივთიერებებს, რომლებიც აბერებენ ჩვენს კანს და მთლიანად ორგანიზმს.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

იშვითად უნდა მივიღოთ ქათმის შიგნეულობა. ქათმის ფილტვები განსაკუთრებით საზიანოდაა მიჩნეული, რადგან შეიძლება შეიცავდეს ბაქტერიებს, კერძოდ ლისტერიას, რომლის განადგურება ძალიან რთულია თერმული დამუშავებით.

ასევე, ქათმის სიცოცხლის განმავლობაში, მავნე ნივთიერებები შეიძლება დაგროვდეს თავში. ამ პროდუქტის დიდი რაოდენობით მიღება უარყოფითად იმოქმედებს ორგანიზმზე.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

მეფრინველეობის ფერმებში ბევრი ქათამია თავმოყრილი და პათოგენები, მაგალითად, სალმონელა, ადვილად გადადის ერთი ქათმიდან მეორეზე. ამ პათოგენმა შეიძლება გამოიწვიოს სალმონელოზი. ინფექციის გავრცელების თავიდან ასაცილებლად, ფრინველის საკვებს უმატებენ ანტიბიოტიკებს. ორგანიზმში პრეპარატის დაგროვებამ შეიძლება გამოიწვიოს დერმატიტი და იმუნიტეტის დაქვეითება.

თუმცა, ეს არ ნიშნავს, რომ ანტიბიოტიკების გარეშე გაზრდილი ქათამი საშიშია. სალმონელა დაახლოებით 70 გრადუს ცელსიუს ტემპერატურაზე კვდება - თუ ქათამს ღუმელში მოამზადებთ, ბაქტერიები განადგურდება.

რომელია ქათმის ყველაზეჯანსაღი ნაწილი.

ქათამში ყველაზე სასარგებლო თეთრი ხორცი ქათმის მკერდია. 100 გრამი ქათმის მკერდი შეიცავს დაახლოებით 24 გრამ სუფთა ცილას - ეს საკმაოდ ბევრია. თუ თეძოს ან ბარკლის ხორცს ავიღებთ, მასში ცილა ნაკლებია - დაახლოებით 19 გრამი. ხორციც მუქია, რადგან ქათამი ფეხის დახმარებით მოძრაობს - ეს უფრო მოძრავი ხორცია კუნთების შეკუმშვის თვალსაზრისით და მას უფრო მეტი სისხლძარღვები აქვს.

თეძოს და ბარკლის ჭამა შეიძლება, უბრალოდ ამ ნაწილებში მეტი ცხიმია და ცილა ნაკლები.

საყურადღებოა ქათმის ღვიძლი: მასში ბევრია ვიტამინი B9 (ფოლიუმის მჟავა), ვიტამინები B12 და A. მაგრამ არის ერთი მომენტი - ჩვენ არ ვიცით, რითი კვებავდნენ ქათამს. შეგვიძლია ვივარაუდოთ, რომ აძლევდნენ ანტიბიოტიკებს პროფილაქტიკისთვის. ეს იგივე ანტიბიოტიკებია, რომლებსაც აძლევენ ადამიანებს და ისინი მეტაბოლიზდება ღვიძლში. ამიტომ ქათმის ღვიძლისგან მაქსიმალური სარგებელი რომ მივიღოთ, უმჯობესია იყიდოთ ფერმის ქათამი, რომლის მწარმოებლები ბოროტად არ იყენებენ კვების ფარმაკოლოგიას.

მკერდთან შედარებით, ღვიძლი შეიცავს ქოლესტერინსა და ცხიმს. მხოლოდ 100 გრამი საკმარისია ზრდასრული ადამიანისთვის, რომ თითქმის მთლიანად დააკმაყოფილოს ორგანიზმის ყოველდღიური მოთხოვნილება საკვებ ნივთიერებებზე. ბავშვისთვის 50-60 გრამი საკმარისია.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რა უნდა ვიცოდეთ საკვების ალუმინის ფოლგაში  მომზადებისას
რა უნდა ვიცოდეთ საკვების ალუმინის ფოლგაში მომზადებისას
საკვების მომზადების დრო ალუმინის ფოლგაში არა უნდა აღემატებოდეს ორ საათს.
სრულად
საწოლის ბაღლინჯო: უხილავი საფრთხე სასტუმროს ნომერში
საწოლის ბაღლინჯო: უხილავი საფრთხე სასტუმროს ნომერში
საწოლის ბაღლინჯოები (Bed Bugs) ერთ-ერთი ყველაზე უსიამოვნო და რთულად მოსაგვარებელი პრობლემაა, რომელიც იშვიათად, მაგრამ მაინც შეიძლება სასტუმროში შეგხვდეთ.
სრულად
ექვსი წესი, რომელიც დაგეხმარებათ რაც შეიძლება დიდხანს იცხოვროთ სრულფასოვნად
ექვსი წესი, რომელიც დაგეხმარებათ რაც შეიძლება დიდხანს იცხოვროთ სრულფასოვნად
მნიშვნელოვანია იზრუნოთ ფიზიკურ და ფსიქო-ემოციურ ჯანმრთელობაზე.
სრულად
რა 3 მთავარი შეცდომა შეიძლება დავუშვათ ქუსლების გახეხვისას
რა 3 მთავარი შეცდომა შეიძლება დავუშვათ ქუსლების გახეხვისას
სწორად ვიქცევით თუ არა, როდესაც შხაპის ქვეშ ვიხეხავთ ქუსლებს,
სრულად
როგორ გავაუმჯობესოთ ინსულინის მიმართ მგრძნობელობა
როგორ გავაუმჯობესოთ ინსულინის მიმართ მგრძნობელობა
თუ გაქვთ დიაბეტი ან მისი განვითარების რისკი, ინსულინის მიმართ მგრძნობელობას დიდი მნიშვნელობა აქვს.
სრულად
აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულების პირველი ნიშნები
აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულების პირველი ნიშნები
აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულება ხშირად თან ახლავს ალკოჰოლიზმს.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

