ვის ემუქრება მაგნიუმის დეფიციტის საფრთხე და როგორ შევავსოთ მისი მარაგი
ის ორგანიზმში ვერ წარმოიქმნება, ამიტომ საჭიროა მისი მიღება საკვებიდან.
რაში გვჭირდება მაგნიუმი
- არეგულირებს გულისცემას და აუმჯობესებს გულის მუშაობას;
- ხელს უწყობს სისხლძარღვების გაფართოებას, რაც აუმჯობესებს სისხლის მიმოქცევას;
- მონაწილეობს ძვლების ფორმირებაში და ზრდის ძვლის ქსოვილის მინერალურ სიმკვრივეს;
- აუცილებელია ნერვულ და კუნთოვან უჯრედებს შორის ელექტრული იმპულსების გადასაცემად,რაც როგორც ტვინის, ისე გულის ნორმალურ მუშაობას უწყობს ხელს;
- ხელს უშლის თირკმლის ქვების წარმოქმნას;
- მონაწილეობს სისხლში შაქრის დონის რეგულირებაში;
- ხელს უწყობს თირკმელებში D ვიტამინის გააქტიურებას;
- ამცირებს დეპრესიისადმი მიდრეკილებას;
- გარკვეულწილად ანეიტრალებს კუჭის მჟავიანობას, რითაც ამცირებს გულძმარვის რისკს.
მაგნიუმის დეფიციტის განვითარების რისკ-ჯგუფში შედიან:
- გულ-სისხლძარღვთა დაავადების მქონე პირები;
- შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულებულები - სისხლში შაქრის დონის მატება შარდში მეტი მაგნიუმის გამოყოფას იწვევს, შედეგად ორგანიზმში ქვეითდება მაგნიუმის დონე;
- ორსულები;
- ასაკოვანი პირები;
- ბავშვები და მოზარდები - ამ ასაკში განსაკუთრებით გაზრდილია მაგნიუმზე მოთხოვნა;
- სტრესის ქვეშ მყოფი ადამიანები;
- საჭმლის მომნელებელი სისტემის დაავადებების მქონე ადამიანები, ამასთან მაგნიუმის დეფიციტის რისკს ზრდის მარილიანი საკვები, ჭარბი კოფეინი, ჭარბი ალკოჰოლი.
მაგნიუმის დეფიციტის სიმოტომები შეიძლება იყოს:
- თავბრუსხვევა;
- თავის ტკივილი;
- გულყრა;
- მოუსვენრობა;
- გულის რიტმის დარღვევა;
- კონცენტრაციის გაძნელება;
- ძილის დარღვევები
საიდან შევივსოთ მაგნიუმის დეფიციტი
მაგნიუმის კარგი წყაროა:
- მზესუმზირისა და გოგრის თესლი;
- ნუში;
- თხილი;
- შვრია;
- სეზამის მარცვლები;
- სელი;
- ისპანახი;
- ბარდა;
- ბანანი;
- ჟოლო;
- ქათამი;
- შავი შოკოლადი.