ელემენტი მანგანუმი - იცით, რას იწვევს მისი დეფიციტი?
ადამიანის ორგანიზმსთვის მანგანუმის მცირე რაოდენობაც კი საკმარისია. თუმცა, ჩვენს ორგანიზმს ამ ელემენტის წარმოქმნა არ შეუძლია, ამიტომ ის რეგულარულად უნდა მივიღოთ საკვებიდან.
მანგანუმს უამრავი ფუნქცია გააჩნია:
- ააქტიურებს ფერმენტებს, რომლებსაც ანტიოქსიდანტური თვისებები გააჩნიათ - იცავენ უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების ზემოქმედებისგან;
- მონაწილეობს შემაერთებელი ქსოვილის, მათ შორის - ძვლისა დახრტილის წარმოქმნაში;
- შარდოვანას წარმოქმნაში;
- ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონის წარმოებაში;
- სასქესო ჰორმონების წარმოებაში;
- მელანინის და დოფამინის წარმოებაში;
- გლუკოზის წარმოებაში;
- სისხლის შედედებაში;
- ამარაგებს უჯრედებს ენერგიით
მანგანუმის ძირითადი წყარო მცენარეული საკვებია:
- ხორბალი, ჭვავი, შვრია,ბრინჯი;
- ბროკოლი, ყვავილოვანი კომბოსტო, ბადრიჯანი, ისპანახი;
- ბარდა, ლობიო, სოია;
- სელის თესლი;
- თხილეული;
- მოცვი
მანგანუმის დეფიციტის ნიშნები:
- სისხლის შედედების დარღვევა;
- თმის დეპიგმენტაცია;
- ძვლისა და ხრტილის სტრუქტურის დარღვევა;
- ზრდის შეფერხება;
- კუნთოვან უჯრედებში ნერვული სიგნალების გადაცემის დარღვევა;
- დაღლილობა;
- შფოთვა;
- ფსიქიკური დარღვევები
არსებობს ნივთიერებები, რომლებიც მანგანუმის შეწოვას უწყობს ხელს: თუთია, ციტრატები, ამინომჟავა ჰისტიდინი(მწვანე ლობიო).
მანგანუმი შეწოვის ხელისშემშლელი ფაქტორები შესაძლოა იყოს კალციუმის, სპილენძის, ოქსალატების დიდი დოზები. ამიტომ, სასურველი არ არის მანგანუმის ამ ნივთიერებებთან ერთდროული მიღება.