ქათმის ყველა ნაწილი ერთნაირად სასარგებლო არ არის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ქათმის ყველა ნაწილი ერთნაირად სასარგებლო არ არის

არამედ იმიტომ, რომ კანი შეიძლება შეიცავდეს ქლორის ნაერთებს, რომლებიც გამოიყენება მაღაზიებში ფრინველის დასამუშავებლად.

ცუდი ნიშანი: ამიაკის ან ქლორის სუნი. უმჯობესია საერთოდ არ გამოიყენოთ ასეთი პროდუქტი, ან თუნდაც მოიცილოთ კანი, და კარგად გარეცხოთ.

ასევე, უნდა მოვერიდოთ ფრთების ჭამას, რადგან მათ ხორცი თითქმის არ აქვთ, ძირითადად კანი და ძვლებია. ქათმის ეს ნაწილები დიდი რაოდენობით შეიცავს გლიკირების საბოლოო პროდუქტებს - ნივთიერებებს, რომლებიც აბერებენ ჩვენს კანს და მთლიანად ორგანიზმს.

იშვითად უნდა მივიღოთ ქათმის შიგნეულობა. ქათმის ფილტვები განსაკუთრებით საზიანოდაა მიჩნეული, რადგან შეიძლება შეიცავდეს ბაქტერიებს, კერძოდ ლისტერიას, რომლის განადგურება ძალიან რთულია თერმული დამუშავებით.

ასევე, ქათმის სიცოცხლის განმავლობაში, მავნე ნივთიერებები შეიძლება დაგროვდეს თავში. ამ პროდუქტის დიდი რაოდენობით მიღება უარყოფითად იმოქმედებს ორგანიზმზე.

მეფრინველეობის ფერმებში ბევრი ქათამია თავმოყრილი და პათოგენები, მაგალითად, სალმონელა, ადვილად გადადის ერთი ქათმიდან მეორეზე. ამ პათოგენმა შეიძლება გამოიწვიოს სალმონელოზი. ინფექციის გავრცელების თავიდან ასაცილებლად, ფრინველის საკვებს უმატებენ ანტიბიოტიკებს. ორგანიზმში პრეპარატის დაგროვებამ შეიძლება გამოიწვიოს დერმატიტი და იმუნიტეტის დაქვეითება.

თუმცა, ეს არ ნიშნავს, რომ ანტიბიოტიკების გარეშე გაზრდილი ქათამი საშიშია. სალმონელა დაახლოებით 70 გრადუს ცელსიუს ტემპერატურაზე კვდება - თუ ქათამს ღუმელში მოამზადებთ, ბაქტერიები განადგურდება.

რომელია ქათმის ყველაზე ჯანსაღი ნაწილი.

ქათამში ყველაზე სასარგებლო თეთრი ხორცი ქათმის მკერდია. 100 გრამი ქათმის მკერდი შეიცავს დაახლოებით 24 გრამ სუფთა ცილას - ეს საკმაოდ ბევრია. თუ თეძოს ან ბარკლის ხორცს ავიღებთ, მასში ცილა ნაკლებია - დაახლოებით 19 გრამი. ხორციც მუქია, რადგან ქათამი ფეხის დახმარებით მოძრაობს - ეს უფრო მოძრავი ხორცია კუნთების შეკუმშვის თვალსაზრისით და მას უფრო მეტი სისხლძარღვები აქვს.

თეძოს და ბარკლის ჭამა შეიძლება, უბრალოდ ამ ნაწილებში მეტი ცხიმია და ცილა ნაკლები.

საყურადღებოა ქათმის ღვიძლი: მასში ბევრია ვიტამინი B9 (ფოლიუმის მჟავა), ვიტამინები B12 და A. მაგრამ არის ერთი მომენტი - ჩვენ არ ვიცით, რითი კვებავდნენ ქათამს. შეგვიძლია ვივარაუდოთ, რომ აძლევდნენ ანტიბიოტიკებს პროფილაქტიკისთვის. ეს იგივე ანტიბიოტიკებია, რომლებსაც აძლევენ ადამიანებს და ისინი მეტაბოლიზდება ღვიძლში. ამიტომ ქათმის ღვიძლისგან მაქსიმალური სარგებელი რომ მივიღოთ, უმჯობესია იყიდოთ ფერმის ქათამი, რომლის მწარმოებლები ბოროტად არ იყენებენ კვების ფარმაკოლოგიას.

მკერდთან შედარებით, ღვიძლი შეიცავს ქოლესტერინსა და ცხიმს. მხოლოდ 100 გრამი საკმარისია ზრდასრული ადამიანისთვის, რომ თითქმის მთლიანად დააკმაყოფილოს ორგანიზმის ყოველდღიური მოთხოვნილება საკვებ ნივთიერებებზე. ბავშვისთვის 50-60 გრამი საკმარისია.